Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický snímek o "rudém abbém" Daensovi, který koncem minulého století působil v průmyslové oblasti horních Flander. Klíčový snímek pro pochopení konfliktu mezi oběma belgickými národnostmi o vlásek minul Oscara za neanglicky mluvený film a získal řadu cen zejména pro hlavního představitele.

Bídníci. I tak by se mohl jmenovat tento film. Děj se odehrává v Aalstu v Belgii na konci 19. století. Sluha Boží Adolf Daens přichází do světa neuvěřitelné bídy, otrocké práce dětí a lavíruje mezi službou Bohu chudých bídníků a příslušností k Organizaci. Jeho konflikt mezi svědomím a zařazením ve společnosti je i naším konfliktem. Film je příběhem lásky i nenávisti, dramatem o duchovní bídě bohatých i chudých a o člověku, jenž usiluje o pozvednutí jedněch i druhých. Daenovo svědomí ve střetu se socialismem, katolicismem či kapitalismem je obrazem věčného rozporu člověka mezi lidstvím a loajalitou k rodině, národu, třídě, vlastnímu pohodlí či úspěchu. Hrdina filmu, podobně jako skutečná historická postava, je nejdříve více knězem inspirovaným sociální encyklikou papeže Lva XIII. „Rerum Novarum“, aby se v zápětí stal především politikem v Belgickém parlamentu jako zástupce a mluvčí těch nejchudších.
Životní výkon podává Jan Decleir jako vášnivý, volnomyšlenkářský Daens a Antje de Boeck jako zamilovaná a odvážná tovární dělnice proklínající strašné životní a pracovní podmínky. (augustin43)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
majo25 Jiné
17.06.2018
wewerka81 DVD
08.01.2006

Reklama

Reklama