Reklama

Reklama

Mladý Jut Amled (Christian Bale) předstírá šílenství a touží pomstít vraždu svého otce, kterou spáchal jeho podlý strýc Fenge (Gabriel Byrne). Strýc ale o Amledově skutečném duševním stavu pochybuje a pošle ho do Anglie, kde má být zavražděn. Amled má však své vlastní plány a provede tak svůj vlastní malý podvod... Důvěrně známá hamletovská zápletka vychází z původního dánského příběhu, který je mnohem drsnější a syrovější, než jak jí známe ze Shakespearova provedení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

T2 

všechny recenze uživatele

Na televíznu produkciu až moc podarené, dej prekvapivo balansuje medzi dramatom a trefnou zábavkou a vychádza mu to, k tomu tu je až preveľká plejáda známych tvári, v tej dobe prevažne ešte sa len rozbiehajúcich, ale najviac zaujme a príbeh povytiahne zanieteným výkonom mladý Christian Bale. /70%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tahle "realisticka verze Hamleta" neni vylozene spatna, plus je, ze se tu nemluvi tim nesrozumitelnym Shakespearovo jazykem, ale ani to neni zadna pecka. Problem je, ze to cely vypada desne lacine. Kral a jeho poddany je banda farmaru, ktery zijou v nekolika drevenejch chatrcich a neda se to oznacit ani za vesnici. Vsichni nosi spinavy hadry a kral se tak odlisuje jen dost hnusne udelanou korunou. Dalsi problem je, ze spousta radoby dramatickejch scen vypada spis strasne smesne. Ale jinak to tak spatny neni, perfektni herecky obsazeni, mladicka Beckinsale a Bale, kuli kterymu jsem navic na film kouknul a vsichni hrajou nadprumerne. No a tech 100 minut to buhvijak nudit nezacne, takze na jedno skouknuti v pohode. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

HAPRDÁNS s vikingskou patinou místo divadelního mejkapu a korunovaný špičkovým obsazením. Vládnout nám takoví monarchové, jaké zahráli Christian Bale tady a Colin Firth v King's Speech, zahájila bych tažení za znovuzavedení práva první noci. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Shakespeare, jak známo, si látky zpracovával po svém. Hamletův (Amletův) příběh pochází ze Saxo Grammmatika (rozsáhlejšího dánského Kosmy), Axelovo režijní zpracování je poučené archeologií a historickým výzkumem raného středověku a do značné míry evokuje realitu (včetně materiální chudoby a až loveckou posedlostí) raněstředověké šlechty s všudypřítomným násilím - které ale nepředvádí nijak okázale, ale takové, jak bylo chápano - všednodenně stroze, kdy i bitvy jsou spíše větší rvačky a loupežná přepadení. Podobné praktiky panovaly i na mojmírovské Moravě i Čechách Boleslava I. (vraždy sv. Václava a Ludmily) a III. (bratrovražedný boj Boleslava III., Oldřicha a Jaromíra). Škoda jen, že hudební stránka je jen navozená, i v ní by se vyplatila spolupráce s odborníkem (použití dud je samozřejmě správné, ale ne úplně jednoznačné) a výsledekek by byl ještě přesvědčivější. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hamletův příběh tak, jak si ho asi představoval Saxo Grammaticus, což se odráží především na výpravě a kostýmech. Šlechta se tu od obyčejných chudáků odlišovala snad jen pláštěm a opaskem a sídlo králů bylo jen pevnější síní. A to se mi líbilo. Co se zpracování týče, tak i tady je cítit divadlo. Axel se sice vyhýbá Shakespearovým úmorným a často nesrozumitelným dialogům, ale jistá teatrálnost tu v podání herců cítit je, což mi moc nesedlo. Nicméně vzhledem k elitní herecké sestavě se to dalo přežít. Za plus považuji i to, že film občas působí úsměvně, což platí zejména pro souboje a bitky. V jiných případech by to celkový dojem spíš sráželo, ale tady to působí mile naivně. 65% ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Ja to beriem ako komédiu, lebo som sa smiala skoro od začiatku do konca. Keby som to mala brať vážne tak to nikdy nedopozerám a to aj napriek tomu hereckému obsadeniu, ktoré vyzerá viac ako lákavo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jutský princ, to je Hamlet, než ho do rukou dostal Shakespeare. Gabriel Axel opět sáhl do mytologické kroniky Gesta Danorum dánského letopisce Saxa Grammatica, který z legend a mýtů vymodeloval hrdinskou slávu vikingského období. Vyslyšel potřebu státních zájmů, byť vikingská realita se utvářela z nepřeberného množství suverénních mocenských útvarů. Každá zátoka měla svého vlastního krále, a teprve přizpůsobení se okolí Vikingů (po velmi dlouhé době) ničivým nájezdům připravilo půdu pro zrození tří mocenských center, a Dánsko bylo jedním z nich. Hamlet je z lingvistického hlediska synonymem pro blázna a šaška, neboť pouze tento postoj byl jistou zárukou života a jedinečnou možností beztrestně hovořit v narážkách. A protože Saxo Grammaticus budoval slavnou minulost Dánů, která se nesmí stydět před slávou starověkých mocností, vypůjčil si tak z Říma dánsky letopisec mnohé z příběhu o legendárním zakladateli římské republiky. Gabriel Axel ovšem již nesložil tak skvostnou poezii jako v Rudém plášti, přizpůsobil se anglosaským komerčním podmínkám trhu, je to líbivé, a shakespearovsky prožité, byť je to sebevíce Hamlet bez Shakespeara. Kulisy jsou příhodné, ale jizvy příliš uhlazené. Hlavní postavou je Amled (příjemný Christian Bale), právoplatný dědic trůnu. Systematicky připravuje pomstu a zadostiučinění. Důležitou postavou skandinávské ságy je Fenge (zajímavý Gabriel Byrne), Amledův pověstný strýc, lačný po moci. Hlavní ženskou postavou je Geruth (příjemná Helen Mirren), Amledova matka, zmatená rodinou tragédií. Mezi výraznější postavy patří taktéž vyčerpaný lord z Lindsey Aethelwine (zajímavý Brian Cox), lordova dceruška a budoucí Amledova choť Ethel (příjemná Kate Beckinsale), a Shakespearova Ofélie a Amledova milenka Gunvor (zajímavá Saskia Wickham). Z dalších rolí: Shakespearův Polonius a Fengův nejvlivnější stoupenec Ribold (Steven Waddington), všehoschopný Fengův pohůnek Ragnar (Tony Haygarth), nešťastný Amledův doprovod do Britské země Torsten (Andy Serkis) a Aslak (Mark Williams), Amledův mladší bratříček Sigurd (Richard Dempsey), či Amledův tatík a dánský král Hardvendel (Tom Wilkinson). Saxo ovšem pokračoval dále, než Axel, Amled po tom všem musel zabít i Aethelwineho a zpět do Dánska se vrátil se dvěma manželkami. Film Jutský princ je sice květem z dánské mytologie, ale komerční kompromis není poezií, ani skandinávskou ságou, je moderním přívěskem na krk z kočičího zlata. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Civilnejšia verzia Hamleta, pardón Amleta, kde odpadajú Shakespearove veršovačky a divadelný prednes, čo mne vyhovovalo. Začiatok príjemne nabudí aj svojím surovejším stvárnením, aj tým, že sa ide od začiatku na vec, ale v priebehu filmu príbeh akosi vyprcháva. Prvok pomsty si pýtal vyšpičkovanie. Škoda, že vizuál pôsobí skôr televízne a napriek zaujímavému obsadeniu ani herecké výkony neboli z kategórie tých lepších, možno s výnimkou Byrneho. Helen Mirrenová sa ani v 49-rokoch nehanbila za svoje telo a ukáže sa hore bez - stále to bola kosť. Zato Kate Beckinsalová bola ako tínedžerka dosť nezaujímavá. Celkovo slušná historická dráma, ale miestami nedotiahnutá. S väčším rozpočtom by to mohlo byť o niečom inom. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Uznávám snahu o postižení temna dánských dějin, země nebyla zalidněná a dánský král vládl jedné vesnici. Výzbroj neexistovala, výstroj už vůbec ne. Pouze kopí a meč u privilegovaných. Vévoda se poznal podle opasku, král dle jednoduché koruny. Vévoda se svou třicetičlenou armádou představoval nebezpečnou sílu. Průhledné triky místokrále Fenga kromě chytrého Amletha nikdo neprohlédl. Amleth ale všem ukázal. Sice si přitom spálil celý dvorec budovaný v té době asi po generace a vybil při tom většinu velmožů ve svém království, ale čas vše zahojí, přijdou noví hrdinové a z Dánska bude jednou velmoc. Celkově se prostě jedná o dobrou parodii nebo velmi bídně udělaný film. Nevěděl jsem, jestli se smát, nebo to vypnout. Vydržel jsem až do happy endu. Stačilo jen trochu důslednosti v dotažení scén a bylo by to v pohodě i s tím malým rozpočtem. Přišlo mi, že to nikoho z herců nebavilo, všichni se tam jen tak potáceli.A největší chybou je neschopný Bale. 20% vážně anebo 70% jako parodie. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Som v rozpakoch.Tak lákavé obsadenie a téma a zdá sa,nerozumiem všetkému.Pretože výprava a zvláštne dialógy ma občas nútili zmätene / takmer ako hlavný hrdina/ premýšľať, či som do prehrávača omylom nestrčila dáky mnou doteraz nevidený kus od Pythonov.Po treťom zakikiríkaní Amleda/Hamletovo "šialenstvo" sa predsa len prejavovalo "inteligentnejším" spôsobom/ som to už nevydržala, začala sa smiať, a neprestala do konca filmu.Berme to tak,že aj starí vikingovia sa chceli zabaviť. ()

Mirah81 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání.Díky docela hvězdnému obsazení a slušnému hodnocení jsem čekal víc než poměrně amatérský film,který mi připomínal spíše nějaký levný seriál datovaný ještě o pár let dále do minulosti. ()

sanninka 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem myslela, ze se divam na docela podarenou parodii, protoze jsem se v podstate celou dobu smala. Ted jsem si ale tady precetla, ze se asi jednalo o vazne minene drama. A v tom pripade se tedy neco tezce nepovedlo a 2* davam jen kvuli tomu skvelemu hereckemu obsazeni. Chapu, ze televizni filmy maji daleko nizsi rozpocty a tvurci to mozna chteli pojmout i "realisticteji", ale tohle bylo proste smesne. ()

Marsello 

všechny recenze uživatele

Úbohé, nudné, slabé... Iste by som dokázal aj viac podobných slov na tento "film" vypotiť. Normálne sa čudujem, že som toto nedefinovateľné čudo pozrel až do konca. Hudba úbohá, dialógy strašné, strih otrasný, kamera slabá, akurát obsadenie tomuto "dielu" trochu vylepšilo kredit. ()

ilovebritain 

všechny recenze uživatele

Když vezmu v potaz, že se jedná o televizní film, pak zvyšuji hodnocení. Herecké výkony až na slabé chvilky dost podařené. Jako fanynka Balea nemohu vynechat poklonku jeho herectví na začátku filmu. V těch šílených okamžicích byl hodně mrazivý a to mu budiž ke cti. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Takéto historický filmy, ktoré dokážu priviesť diváka na iné myšlienky, už dnes nevidím, a to je zle... a veľmi. Mladší brat Hamleta, historicky jeho mladší sa narodil, o trocha skôršie. Chémia medzi hercami Christian Bale a Kate Beckinsale je úžasná, len škoda, že sa nestretli znova. Lev v zime a Prince of Jutland, je dobrá voľba pre odpočinok, po náročnom dni :) /75 %/ ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Neslaná, nemastná, zestručněná a v závěru pozměněná variace na Hamleta, která promrhala potenciál britské herecké první ligy. Místy není zřejmé, jaký žánr by to vlastně měl být - velkolepý historický film nebo televizně natočené divadelní představení, k tomu nehodící se hudba. Škoda. ()

Vampira 

všechny recenze uživatele

Chvilkama nuda, chvilkama až komedie a celkově promrhaný potenciál. Beru, že se chtěli tvůrci trochu držet reality, ale ve výsledku se to moc nepovedlo. Kulisy možná odpovídají historickým výzkumům a všichni chodí v šedivých nebo hnědých hadrech, ale jinak jsou čisťounký a učesaný, a když na začátku královna chodí po vesnici, tu ocachtá bylinku, tam se důležitě podívá do hrnce, musela jsem se smát. A jestli se něco tomuhle filmu daří, tak dokonale umrtvit jakoukoliv scénu, která by snad mohla být aspoň trochu působivá nebo nedejbože vyvolat nějaké emoce. Aspoň, že se na Christiana Balea dobře kouká (na Gabriela Byrna taky), takže se to nakonec dalo přežít až do konce. ()

Reklama

Reklama