Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál rekapitulující ve čtyřech epizodách historii velkého selského povstání, které v lednu a únoru 1573 zachvátilo značnou část dnešního Chorvatska a Slovinska. Nesnesitelný útlak, jehož se šlechta - zde perzonifikovaná především nelítostným magnátem Franjem Tahim - dopouštěla na svých nevolnících vyústil ve vzpouru, která byla po počátečních úspěších feudály krvavě potlačena. Ve výpravném projektu vystupuje kromě fiktivních postav i řada historických osobností - kromě již zmíněného Franja Tahiho například vůdcové povstání Matija Gubec a Ilija Gregorić. (Crocuta)

(více)

Recenze (3)

anderson

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 (slovenský okruh) = 13.8.1985 + R: ČST 2 = 17.6.1986, réžia slovenského znenia = (ČST Bratislava) (18.2.2011) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Barvitý a značně drsný pohled na velké selské povstání, které pod vedením Matiji Gubce zachvátilo v lednu a únoru 1573 chorvatské Zagorje, Kraňsko a dolní Štýrsko a jež bylo po počátečních úspěších a několika krvavých bitvách (Krško, Kerestinec, Šempeter, Stubické Toplice) šlechtou drakonicky potlačeno. Povstání se mimo jiné stalo i námětem slavného románu "Selská vzpoura" chorvatského spisovatele Augusta Šenoy. Pokud jde o vlastní seriál, jugoslávská produkce se opravdu vytáhla a hravě snese srovnání se západoněmeckými projekty podobného ražení (Vojna volov, Muž v soli, Král posledních dnů), vzniklými o 10, 15 let později. Za zmínku stojí nápadité začlenění "dobových" dřevorytů do vyprávění. Ty spolu s hudbou nemalou měrou přispěly k navození patřičné atmosféry. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dráma o sedliackej vzbure, ktorá zachvátila Chorvátsko na prelome staroveku a novoveku, je ďalšia z rady juhoslovanských historických drám. A táto je rovnako kvalitne spracovaná. Viacero masových scén, vierohodných bitiek a ťaživá atmosféra vytvárajú veľkolepý skoro až epický rámec surovo spracovaného príbehu. V príbehu je zakomponovaná naivita chudobnej a zbedačenej "kasty", ktorá nevidí iné riešenie ako v boji, a ktorá verí napriek nejasnej a všadeprítomnej "hmle" v lepšie zajtrajšky. Pretože vidieť v horšie zajtrajšky nedokáže. ()

Reklama

Reklama