Reklama

Reklama

Chladné léto roku 1953

  • Sovětský svaz Cholodnoe leto pjaťděsjat tretěgo (více)

Obsahy(1)

Eastern zasadený do tragického obdobia politických prehmatov a dogmatických hesiel. Roku 1953 sa po Stalinovej smrti následkom Berijovej amnestie dostali na slobodu kriminálne živly. V odľahlej severskej osade sa dvaja politickí vyhnanci postavia proti šesťčlennej bande hrdlorezov, ktorá ohrozuje obyvateľstvo. Hlavný hrdina, bývalý rozviedčik, ktorého vyhnanstvo priviedlo do stavu hlbokej melanchólie a rezignácie, sa v konfrontácii so zločinnou bandou zbavuje ťaživého bremena poníženia a krivdy, nachádza stratenú ľudskú dôstojnosť, zmysel pre solidaritu a ochotu obetovať sa pre iných. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který se snaží ukázat problematiku politických vězňů v Rusku. Po Stalinově smrti je snaha zrušit Gulag, ale bachaři nejdříve propustí kriminálníky a přesvědčí tak veřejnost o vině politických. A ti se pak mnohem obtížněji mohou zařadit zpět do společnosti. Děj filmu se odehrává na Sibiři, kde 2 političtí vězni s nuceným pobytem brání vesnici proti bandě kriminálníků. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Filmová perestrojka a realistický pohled na jeden z nejpodivnějších Berijových počinů ve zmateném období po Stalinovi. Člověku se ani nechce věřit, co vše mohlo před zhroucením SSSR vzniknout. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ten, kto sa nechá (podobne ako ja) zviesť akčným prívlastkom filmu a bude čakať vo filme niečo, čo by ten prívlastok potvrdilo, bude sklamaný. Ja som si tento fakt však uvedomil pomerne rýchlo a tak moje očakávania zaujali úplne iný postoj. Kvalitná sovietska dráma, ktorá s prehľadom a s nasadením kritizuje heslá a činy svojej niekdajšej vlády a politické prešľapy, o ktorých som sa vďaka tomuto filmu vôbec prvýkrát dozvedel. Film plný obyčajných hrdinov a neobyčajných zloduchov, česť súdruhom za takýto film. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme som bol v letnom amfiteátri kedysi pred 89 v rámci Filmového festivalu pracujúcich a nadšene som pozeral na svižný sovietsky western odohrávajúci sa v sibírskych nehostinných drevených barakoch. Strieľačky a súboje medzi politickými väzňami a bandou hrdlorezov, to bolo naozaj čosi nezvyčajné. Po kopách sovietskych psychologických smrteľne nudných blbostí, rozoberajúcich vnútorné pnutia inak šťastnej pracujúcej triedy, ktoré sme nútene navštevovali ako školské kinopredstavenia som zrazu videl odsýpajúci dobrodružný akčniak! Otvorené, nesymbolické poukázanie na nespravodlivý stalinistický režim + spomenutá akčnosť v ruskom filme tej doby vo mne aj vyše 16 rokov po zhliadnutí vyvolávajú príjemné spomienky. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tady bych si dovolil upozornit, že to je pravděpodobně ve svém žánru jeden z nejlepších ruských filmů té doby natočený ještě před rozpadem Sovětského svazu. Nebývale pravdivě ukazuje na jakési blíže neurčené severně zapadlé osadě, jak bylo Rusko postiženo počátkem léta 1953 amnestovanými zločinci nejhoršího kalibru. A neprávem odsouzení zůstali i nenadále ve špatných podmínkách, kteří zosobňovali ve svém podobenství schopnost tolerance a mravní přesvědčení. Dle mého soudu jde o zcela ojedinělé dílo. Neboť neběží jen o samotný film, ale i v hlubší rovině možná i částečně předurčilo liberalizaci poměru v ruském filmu. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Film odvážný vzhledem k místu a času, kdy vznikl, nicméně v době Gorbačovovi Perestrojky to prošlo. Je to takový rádoby western, který se odehrává v jiné době a na Sibiři. Když vězeň-vyhnanec a bývalý rozvědčík Sergei Basargin prohlásí, že v létě neumře a snímek nicméně má v názvu chladné léto, tak větříte smrt a popravdě předpokládal jsem konec ve stylu Je třeba zabít Sekala. Byl? Musíte se podívat sami na tento film s jistou stránkou ruské duše. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo velmi silné! Šíleně smutný a depresívní film. S údivem zjišťuji co vše mohlo vzniknout v roce 1988 v Sojuzu. Ač se vše odehrává v odlehlé osadě s přístavištěm kdesi daleko mimo civilizaci, film skvěle pojmul tragiku novodobých dějin Ruska, tu přemíru bezpráví, ty miliony zavražděných , uvězněných v nespravedlivých procesech během všelikých politických čistek.... V osadě si odpykávají zbytek trestu (ztráta občanských práv a 10 let vyhnanství) dvě lidské trosky. V již tak ubohé a chudé vesničce se na ně pohlíží jako na kriminálníky co jsou nic (což samo o sobě vypovídá vše). Vyhnanci jsou rezignovaní a smíření s osudem, kdesi v hloubi srdce si schovali střípky svých bývalých životů, tady jsou to jen flegmatické postavy plnící příkazy. Co provedli? Jeden byl inženýrem v Anglii ve třicátých letech, po návratu do Ruska odsouzen za špionáž. Druhý byl kapitánem, který za války na půl dne padl Němcům do zajetí. Sice se mu podařilo utéct, ale soudu za špionáž neutekl... Nikdo z ostatních o jejich vině nepochyboval, dokonce ani rodina jednoho z nich... A do této opuštěné vesničky přichází amnestijí udělenou Berijou banda propuštěných vězňů z nedalekého lágru. Ti si hodlají dopřát vše co měli roky odpírané a neštítí se vražd, znásilnění, krádeží... Rezignovaní vyhnanci jsou náhle s novou situací ostře konfrontováni. Nemají vůči nikomu z vesnice žádný dluh, mají se po tom všem - když mají příležitost kriminální bandě postavit ? ----- Tenhle film doporučuji viddět. Jě skvělý a kus z něj ve vás zůstane. Všichni ti co zlehčují zločiny komunismu, nemají šanci se svými kecy obstát. Filmů jako je Chladné léto roku 1953 by mělo být točeno mnohem více!!! Viděno v původním znění. * * * * * ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

V roku 1953, po Stalinovej smrti, udelil Berija amnestiu, nie však pre politických väzňov (medzi ktorými je aj neprávom na Sibír vyhnaný hlavný hrdina) lež pre obyčajných väzňov, zväčša vrahov a banditov. Skupina desperátov sa dostane do maličkej sibírskej osady, kde začne terorizovať obyvateľstvo, na odpor sa im postaví jedine vyhnanec, bývalý vojak, ktorý utiekol z nemeckého zajatia. Fascinácia a hold westernovému žánru prenesený na opačnú pologuľu, do krásnej a nehostinnej Sibíri, rozľahlej ako jedinečná ruská duša, žánrové klyšé a akýsi nadhľad spojený s rusky typickým pátosom dávajú za vznik ojedinelému filmu tak žánrovo ako aj obsahovo. Casting je precízny, ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sovietsky eastern, čo v preklade znamená western zasadený do východnej polovice zemegule s jasnými žánrovými pravidlami. Pre Proškina to znamenalo ale skôr vyjadrenie sa k dejinným udalostiam svojej krajiny, o ktorých niečo možno tušíte, ale nie je vôbec od veci si dopĺňať vzdelanie aj formou hranej kinematografie. Ak je úprimná a historické fakty nepodliehajú výrazne žánrovým pravidlám. Leto viac pripomína špagetti western, ktorý ešte nevznikol, pretože miera mŕtvol počas prestreliek a spôsob ich prevedenia vyvoláva občas cynický smiech. Každopádne o niečo drsnejšie, ako americkí bratia a najmä menej romantizujúce (vlastne vôbec), ako drvivá väčšina westernov. Ale to je dané aj obdobím, v ktorom sa príbeh odohráva, pretože sovietsky národ ho mal ešte živo v pamäti a prekrúcanie skutočnosti by sa Proškinovi rozhodne nevyplatilo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší z ruských filmov, ktorých sledovanie určite nebolo strateným časom. Som rád, že nielen mne vzdialene pripomenul Vláčilove Stíny horkého léta, i keď rozdielov bolo viac než iba v teplote leta. Akurát, že Stíny nikto nezaradil do žánru westernu a tento film áno. Tento a ďalšie mnou oceňované ruské filmy sú príbuzné našim trezorovým filmom, pretože v Sovietskom zväze a ani v Rusku nikomu nerobia radosť. Ukazujú totiž tú stránku ruského myslenia, správania sa a vôbec života, ktorú by Rusi chceli pred svetom ukryť alebo minimálne prefarbiť. A ak ju ukazujú pravdivo, potom vôbec nerozhoduje, v ktorom roku alebo období bol film nakrútený. Vždy bude "osinou v prdeli" ako vravia Česi. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v Chladném létu roku 1953 řemeselně celkem zdařilý film, plynoucí ze začátku v zajímavém odlehlém prostředí trochu chladně a nevýrazně... až do doby, kdy se z náhlého zvratu nestane drsný thriller, který upoutá svou nemilosrdnou syrovostí a silně neklidným napětím. Na svou dobu ve Sovětském svazu mohl být Proškinův počin, zdaleka nejen tímto aspektem, jak i více kolegů uvádí, odvážný. Jenže syrovost či odvaha proti proudu nemusí znamenat vše a přes tohle i pár hlouběji silnějších momentů (dialog u padlého stromu) to nakonec nebyl ten film, který by mnou během sledování více otřásl, zanechal v mysli strhující zážitek a který bych vnímal na stejné úrovni se spřízněnými domácími filmy jako Stíny horkého léta nebo Zánik samoty Berhof. K pocitově nejsilnějším nakonec pro mě patřilo pár pasáží podbarvených ústředním hudebním motivem. S odstupem dvou dnů volím po menším dilematu silné 3 hvězdy: [70%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vida, co mohlo vzniknout v perestrojce. Atraktivní prostředí mi moc připomínalo sérii švédských filmů z ostrovů. Jenomže taky ukázka toho, jak blbě se dá zatočit s výborným námětem - porovnejte si s filmem Stíny horkého léta, zápletka s přimhouřením očí podobná, atmosféra a zpracování naprosto odlišné. Tenhle film zkrátka plyne, a spíš uspává než bouří krev v žilách. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V dobe vzniku síce prebiehala perestrojka, aj tak to bola veľká odvaha takýmto sposobom zobraziť tragické obdobie 50 - tych rokov v sibírskych gulagoch. Vzniklo odvážne dielo o skutočnej odvahe vyhnancov, ktorí musia čeliť bande ozbrojencov. Realistické, drsné, zaujímavé a poučné. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím nad tím (a zatím marně), proč se v oficiálním textu distributora píše o snímku jako o easternu. Asi to vnímám jinak, ale já jsem měl pocit, že se v něm popisovaly podobné události, k nimž docházelo po válce i u nás. V bývalém Československu řádily na vlastní pěst jednající oddíly, které tu tak nějak zbyly po Wehrmachtu a SS, případně skupinky banderovců, jež prchaly v pudu sebezáchovy na západ, zatímco ve filmu šlo o tlupu amnestovaných individuí, ale reálie i atmosféra byly velmi podobné. Drama / Krimi / Akční / Western- to se zase někdo rozjel... Myslím, že drama by bohatě stačilo. Za mě šlo každopádně o vydařený snímek s těžkou až depresivní atmosférou, která skvěle vystihovala nejen dobu postalinskou. / Poučení: Pokud se někomu začínají zapalovat lýtka, je potřeba okamžitě hasit. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Na poli dobrodružnej drámy nehorázna pecka, s nebývalým dôrazom na psychológiu postáv (s nevídanými hereckými výkonmi), ktorá navyše stíha byť úprimnou seba-reflexiou, o akej sa nám v našich kopcoch a dolinách (lúhoch a hájoch) ani len neprisnilo a ešte dobrých sto rokov neprisní. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Plný počet dávám hlavně za konec. Tak bezútěšný a smutný. Ztracené roky, ztracené životy ... Tento film se dá opravdu nazvat eastern. Berija po Stalinově smrti propustil na svobodu všechny vrahy a celé podsvětí. Ti pak bezprizorně putovali zemí, loupili, znásilňovali, kradli, vraždili. Politických vězňů, mezi něž patřili např. i vojáci zajatí Němci ve druhé světové válce, se však amnestie netýkala. A mnohdy byli jediní, kdo vesničany bránil ... Ráda bych také upozornila na Valerije Prijomychova, který už bohužel zemřel. Svou roli ztvárnil skvěle. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej filmu sa odohráva na Sibíri, kde dvaja politickí väzni s núteným pobytom, bránia dedinu proti bande kriminálnikov. Celý film je zasadený do tragického obdobia politických prechmatov. V roku 1953 zomrel Stalin, Berija dal všeobecnú amnestiu, ktorá sa týkala len kriminálnikov najhrubšieho kalibru. Hlavný hrdina filmu Basargin, bývalý vojak, ktorý ušiel z nemeckého zajatia a ktorého vyhnanstvo priviedlo do stavu hlbokej melanchólie sa v konfrontácii zo zločinom zbavuje všetkého bremena a nachádza stratenú ľudskú dôstojnosť. Jeden z prvých filmov, ktorý sa snaží ukázať problematiku politických väzňov a vojakov z 2. svetovej vojny v gulagoch v Rusku. Skutočný príbeh kapitána Červenej armády, ktorý na pol dňa padol do zajatia Nemcov, čo mu ale zničilo celý život. ()

Reklama

Reklama