Reklama

Reklama

Lenin v Říjnu

  • Sovětský svaz Lenin v Okťabre (více)

Postava Lenina je mimořádně složitá a rozporuplná. Dnes to víme. Ale dříve na něj někteří nahlíželi jako na génia, kterého je třeba napodobovat, jako na velký vzor... Film se zabývá obdobím, kdy se V.I. Lenin vrací z Finska do Ruska. Pod jeho vedením se v Petrohradě připravuje plán násilné revoluce. (tuntavala)

Recenze (12)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Pohled na Lenina, jak byl viděn scénaristou Aleksejem Kaplerem s režisérem Rommem v 30. letech v přelomových dnech roku 1917 od jeho utajováného příjezdu v lokomotivě z Finska do Petrohradu až k naplnění jeho plánu ozbrojeného povstání, jak hlásá jeden z mezititulků. Jeden mezititulek téměř v závěru filmu zní: Poslední noc ruského kapitalismu byla chladná.To mi jen připomíná dotaz Limonádového Joea, zda noci jsou chladné :-). Lenina hrál Boris Ščukin a Vasilije, jeho bodygarda, Nikolaj Ochlopkov ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prekvapila ma rezignácia na samotný príbeh, film sa tak stáva nudným a zdĺhavým. Vypomáha si primitívnymi medzititulkami, ktoré sú už aj v roku 1937 zbytočné. Film tak zaujme len ikonickými zábermi na Lenina ako spí, ako reční, ako gestikuluje, známymi aj z dobových obrazov a plagátov. Michail Romm bol ďaleko zručnejší režisér, toto bola zjavne práca na objednávku a okrem útoku na Zimný palác to bolo trochu odfláknuté. Film bežal v našich kinách v roku 1945. ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Lenin byl sympaťák, takovej hodnej dědeček hříbeček. Skromnej, moudrej, charismatickej a jeho něco jako nejlepší kamarád byl vlastně Stalin. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Stalinem "poupravený" obraz říjnové revolucem, zaujal mě bodrý strejda Lenin, jeho fascinovaný ochránce, který se na něj může se zájmem dívat celou noc, upozaděný, ale o to "důležitější" Stalin a odporný fízl, přesto však po pár minutách nehorázná nuda, kde chybí i kouzlo nechtěného, snad jen docela dobré řemeslnné provedení. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tieto uhladené, autobiografické snímky sú vtipné a jednak mrazivé svojím výstrahám pre možné svetlé zajtrajšky. V tejto dobe (tridsiate a štyridsiate roky minulého storočia) na to šli nacisti a komunisti rovnako a predsa rozdielne. Zatiaľčo politická špička Wehrmachtu brala kinematografiu ako nástroj príbehov propagandy a oddeľovali dokumentárnu vážnu rovinu od tej dejovej, červení boli priehľadnejší. Poňať Lenina ako trasľavého srdciara pred zákulisnými špinavosťami obstojí jedine pod formálnou rozpravou jedinečných techník, masových davov načúvajúcich roľníkov či inými režijnými finesami a tie sú rovnako bezzubé, ako triedne manipulácie a klamstvá kolektívnej rovnosti. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1939 - jeden z filmov, ktorý mal byť zaradený v súťažnej sekcii plánovaného prvého festivalu v Cannes, ktorý sa nakoniec kvôli vojne neuskutočnil (retrospektívne film uviedli na festivale v roku 2002 spolu s ďalšími piatimi filmami - "Union Pacific", "Goodbye Mr. Chips", "La loi du nord", "The Four Feathers" a "The Wizard of Oz") (zdroj: wiki) ()

HrrrOch odpad!

všechny recenze uživatele

Za neúmyslnou zábavnost, kterou tahle věc dnes vzbuzuje, bych dal i pět hvězdiček, ale přeci jenom v době, kdy to natáčeli, to mysleli docela vážně... Trochu mě udivuje, že to natočil Romm, chlapík, co jinak dělal celkem pěkné věci jako byl Obyčejný fašismus... ale údajně to točil během stalinských procesů, takže se nelze divit, že měl v kalhotech. na druhou stranu brát tuhle zakázku taky nemusel! ()

Pedro72 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento "užasnyj fiľm" se nás coby gymnazisty pokusili donutit shlédnout na konci osmdesátých let minulého století. Naštěstí si šestnáctileté děti umí najít zábavu na 103 minut. ()

Reklama

Reklama