Reklama

Reklama

V roku 2157 na Zemi prekvitá éra prosperity ľudskej civilizácie. Vesmírne lode pozemšťanov bez problémov križujú vesmírom a medzi blízkymi i ďalekými galaxiami pátrajú po obývateľných planétach. Jedným z pátracích letcov je Moskovčan Maxim Kamerrer (VASILIJ STEPANOV), ktorý už dve desaťročia pilotuje ruskú výskumnú kozmickú loď. A práve keď konečne objaví novú obývateľnú planétu Sarakš, stroskotá na nej. Odvážny astronaut spoznáva tajomnú planétu s prísnym vojenským režimom a jeho sadistickými diktátormi. Sarakšom neobmedzene vládnu Neznámi Otcovia – pätica anonymných a absolútnych pánov tohto sveta. Vedomie obyvateľov manipulujú špeciálnymi žiaričmi, ktoré chrlia do ľudských mozgov nemilosrdnú ideológiu. Po rokoch atómových vojen a ekologických katastrof spoločenstvo planéty len ťažko bojuje o prežitie. Maxim chce zistiť, aké ďalšie tajomstvá skrýva planéta Sarakš, aby mohol pomôcť jej obyvateľom. Maxim, ktorý tu našiel nových priateľov aj lásku Radu (JULIA SNIGIROVÁ), však predstavuje jednoznačnú hrozbu pre vládu, a tá ho chce nekompromisne zlikvidovať všetkými prostriedkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Scytale 

všechny recenze uživatele

Velkorozpočtové zpracování předlohy bratří Strugackých nedopadlo podle mého očekávání. Efekty jsou naprosto bezchybné a plně konkurují těm hollywoodským, ale scénář, resp. děj je místy dost zmatený a chvílemi jsem se v něm ztrácel. Ruské zpracování a vkus jsou znát především na bohatých (až kýčovitých) interiérech vládce planety, nezaměnitelném militarismu ala Rudá armáda a v neposlední řadě na postavě hlavního hrdiny Maxima, který je prototypem ruského bohatýra, před kterým se musí klepat strachy i yankeejovský Superman. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu. Pouze 50%? Ano, efekty byly velice béčkové, tedy aspoň ze začátku, později již byly strávitelné, hlavní hrdina se první polovinu tvářil jako naprostý idiot, a hrál to hrozně, ale ve druhé polovině bylo vše jinak. Pak začali být vcelku dobré efekty, rozjela se dobrá hudba, dobře napsaný scénář a herci konečně začali hrát. A nutno připomenout, že atmosféra během celého filmu byla opravdu skvostná. Jsem zvědavý na druhý díl. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Výpravné sci-fi natočené podle předlohy geniálních bratrů Strugackých. Film budí dojem, že na jeho vyrobení padl snad celý ruský státní rozpočet. Vcelku jednoduchý příběh se odehrává v plasticky ztvárněném a vizuálně nádherném světě působícím jako kříženec Blade Runnera a Chronicles of Riddick. V centru děje je hrdina s vizáží krále diskoték 90. let, který pomocí svých superschopností vede válku jednoho proti všem. Snímek postrádá filosofickou hloubku knihy a je prakticky bez emocí. Vyprávění je zmatené - za dobu filmu by mělo uběhnout několik měsíců, přesto se zdá jako kdyby se celý děj odehrál během prodlouženého víkendu. Postavy jsou šablonovité a jednají nepravděpodobně. Fotky hlavního hrdiny nepochybně visí ve spoustě dívčích ložnic po celé matičce Rusi, ale hereckého talentu moc nepobral. I přes všechny výtky se mi film hodně líbil, nejspíš díky předloze a překrásně vykreslenému mimozemskému světu. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Me osobně to až tak špatné nepřislo. Jeden fakt je, že člověk prostě spadne do děje a vlastně až do konce se nedozví o co vlastně jde. Ale i tak se mi to vcelku líbilo i když o nic výjmečného nejde. Popravdě vytknout by se toho dalo dosti, ale pro nadšence scifi jako je například Duna tento film určitě bude. Jsem zvědav zda se v druhé části dočkám pořádného rozuzlení. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Román bratov Strugackých Obývaný ostrov (o spoločnosti manipulovanej prostredníctvom telepaticky nasugerovaných archetypov konania) sa dočkal sfilmovania. V hollywoodskom strihu ruského typu. Hrdina akoby vypadol z reklám na fitnesscentrá, zubné pasty a šampóny. Dokonalý Pozemšťan roku 2157 vychovaný ideami víťazného, bezbolestného a všetko splniteľného komunizmu si len tak poletuje medzi hviezdami. Náhle stroskotanie ho privedie na planétu ovládanú kolégiom anonymnej pätice. Ocitá sa v spoločnosti technologického rastu, ľudského úpadku, náboženskej manipulácie a tyranie. Režisér Bondarčuk si s precíznosťou a myšlienkovou bohatosťou predlohy veľa starostí nerobil a rozhodol sa ísť najmä cestou efektného nápadu a hluku guľometnej paľby. Špecificky ruské sa prevažne vytratilo. Ostala nápodoba trikov amerických blockbusterov v dejovo upatlanej zmiešanine viacerých ikôn vedeckej fantastiky a dobrodružnej mysty. A tak sa divák dočká toho, že šedivo hlučným megapolisom vzdialene pripomínajúcim Blade Runnera pochoduje komando ostrých čiernovlasých chlapcov z Vesmírnej pechoty, medzi ktorými si zlatú hrivu ukrýva zázračne omladnutý a plasticky okrášlený Barbar Conan. Ten sa zamotá do partizánskej vojny vystrihnutej zo všetkých ruských vojnových filmov ako aj do sólového úniku tankom. Ako útek dopadne zatiaľ nevieme, pretože okopírovaná je i marketingová stratégia. Druhý diel, završujúci dobrodružstvá ruského superhrdinu má mať moskovskú premiéru niekedy v októbri 2009. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (8)

  • Nejdražší ruský film, který byl kdy natočen. Stál 40 miliónů dolarů a díky tomu si vysloužil přezdívku Ruský Matrix. (Ignus.cz)
  • Ve filmu učinkovalo celkem 700 osob. (Dlee)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama