Reklama

Reklama

V roku 2157 na Zemi prekvitá éra prosperity ľudskej civilizácie. Vesmírne lode pozemšťanov bez problémov križujú vesmírom a medzi blízkymi i ďalekými galaxiami pátrajú po obývateľných planétach. Jedným z pátracích letcov je Moskovčan Maxim Kamerrer (VASILIJ STEPANOV), ktorý už dve desaťročia pilotuje ruskú výskumnú kozmickú loď. A práve keď konečne objaví novú obývateľnú planétu Sarakš, stroskotá na nej. Odvážny astronaut spoznáva tajomnú planétu s prísnym vojenským režimom a jeho sadistickými diktátormi. Sarakšom neobmedzene vládnu Neznámi Otcovia – pätica anonymných a absolútnych pánov tohto sveta. Vedomie obyvateľov manipulujú špeciálnymi žiaričmi, ktoré chrlia do ľudských mozgov nemilosrdnú ideológiu. Po rokoch atómových vojen a ekologických katastrof spoločenstvo planéty len ťažko bojuje o prežitie. Maxim chce zistiť, aké ďalšie tajomstvá skrýva planéta Sarakš, aby mohol pomôcť jej obyvateľom. Maxim, ktorý tu našiel nových priateľov aj lásku Radu (JULIA SNIGIROVÁ), však predstavuje jednoznačnú hrozbu pre vládu, a tá ho chce nekompromisne zlikvidovať všetkými prostriedkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Hrdinská fantasy (no dobře... sci-fi) pro mládež. Hrdina je tak dokonalý a naivní, jak uvádí první řádky a jak by se slušelo na Hloupého Honzu. Co oceňuji, je fakt, že se nenamáhá vysvětlovat odvoditelné, nemá každou událost komentovanou pro pomalejší diváky a má vystříhané všechny ty nedůležité části (co se stane s poraženými padouchy, když jsou poražení). Navíc se dá snadno sžít s postavou, která propagandu prostě nevnímá:) ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Naše malá planeta spatřila zrod zázraku, A+B Strugackých. Koupili jsme si jejich knihy a už nikdy jsme se od nich neodtrhli. Potom jsme podle nich začali točit filmy. Snad to bylo dobře, i když... nevím. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Nikdo tomu filmu moc neporozuměl, ani já jsem nestál stranou a nerozumím s nimi. Tato obsahová zmatenost a nízce poutavá dějovost, stahuje ke dnu i vcelku zdařilou kameru s téměř fantasy-comicsovými barvami. Také to v komentářích vzbuzuje potřebu neméně chaotického připodobňování k jiným snímkům. ()

Johny M. 

všechny recenze uživatele

Na ne-americkej snímek to nebylo vůbec špatný (knižní předlohu neznám), (audio)vizuální stránka skvělá, mě trochu nesympatickej hlavní 'hrdina', ale i tak 3,5*. ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Kdo nečetl předlohu, patrně nikdy nemůže film úplně pochopit. Některé scény a dialogy podle mě bez znalosti knihy vůbec nedávají smysl. Musím přiznat, že film je moc hezkou a často i dost nápaditou ilustrací ke knize, která se zaměřuje především na myšlenku a moc popisná není. Ale protože i kniha je dost divná (a končí stejně nedotaženě jako film), je výsledek dost...svérázný. ()

_-0-_ 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedená předloha Strugatských (za bolševika sice mohla působit dojmem protirežimního dílka, ale románů s obdobnou tematikou jsou spousty) byla zcela znehodnocena nekvalitní prací scénáristy, délkou snímku, rádobyfilosofickými kecy v hollywoodském provedení a metrosexuálem v hlavní roli - zkrátka rozvláčná nuda. Alespoň že si Rusáci koupili výkonné počítače na animace (dvě hvězdičky za práci grafiků a animátorů, jinak bych hodnotil ještě níže). ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Divné, divné - chvílemi jako pohádka s až odpudivě krásným antickým hrdinou (hnus velebnosti) s až pohádkovými scéna. Hmmm, obávám se že je to taková ruská pohádka ve stylu Mrazíka, ale trochu víc sci-fi. Občas zajímavá scéna, ale většinou spíš smích :) No asi komická sci-fi? = jednou se to vidět dá... (hvězdička navíc za hezkou Radu Gaal) ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Snaha byla, vizuálně to mohla být nadupaná scifi, kdyby nebylo trochu zmateného děje a hlavně hlavního hrdiny - křížence supermana, terminátora T1000, barbara Conana a Nea dohromady a hlavně jeho reklamně-přiblblého úsměvu, kterým hýří snad v každé situaci (ikdyž mu jde leckdy o kejhák). Jsem zvědav, jak dopadne druhá část.. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Slušne podané scifi, ale trochu bez chuti. Hlavného hrdinu kopnúť niekam. Totálne nesympatický zjav. A vlastne celý herecký ansámbl mi tu akosi nesadol. ()

ugly_joe 

všechny recenze uživatele

Veľký rozpočet, veľká hanba. Krásna knižka bratov Strugackých, ktorá až prekvapujúco presne a okato kritizuje systém totality (vydané v 60-tych rokoch), sa dočkala popcornového spracovania. Réžia skopírovala všetky sci-fi filmové pecky, pridala nejaké to čínske kung-fu, kopec farebných filtrov a obsiahly román nabúchala do dvoch celovečerákov. Vznikol guľáš, ktorý sa nedá ani poriadne dopozerať. Po tendenčnej 9. rote, plnej obohratých klišé, ďalšie sklamanie od ruského medveďa. Na druhú časť sa neteším, bojím sa jej... ()

Ellway 

všechny recenze uživatele

No k hlavnímu hrdinovi, který vypadá jako vytažený z přehlídkového mola, se vyjadřovat radši nebudu. Knižní předloha nemusí být špatná, ale to zfilmování příběhu trochu pokulhává. Mě osobně tam chybí trochu víc akce, jíž bych nahradila některé nudné dialogy hrdinů, ale jinak na ruský snímek opravdu vizuálně moc pěkné. ()

alica009 odpad!

všechny recenze uživatele

zvladla som asi 5 minut. na tak idiotskeho hlavneho hrdinu sa odmietam kukat dve hodiny. ono ani zrovna tento roman od strugackich ma prilis neoslovil, mam ovela radsej ine ich veci. ale toto spracovanie je total luza. po mnozstve napozeranych filmov si clovek vypestuje schopnost rozpoznat kvalitu filmu behom par minut. toto bola nuda, vymletost, naivita a nuda. akurat kamera bola povedzme ako tak unosna, ale sori, to zial nestaci. ak inak chcete vidiet kvalitny rusky sci-fi film z nedavnej doby odporucam My iz budushchego http://www.csfd.cz/film/252726-my-iz-budushchego/ - to bolo mega dobre, na rozdiel od tejto ubohosti. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Velice dobrej pokus, řekl bych. Je asi pravda, že kdo nečetl knižní předlohu (od mých velice oblíbených autorů) bude asi "trochu" ztracen (a kdo četl zase "trochu" rozladěn). Dost dlouho jsem tenhle film nechával uležet (při prokliknutí mě tam hodně odpuzoval ústřední adonis) ale nelituju, že na něj došlo. To co na celkovým efektu ubrala třeba kašírovaná vojenská technika nebo "sci-fi" auta, zase přidaly postavy (kriminálnický tetování, echt dekadentní elita) a hlavně "ruská přišpiněná estetika" (thx amirgal). Dokonce i na stylizovanou "rvačku" s prapodivným týpkem (kde se vzal tu se vzal) a jeho nohsledama se dalo koukat. Docela jsem zvědavej na druhej díl... ()

brasek odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoducho tento snímok nemá chyby! Tupá demencia, ktorá sa nedá sledovať... sovietska či ruská sci-fi nebola až tak zlá v knižnej podobe, ale toto vyzerá tak že Fjodor Bondarčuk je od suseda. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem se musel smát, a to především tomu jak se Rusové nechali ovlivnit Američany. Přesně v duchu amerických filmů, které vynášejí do nebe Američany (člověk po těch filmech má pocit, že se novodobí hrdinové snad ani mimo Ameriku nerodí), předvedli "soudruzi" z Ruska svého hrdinného "Ivana" s vypracovaným tělem, modrýma očima a zlatou hřívou. No, když jsem ho poprvé viděl, chtěl jsem se jít vyb*ejt. Ovšem na východě nejsou troškaři a proto Ivanovi vrazili naprosto fenomenální paměť a obrovské porozumění co se sociálních vztahů týká. Nějak mi unikl smysl tohoto snímku. Jednalo se o pokus vyrovnání se holywoodu v ruském podání či jen óda na omladinu v Rusku ? Nevím. Jediné co vím, že tento film už nikdy nechci vidět. Opravdu "masarakš" nebo "masakraš" už nevim.. Fuj..:-! ()

Kalda69 

všechny recenze uživatele

Hruza a bes, teda respektive. kdyz odmyslim propagandu a ten slovenskej dabing (diky kterymu jsem jednu a mozna i dve hvezdy ubral), tak bych to videl nekde u prumeru. Skoda, ze zde neni vysvetleno zhola nic ohledne univerza ve kterem se pohybujeme a proto me arijsky rusky mluvici teenager, s nadprirozenou silou a pozdeji i regeneraci po zasahu z nejakyho sapru, nechava chladnym a diky slovenskymu dabingu jsem chvilkama ani nevedel o cem je rec. ()

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama