Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 103)

Fr 

všechny recenze uživatele

právě přišel a jeho cesta je prozatím u konce. je prostě od nikud, nebo chcete li - z planety K-Pax, vzdálené 10 000 světelných let.... tento film je pro mě balzámem na duši. vyrovnaný a klidný K.Spacey podtrhává dokonalost scénáře, kde mají největší kouzlo dialogy mezi Protem a všemi ostatními. každý ve vesmíru rozezná dobro od zla, bohužel jen lidé si myslí, že jsou tím druhem, který může ostatní posuzovat podle sebe. nutí mě rozhlédnout se ve vlastním světě, ve vlastní rodině. vidíte, vždyť na zemi je tolik života! stačí k tomu málo. mít svůj domov! ŠŤASTNOU CESTU PROTE! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ed Shearmur: 1. Grand Central ,2. Good Morning Bess ,3. Taxi Ride ,4. Constellation Lyra ,5. Bluebird ,6. 4th Of July ,7. Prot Missing ,8. Sarah ,9. New Mexico ,10. Powell's Return ,11. July 27th ,12. Coda, ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nádherný, pomaloučký a tím nejčistším způsobem hladivý film, který při dalších zhlédnutích získává v mých očích punc geniality. Spacey předvádí, že i ta nejtěžší herecká výzva pro něj není nepřekonatelná a parádně mu přizvukuje civilní Bridges. Výtky směrem ke scénáři jsou bezpředmětné, kdyby Prot jen bloumal po blázinci, léčil pacienty a ohromoval znalostmi vesmíru, velmi brzy by to ztratilo kouzlo, díky kterému jsou tyto scény nezapomenutelné. Právě dramatická linka, vinoucí se druhou polovinou, dodává K-PAXu auru filmu promyšleného do nejposlednější scény. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se fakt hodne tesil, hodne jsem od nej cekal a kdyz jsem se k nemu konecne dokopal, zas takova pecka se nekonala. Cely to vlastne stoji na dvou hercich, tradicne perfektnim Bridgesovi, kterej ale umi zahrat i lip a obzvlast dokonalym Spaceym, kterej je ve svy roli naprosto presvedcivej, ze byste mu verili naprosto cokoliv. Jinak celej dej sestava prevazne z rozhovoru, ktery jsou napsany docela dobre a pak zaberu na blazny, ktery ale bohuzel nejsou takovy osobnosti jako treba v Preletu. No a zaver je docela fajnove nejednoznacnej. Ne ze by se jednalo o spatnej film, je to paradni drama, jen jsem asi cekal prilis. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se svést slibným obsazením, ale jsem dost zklamaný. Svět podle Prota je kýčovitá sentimentální báchorka, jakých už jsme viděli dost. Ale ve dvou věcech se z onoho průměru přece jen vymyká: 1.) Prota nehraje Robin Williams. 2.) Scénář je koncipován tak, aby si přišly na své obě strany. Ti racionální diváci, kteří soustrastně pokyvují hlavou a od začátku počítají, že Prot je jen duševně nemocný; stejně jako ti romanticky založení, kteří tak jako já čekají se zatajeným dechem, kdy Prot všem malověrným dokáže, že je vážně UFOn. ;-) Jenže všeobjímající konec otráví všechny. 60 % ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ten konec se mi libí! Můžete si myslet cokoliv a nic vás v tom nezvrtká. Často sem si přál, aby snímek s nejasným koncem neměl ty jemné negativní nuance a SVĚT PODLE PROTA je skutečně nemá. "Cítím se dobře, protože to skončilo dobře," a ničemu jinému nemusím věřit. Né teď. Moc FAJN! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Je skvělý, že si každý divák, během filmu dokáže vytvořit vlastní svět planety K-PAX, každičký detail barev a komponentů místa, který je vlastně jen v našich myšlenkách. Velká škoda, že PROT se nedrží pevného příběhu, který nám Iain Softley nastolil od začátku, ale mě to nevadí. PROT ve mně vyvolal vzpomínky na Man from Earth. Postava PROTA má výborný charakter a každý si ho oblíbí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy lidé, většinou zastáváte postup: oko za oko, zub za zub, život za život. Pro tuhle hloupost jste ve vesmíru vyhlášení." Já chci žít na K-PAXu, takže odcházím do psychiatrický léčebny, kde hodlám vyhrát soutěž o mezigalaktickej výlet na rodnou planetu pana Prota. Já bych zkrátka chtěl žít na planetě, kde není vláda, zákony ani právníci a jestli to má být až v souhvězdí Lyry, tak si zabalím na cestu teplý prádlo. Místo toho žiju na planetě třetí třídy, na počátku vývoje a s nejasnou budoucností. To všechno mi Prot vysvětlil a já jsem si to hrozně užil. Bavilo mě to celé a zejména ukázka cestování v čase mě naprosto rozsekala. Takže nyní mě prosím omluvte. Musím chytnout paprsek. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný filmeček s excelujícím Spaceym, při kterém jsem měl ovšem pocit neustálého deja-vu. Je lepší nepřemýšlet, v kterém filmu jsem který motiv viděl, a radši si užívat to, co je. Díky Spaceymu, Bridgesovi (i když jeho role není tolik divácky vděčná) a docela chytrému závěru je toho pořád dost. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Občas je dobré nechat se opít rohlíkem. Svět podle Prota si to může dovolit. Je to jasný čtyhvězdičkový film, který se tváří mnohem důležitěji, než jaký je, očividně se snaží moralizovat a očividně je velmi prvoplánový. Přestože tohle všechno vím, nebojím se mu napálit vysoké hodnocení. Ať je to kvůli skvělým hercům nebo zajímavému námětu a velké "dobrosrdečnosti", která z toho čiší - to je jedno. Není to perfektní film, ale podlehnout se mu dá. A to je přece hlavní. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poklidné, akorát v závěru se bouřící, konverzační drama s magickou atmosférou a nemalou špetkou tajemna. Vyznění je však striktně civilní a lidské, film si klade za cíl pohladit na duši a to se mu opravdu daří, byť k tomu v některých místech používá předpokládaná klišé, anebo citelné hrsti cukru. Každopádně sledovat Spaceyho, kterak objevuje krásy Země (ovoce) a vypráví o svém vzdáleném domově je vskutku povznášející a příjemné. Soundtrack moc nemusím, ale kamera (hra se světélky) byla ruku v ruce s celým filmem, pěkná... "Now if you'll excuse me, I have a beam of light to catch." 8/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus je ten film takovej až moc pohádkovej. Kevin Spacey je tam jak nějakej kouzelnej dědeček. Jeho léčení pacientů připomíná trochu Přelet nad kukaččím hnízdem, ale ke konci to sklouzává až někam k trapnosti typu Kontakt. Celkově je film průměr. Ale oba herci v hlavních rolích předvedli určitě nadprůměrný výkony. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Svet podľa Prota je nádherný a uchvacujúci film, perfektne napísaný, prekvapivo nápadito zrežírovaný a samozrejme aj excelentne zahraný - Bridges a Spacey (priliehavé meno...) sú jednoducho skvelý, mňam! Ale čo ma najviac teší, koniec - úhlavný to nepriateľ dobrých filmov - ma teraz mimoriadne prekvapil, v dobrom slova zmysle. Jednoznačne stojí za pozretie! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Geniální konverzační film, který proletěl našimi kiny absolutně bez povšimnutí. Překrásná hudba, skvostní pánové Spacey i Bridges a detektivní druhá polovina má neuvěřitelné grády, ačkoliv se vlastně pořád jenom mluví... Jeden z mých TOP... Dabing ovšem neeee ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Rozumne vystavaný príbeh, ktorý je založený viacmenej len na dialógoch. Tajomno, neistota, zvedavosť a vlastná divákova interpretácia záveru (chcete, či nechcete uveriť?). Pútavé dielo z veľkej časti aj vďaka fenomenálnemu Kevinovi. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Celej film je v podstatě založenej převážně na dialozích a na perfektním scénaři, kterej fakt nemá chybu a po celou dobu filmu diváka přinutí se neustále dívat, ale pořád by to nebylo úplně doladěný. To se povedlo až angažováním Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese, oba dokázali že to jsou páni herci a že dokážou zahrát prakticky cokoliv, hlavně Spacey předved bezchybný výkon, kterej si může zařadit mezi svoje nejlepší.Já jsem byl naprosto spokojenej a ani na chvilku jsem se nenudi, dokonce jsem na to se zaujetím čuměl a to bych od takovýho filmu nečekal. Je to jeden z nejzajímavějších filmů, co jsem poslední dobou viděl. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten film, kde si člověk buď řekne, že to je sci-fi, kde je strašně málo mimozemšťanů, tak strašně málo, že se o nich vlastně jen mluví - anebo, je jeden z nich furt v každým záběru a jen se čeká, kdy konečně odletí na ten jeho slavnej Kejpek. Víc asi nemám, co bych k tom řekl. Ať je to tak či onak, pořád je to pěknej film. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nebojte se, nevyklubu se Vám z břicha jak ve Vetřelci.“ Film si mě hned od první minuty zcela získal. „Mimozemského“ Keva jsem žral strašným způsobem (asi tak jako on banán se slupkou) a při každé jeho promluvě jsem mu pohledem visel na rtech (kde také jinde, když má skoro pořád na očích brýle, že). Nutno však dodat, že Jeff Bridges mu byl více než důstojným proti/spoluhráčem. Stejně jako herecké výkony mě moc bavila atmosféra snímku a to kouzelné mysteriózno, které si po svoji dlouhou dobu držel. I když zhruba po hodině (se začátkem hypnózy) film nabral jiný směr a začala se tak měnit i jeho atmosféra (nabírající detektivní nádech), bavil mě pořád stejně jako v první polovině. Se závěrečnými titulky už to pak zůstává na samotném divákovi, ke kterému z 2 „vysvětlení“ se přikloní. Problém ovšem je, že obě „cesty“ nabízí své logické trhliny. A to je také jediný důvod proč nakonec hodnotím „jen“ silnými 4*.„Není tvojí prací léčit Howieho, Ernieho, nebo kohokoliv jiného. To je moje práce!“ – „Tak proč jste je nevyléčil?“ ()

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama