Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 103)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je kouzelné, jak na plátně probíhá standardní drama, zatímco Softley do vaší hlavy umě vpravuje žánr sci-fi. Do poslední chvíle jsem si přál, aby se Spaceymu návrat na rodnou planetu, kde se banány konzumují tak trochu jiným způsobem, podařil.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je K-Paxan mezi herci. Okamžitě putuje do mé 5-ky, protože to co tady předvedl je něco nepopsatelného. Jeho podání Prota je tak přirozené, nenucené, zahrané s lehkostí a nadhledem. Scénář je moc pěkný a nemá žádné vyloženě slabé momenty, nenudil jsem se ani vteřinu. Dokázaly mě upoutat už i úvodní titulky díky nádherně nadpozemské hudbě. Jeff Bridges v roli přihrávače taktéž přesvědčivý a ostatní osazenstvo blázince určitě nepůsobilo rušivě, ať už šlo o "královnu", "smraďocha" ... Momenty, kdy Prot kreslí oběžnou dráhu své planety, nebo když popisuje minulost v hypnóze, či když uzdravuje ostatní pacienty, to jsou momenty, které patří k tomu nejlepšímu z celého filmu. Překvapivě skvělá podívaná, která vynesla Kevina Spaceyho mezi mou TOP5 :) ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Výborné sci-fi drama (mé oblíbené žánry), v hlavní roli Kevin Spacey (můj oblíbený herec)...Tři ingredience, které zaručují kvalitní podívanou. A Svět podle Prota jí skutečně je. Má dobrý scénář, který nedělá z diváka tupce a malinko otevřený konec dává prostor pro vlastní fantazii. Kevinovi pak zdatně sekunduje Jeff Bridges. Jednoduše řečeno - skvělý film za čisté 4*. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Gene Brewer, Charles Leavitt | Hudba: Edward Shearmur | Produkcia: Robert F. Colesberry, Lawrence Gordon, Lloyd Levin | Distribúcia: Universal Pictures (US), Pathé and FilmFour (UK) | Štúdio: IMF Internationale | Rozpočet: 48 miliónov $ | Tržby: 65,001,485 $ | Je až nepochopiteľné, ako môže byť film s takýmto potenciálom finančne stratový. Jediné vysvetlenie je, že konzumáci nie sú schopný shltnúť nič iné, než 100% HappyEndy. Najväčší herecký koncert Kevina Spacey-ho zo všetkých, dejovo úchvatné a nepredvídateľné, filmovo jemné a pôsobivé. 100%-ný zážitok. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ohromující, okouzlující, opravdové, inteligentní a tolik vzdálené a fantastické, stejně jako hlavní postava. Dokonalý scénář a dialogy, vesmírně charismatický Prot ztvárněn bravurním Kevinem Spaceym tak lehce a přirozeně, že jsem jím byla uchvácena, a absolutně mu věřila, že pochází ze vzdálené galaxie, a že dokáže všechny ty úžasné věci. Nezapomenutelné momenty, já byla naprosto dojata scénou, kdy se Prot na rodinné sešlosti setká s psíkem svého psychiatra, v podání taktéž výborného Jeffa Bridgese. Celému filmu dominuje kromě jiného kouzelná hudba. Ve spoustě scén, z psychiatrické léčebny především, mi svým posláním připomínal Přelet nad kukaččím hnízdem. Svět podle Prota Vás již na začátku pevně uchytí a nechá přemýšlet. Pohrává si s Vámi jako figurkou, nechá Vás bloudit ve složitých chodbičkách a věřte, že čím víc budete toužit znát pravdu či nějaké rozluštění, tím víc se od Vás bude vzdalovat. Závěr tohoto filmu je nevysvětlitelný a záhadný, stejně jako ten člověk s brýlemi, který tvrdí, že pochází z planety jménem K-Pax. Nebo spíše pro některé možná není žádný konec. Jen ten, který si vytvoříte ve své mysli... Zůstal by pro mě záhadou, dokud jsem si v diskuzi nepřečetla verzi, která celý příběh slušně vysvětluje. I přesto však tento snímek pro mě zůstane zapamatován jako originální a netradiční příběh, se spoustou myšlenek, které si každý divák přetvoří do toho svého vlastního "vesmíru..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je úžasné, ako tvorcovia nejakého filmu vedia vdýchnuť pomocou scenáru a výkonov hercov dušu príbehu filmu, ktorý by bol inak úplne stratený! Veľmi milý, pekný film so skvelým záverom a celý výborne premyslený! 80%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Působí to na mě tak trochu jako film z jiné galaxie. Je tu výborný průměrný lidský Bridges nehrající si na žádného machra století a k němu kontrastně naprosto neprůměrný zvláštní Spacey, který sice vypadá jako každý z nás a nijak na sebe pozornost nestrhává, i tak si ale každou minutu musíte klást tu samou otázku, jestli přece jen nepřišel odněkud z vesmíru. Jeho věčné nošení slunečních brýlí, strach z vody nebo krásná scéna, kdy se rozhodne sníst jeden z banánů v Bridgesově pracovně. Něco ale tenhle film v mém hodnocení strhává lehce dolů a to je naprosté tříštění první poloviny v polovinu druhou, možná se mi to jenom zdá, v každým případě je to jako by každou část psal úplně jiný scénárista. Možná je to škoda, možná ne. Možná se u tohohle filmu budete nudit, možná si užijete dvě hodinky v příjemném prostředí dvou mimořádných herců. A možná je to skutečně mimozemšťan. Nebo možná jen extrémně těžký pacient psychiatrického oddělení. Poznámka 23. února 2008 Po měsících přidávám pátou hvězdičku. Svět podle Prota se totiž možná na první pohled tváří nenápadně, jeho jedinečnost vám ale v hlavě utkví o to déle. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně vyprávěný příběh s výbornými hereckými výkony. O legraci tady taky není nouze a Protovy mimozemské hlášky celkem vkusně doplňuje klasický příběh o důležitosti rodiny. Navíc až doposlední chvíle netušíte jestli K-PAX je, nebo není. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Aha, tak už vím, odkud Nova ukradla hlavní skladbu Soukromých pastí :)) Protův pohled na svět skrz Bonovy brýle mě zaujal hned v první chvíli a jen tak nepustil. Kevin Spacey je prostě nepopsatelný, NEPOPSATELNÝ herec ! Vlastně jsem před jeho výkony nikdy nepadala na zadek jako ostatní, ale jako Prot mě skutečně přesvědčil. Škoda, že stopáž je natahovaná a druhá polovina ne tak chytlavá jako ta první, protože jinak by to byl plný počet. A konec? Doufala jsem přesně v takový.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dvě neuvěřitelně odlišné poloviny. Zatímco ta první je bez nadsázky strhující, uvědomělá, plná hodnotných myšlenek, druhá je roztříštěná, se špatným scénáristickým úhybem a příliš rádoby psychologická - vypadá to, jako kdyby se přeplo na úplně jiný snímek. Příjemné filozofično tak střídá nevěrohodná psychologie, která ve výsledku tak akorát kazí celý dojem a působí to, jako kdyby tvůrci nevěděli kudy kam. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jistěže je knížka milionkrát lepší, ostatně jako u všeho :D Nicméně Kevin Spacey je v roli naprosto neskutečný a po střídmých 120 minutách to zkrátka na člověka nějak musí zapůsobit...9/10 ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Silný, lidský film, který je místy možná až příliš vlídný a mírumilovný, na to, abychom v něm viděli ten náš svět, který je většinou šedý a krutý. Softley staví především na kvalitním hereckém duu Spacey-Bridges, kteří tuhle ne právě lehkou stylizaci zvládají jako staří mazáci - civilně a s přehledem. Konkrétně Spacey v některých emotivních polohách přímo expoloduje (v dobrém slova smyslu). Nejpěknější na filmu je stejně jako v novějším Faunově labyrintu dvojí možnost chápání příběhu. Film je v zásadě rozdělen do tří částí: v první věříte, že je Prot mimozemšťan, poté nastane zlom a vy už jste nadobro přesvědčeni, že je duševně nemocný... když v tom vás poslední veletoč vrátí na rozcestí a vy si můžete vybrat. Eventuálně brát obě varianty. Velice kvalitní, kultivovaný film, kterému za to, že ze mě po velice dlouhé době dostal pár slz, přidám pátou hvězdu. 90% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeho planeta je vzdálená tisíc světelných let od nás a Jeff Bridges bude mít zatraceně moc práce, aby se dozvěděl, jak Svět podle Kevina Spaceyho vůbec vypadá. Po něm naštěstí nejdou žádní drsní tajní agenti, navíc to, zda je či není mimozemšťan má rozluštit právě psychiatr, který se tentokrát setkává s velmi inteligentním a bystrým člověkem. I proto stojí tohle konverzační drama zejména na hereckých výkonech, které jsou velmi civilní, pozornost zasluhuje i hudba nebo poutavá hra světla a stínu. Pocitově je ale Softley a spol. docela mimo mojí dimenzi, nedokážu vlastně ani moc říct proč, ale Prot nakonec zapadne do škatulky filmů, které projdou a neublíží, ale ani nenadchnou!! Mě tedy rozhodně ne.. ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 68 000 000 $ Otvárací Víkend: 17 215 275 $ (v 2 541 Kinách) Tržby USA: 50 338 485 $ Tržby Celosvetovo: 65 001 485 $ ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Takmer transcendentný zážitok, ťažko popísateľný (výborne a stručne sa to podarilo tronovi). Jednoducho vás uhranie, pripúta a nepustí. Obrovský podiel majú na tom okrem skvelej réžie aj fantastické herecké výkony hlavných predstaviteľov. Videla som ho viackrát a mám chuť pozrieť si ho znova. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Přelet nad kukaččím hnízdem říznutý špetkou sci-fi. Takový nějaký je Svět podle Prota. Nesmírně inteligentní film, ve kterém není nic takové jak se na první pohled zdá a naopak. Po delší době mě nějaký film donutil k silnému zamyšlení a můžu s klidem říct, že mě velice dojmul. A Kevin Spacey? To je talent od Pána Boha. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, nezapomenutelný. Od začátku do konce jsem si nevydechl a ačkoliv jsem byl v jednom kuse zvědavý, jestli k nám Prot doopravdy odněkud přiletěl, nebo ne, nakonec mi to vlastně bylo úplně jedno. Vždyť o tom to vůbec nebylo. Herecký koncert, úžasná Shearmurova hudba a kamera plná světla. Senzace. ()

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama