Reklama

Reklama

Gekidžóban Swort Art Online: Progressive hoši naki joru no Aria

  • Japonsko 劇場版 ソードアート・オンライン プログレッシブ 星なき夜のアリア (více)
Trailer 2

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (7)

KiritoSenpai 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi mile rád, a to hned z několika věcí: 1. anime, které pravděpodobně konečně odstartuje anime v kinech v ČR, je SAO, tedy moje nejoblíbenější! 2. není to nějaká pakárna, ale převyprávění příběhu z nejlepší části SAO z pohledu Asuny.  Dobře a teď trochu kriticky. Jsem rád, že film z roku 2021 převypráví příběh první části SAO z roku 2012. Za co už tak moc nejsem rád je fakt, že půlka filmu je to, co se dá viděl právě v první části SAO. Jasně, přibyla nám tam nová postava, okolo které se ten příběh navíc točí, ale jinak nic moc extra. Nicméně, vidět anime v kině na plátně je prostě podívaná, která tu doteď nebyla. Za mě povedený kousek, který se vyplatí shlédnout, zvlášť jestli jste dlouho neviděli původní SAO a chcete si ho připomenout.  No a protože o dva týdny později dávali v kině pokračování, tak i moje recenze bude pokračovat na Sword Art Online: Progressive - Scherzo of Deep Night (2022)... ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Dvě třetiny filmu sledujeme Asuniny začátky, aneb jak se dostala do SAO a co všechno ji potkalo před bojem s bossem prvního patra. Oceňuji, že je pěkně vysvětleno, proč byla nakonec sama a zárověň tak rezervovaná k ostatním. Bohužel poslední třetina je past and copy druhé epizody původního SAO s několika rozšířeními a trochu jinak vyznívajícím závěrem. Tahle zbytečná a poněkud otravná (pro někoho, kdo původní SAO dobře zná) výplň hodně sráží předchozí dobrý dojem a radost z toho, že jsme se zase vrátili do starého dobrého (čti smrtelně nebezpečného) Aincradu. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo: Že příběh zaujal pomalejší a pozvolnější rozjezd, stihl tím pádem představit svět Sword Art Online z trochu jiné a podrobnější perspektivy - od přihlášení, po první vstup do světa, až k oné osudné chvíli, kdy se všichni dozvěděli, že se zpátky do reality jen tak nevrátí. Stejně tak mi imponovala zápletka točící se okolo přátelství Asuny a její kamarádky ze školy, které pokusila nutnost přežít za každou cenu. To také přiblížilo důvod, proč se Asuna na počátku série chovala tak, jak se chovala - tedy rezervovaně a odměřeně. Co se mi nelíbilo: Asuna je zkrátka hloupá a v žádném případě si ani ve své tajemnější formě zvlášť nezvedla reputaci díky tomu, že jsme ji zde poznali o to více. Příběh se obecně nevyhl typickým SAO neduhům, jako je klišé, předvídatelnost a nesmyslné přednesy. Jedním takovým byl výrok, že člověk druhého pozná jen v případě, že je v pohodě - přitom to, jak se člověk zachová v krizové situaci, je naopak zásadní, ne, když mu nic nehrozí. Animace byla maximálně tak průměrná a odpovídala typické epizodě z TV série, než aby pracovala s tím, že jde přece jen o film a tak by zde mohl být dvojnásobný počet mezisnímků. Vše se trhalo, na velkém plátně to nevypadalo už vůbec dobře a závěrečný souboj byl díky tomu nepřehlednou změtí záblesků a dalšího bordelu. Jediné, co animaci pochválím, je téměř úplnou absenci 3DCGI (až tedy na ten Tekken, který v kontrastu s 2D světem působil jako pěst na oko). Ve výsledku si nemyslím, že by šlo od původní série o nějaký velký krok kupředu. Máme tu jiný děj, dobrých 90 % zcela nových scén a zajímavou perspektivu jiné postavy. Ale u toho bych zůstal. Zbytek je typické SAO se vším dobrým i špatným, co k němu patří. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Návrat zpátky do světa SAO a ještě k tomu do té nejlepší části. Tenhle filmeček není pokračování, ani OVA, ani prequel a ani "alternativní realita". Vracíme se zpátky do úplně prvních dvou dílů, které jsou vyprávěny z pohledu Asuny - jak se dostala ke hře, něco málo z jejího reálného života, její počátky v SAO až po boj s vrchním bossem prvního patra. Je tu spoustu nového, ale člověk si také shlédne původní scény z prvních dvou dílů, které jsou brány z jiného pohledu a jsou ještě trochu rozšířené. Staré dobré SAO, kterému prostě není co vytknout a Kirito není jediný, kdo má zajimavý příběh. Trochu jsem si zavzpomínal na staré dobré časy tohohle anime. Jen jsem tak trochu čekal, že z toho udělají seriál, kdy už název "Progressive" napovídá, že tohle je zaměřeno na postupný průběh, kdy v původním anime po prvních dvou dílech je velký skok, kdy se vlastně z boje bosse na prvním patře se přesunujeme rovnou na jedenácté patro. Znám mangu a tak trochu vím, že tohle není závěr Progressive, ale jen malá část toho, co tam ještě lze odvyprávět a právě se tam člověk dočká těch míst, které byly přeskočeny. Co jsem koukal, tak bude další pokračování Progressive - další filmeček - tak jsem zvědav. Po grafické stránce si to polepšilo - přece jenom je to už 10 let od původního anime a po hudební člověk slyší staré známé fláky a pár ne tak zajímavých novinek. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Celkom to ušlo. Našlo sa tam síce zopár momentov, pri ktorých som len krútil hlavou a našli sa tam aj také, pri ktorých som si zanadával, najmä pri prvom výstupe "Čierneho šermiara" (nedá mi to, ale stále mi príde vtipné, že je Kiritovi prikladaná rovnaká prezývka, akú má skutočný a jediný Black Swordsman), nehovoriac o tom, že tento potenciálne temný príbeh ani tentokrát nie je uchopený správne (pripomeňme si, že v hre je uväznených niekoľko tisícok hráčov a smrť v hre by znamenala instantnú smrť aj vo svete tam vonku), ale aj tak to bolo fajn. Bolo to lepšie. Lepšie než pôvodná séria a vlastne to bolo dosť možno zatiaľ aj (po boku War of the Underworld a Ordinal Scale, ktoré sa mi páčili zhruba rovnako) najlepšie SAO. Po audiovizuálnej stránke je to solídne, ale dokonca aj ten príbeh je tu relatívne dobrý (ak odpustíme tie plot armory a občasnú detinskosť) a zmysluplne postavený. Postavy sú tiež fajn a Kirito si to tentokrát nekradne sám pre seba (chýbala mi prítomnosť Kleina, za to Mito som si veľmi obľúbil) a občas to bolo tiež aj sympaticky vtipné. Nejde o nič, čo by ma nejako zosadilo zo stoličky alebo nejakým spôsobom emocionálne dotklo (výnimkou je ♫ coffee soda coffe pasta ♫, čo ma znovu na chvíľku vrátilo do minulosti), ale je to proste fajnový film, ktorý som si užil a k tomu zbehol príjemne rýchlo. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama