Reklama

Reklama

Motiv?

(seriál)
všechny plakáty
Izrael, 2020, 2 h 24 min (Minutáž: 31–43 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

V Jeruzalémě roku 1986 postřílí čtrnáctiletý kluk svoje spící rodinné příslušníky. Dokumentární seriál, ve kterém zasvěcené osoby řeší, co se tenkrát vlastně stalo. (Netflix)

Recenze (23)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vtahující nosné téma, které je ale bohužel utopeno pod repetitivní slupkou. Této minisérii by rozhodně prospělo, kdyby měla minimálně o jeden díl méně, jelikož ke konci se ze zajímavého případu stával zoufale nezáživný. Škoda. (Netflix) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vyvraždění celé vlastní rodiny je samozřejmě true crime klasika pro největší labužníky, takže dokument byl na místě, ale když se čtyři epizody nepodaří dohledat důvod, tak je asi něco špatně. Navíc musíme celou dobu sledovat exota, který minimálně předstírá, že motiv zná. Židovské duo má však talent. Finále se spolužačkou bylo vystavěno skvěle. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hneď od prvej minúty, prvého záberu som tušil, že pôjde o spŕšku autentických záberov a s tým spojené výpovede z onoho zločinu. Ja to fakt nechápem. Ako je možné, že sa Netflix dostáva k takýmto podkladom. Kde berie tie materiály, ako je možné sa k ním dokáže dostať. Každopádne, toto je opäť nesmierne drsná, myseľ zarážajúca skúsenosť, podaná klasicky po Netflixkovsky, ktorej sa dá vytknúť len málo čo, pokiaľ máte radi tip dokumentov, ktoré sa opierajú o fakty podané množstvom video či foto záberov z reálu. Ono, vo výsledku nie je tak emocionálne poňatý, je pomerne chladný, no stále lepšie ako sa pozerať na amatérskych hercov z “ID”. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument, který nám ukáže čtrnáctiletého kluka, který bez slitování a emocí zavraždil čtyři členy rodiny. Za takovou vraždu 9 let je směšný, do teď nikdo nechápe motiv a nejspíš ani on sám. První dva díly jsou zajímavé, druhé dva už zbytečné. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Obsahuje drobné SPOILERY... Hodně zajímavá kauza. Její zpracování v podobě dokumentu Motiv? už mě ale nenadchlo. Pěkné, že nám tvůrci ukážou (údajně dosud neprezentované) archivní záběry, když se Vám ale zopakují popáté nebo jsou použity jen jako vata, protože není jinak moc co říci, k čemu to pak je? Vedle dokola se opakujících archivních záběrů dále dostaneme výpovědi nějakým způsobem do věci zapojených lidí, které jsou ale spíše jen o nějakých domněnkách, dohadech. Jeden tuší, další v tom má jasno, ale důkazy nemá žádné. Obhájce kluka vítězoslavně prohlásí, že kdyby dokumentaristka věděla, co ví on, vše by jí do sebe krásně zapadlo. Co ale advokát ví, se (logicky - nemůže nám samozřejmě sdělovat, co si důvěrně pověděl se svým klientem) nedozvíme. Připadá mi, že to, co ti lidi vykládají, by si dokázal dát dohromady skoro každý, a ani by nemusel mluvit s pachatelem, být zapojen do vyšetřování případu. Rozumím tomu, že možná skutečně dodnes nikdo (krom samotného pachatele a možná jeho obhájce) motiv masakru (pokud tu nějaký motiv vůbec byl) nezná. Vadí mi ale, že se tvůrci dokumentu snaží od počátku vyvolat dojem, že oni jsou ti, kteří konečně nějaké to velké odhalení přinesou. A ono nakonec nic. A ještě to celé roztáhnou do čtyřdílné série (spíše bych si to dokázala představit jako např. hodinový film, možná by pak některé vyjmenované nedostatky nebyly tak zřetelné). 40 %. ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Prťavej fakan co si veme taťkovu pušku a jednou v noci se rozhodne vystřelit všem z rodiny mozek z hlavy. Skvělej námět na brakovej béčkovej horor kterých je na trhu spousta. Mno problém je v tom že se to vážně stalo. Nemám rád dokumenty kde se pitvoří herci a snaží se lidem nabulíkovat přibarvený verze už tak šílených příběhů, což v tomhle případě neplatí a my tak vidíme syrovou realitu pár minut po činu až po odhalení toho kdo za to může pěkně tak jak to zažili chlupatý. Nejvíc mě fascinovalo když po pár minutách od masakru pustili reportéry z médií do domu aby se zblízka seznámili s šedou kůrou mozkovou a pořídili pár záběrů do večerních zpráv a samozřejmě ten malej vypočítavej smrad z kterýho by si mohl každej chladnokrevnej psychopat vzít příklad . Mno holt jinej kraj, jinej mrav. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Ufff tak to bylo síla. Tomuhle cápkovi pojem Svátá země nic moc jako dítěti zřejmě neříkala. Proč to vlastně udělal ? Odpověď zná jen on a jeho právník. Jako 14 letý nepostřílíte svoji rodinu pro nic za nic. Sice do půlky se to tak pořád jeví, protože zachovat si takovej poker face před policií, soudem, školou a všemi ostatními není jen tak. I já jsem v jednu chvíli myslel, že mu prostě jen hráblo v hlavě. Kdepak, všechno má svůj důvod. Škoda jen, že už se ho asi nikdy nikdo nedozví. Rozhodně by mě ofiko verze zajímala. Na závěr bych ještě rád podotknul, že záběry z místa činu jsou docela síla. Krev od podlahy až ke stropu a hlavně žádná cenzura. Nejsou zde rozkostičkované tváře obětí apod. Celkem jsem čuměl, s tímhle jsem se setkal poprvé. Určtě jeden z nejpovedenějších letošních true crime. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Záhada, podľa mňa je ale jej tajomstvo veľmi jednoduché...ale to vie len on a tajuplne tváriaci sa právnik. na 99,99 % v rodine bolo niečo extrémne silné ale pred verejnosťou dokonale skryté. Tam si človek kladie otázky ak aj jeho otec bol násilník tak prečo aj mama a sestry ? Celá rodina šla v inceste ? tak nevyzerá. Celý čas bude tristo krát v seriály opakované, že bol inteligentný, veľmi inteligentný. Ale nebol empatický. Každopádne materiál na seriál je dobrý ale spracovanie je skoro katastrofa. Ak by to malo sto dielov a tak málo záberov tak to tak nepoznať ale pri dvoch hodinách sa točí dookola max 10 záberov a 15 fotiek. Z toho je človeku zle a smutno keď si uvedomí, že potenciál v tom je veľký. Právnik vás uspáva ako uspávač hadov a vidíte mu na očiach, že niečo vie a smeje sa vám. O minútu vybuchne a skríkne živý, výbušný a excentrický nervák ako policajný vyšetrovateľ. Parádne rozdiely. Škoda toho spracovania ináč mohol byť ten seriál špička. A nemusela to byť taká nuda ako toto spracovanie. 50 % ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Motiv na mě už nějaký ten pátek vykukoval z watchlistu na Netflixu, takže jsem se samozřejmě musel podívat a je to tedy jedna velká dávka smíšených pocitů. Zaprvé musím přiznat fakt, že se jedná o sakra dobrý námět, přeci jen - vražda kluka, který zprvu bezdůvodně zabije svoji rodinu v Izraeli, kde o tamních případech tady víme velký kulový s autentickými záběry je jedno velké lákadlo, takže pro někoho, kdo ujíždí na Netflixovských vraždách je tohle povinnost, ale mě (a věřím, že i další) zklamalo provedení samotné čtyřdílné minisérie. Tam je okamžitě na začátku poznat problém v tom, že i čtyři díly, které mají lehce nad půl hodiny jsou prostě strašně moc, navíc tu máme dokola neustále se opakující názory zainteresovaných lidí a de facto čekáte do poslední chvíle, zda se dozvíte to hlavní (tedy motiv viníka), ale vše zůstává na pouhých konspiracích a teoriích. Obrovská škoda, že na konci nepromluvila samotná hlavní postava téhle události, která kdyby řekla jak to je, tak jdu s hodnocením o stupeň výše. Takhle rozhodně ne a nemůžu ani doporučit. /55%/ ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Zajímavý případ, o kterém jsem dosud nikdy neslyšel, o to víc mě mrzelo, že je celý dokument tak nešikovně zpracován. Jednak je poměrně nudný, stopáž je strašně přemrštěná, dostupné informace by se v pohodě vešly do hodinového dokumentu. Dále si nešlo nevšimnout neustále se opakujících záběrů, které celkový dojem neskutečně kazí a diváka to akorát tak naštve. Vlastně si vůbec nejsem jistý, co mi vlastně minisérie dala, teda kromě rekapitulace a popisu celého kriminálního činu. Ve finále z toho celého mám velmi smíšené pocity, příběh mě zaujal, zpracování však mohlo být mnohem kvalitnější. Podle mě jen zbytečně nevyužitý potenciál. 4/10. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Tohle je z té spodní poloviny true crime sérií. Samozřejmě velký problém je, že se jednalo o nezletilého, takže materiály nejsou. Otázka tedy zní, zda by nebylo lepší udělat 90m dokument, protože bez vycpávek a zbytečností by to tak akorát vyšlo. ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Tak upřímně, když příjde 16 harant z Jeruzaléma a vystřílí rodinu. No a když se optaj proč? Tak řekne něco o zeleným mužíčkovi, kterej do něj vstoupil a konal za něj. Opravdu kurevský směšný. Důvod jeho činu se nedozvíme ani za několik let, kdy ho propustí na svobodu? Mám pocit, že jeruzalémský vyšetřovatelé byly, kdysi jaksi dost mimo. Za mě ten harant působil dost divně a to stejný i v dospělosti. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Pribeh kluka,ktery využil ke svemu nejlepsimu prospechu skutečnost,ze byl prvním vrazdicim dítětem v Izraeli. V 80.letech si proste s takovym dítětem neuměli poradit (doufám, ze dnes uz je to jine). Dokument mohl byt asi o dil kratsi,ale jeho obsah nese sílu. At uz se v rodine delo cokoliv,verim,ze existovalo i jine reseni,nez vzit M-16 a vsechny zavrazdit. ()

Maraboy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý a tajuplný případ o jednom náctiletém vrahovi. Ovšem příběh o něm, nám toho moc neodkrije a celkem se v závěru stále opakuje, navíc nepřináší nic nového. Zbytečně dlouhý. 40% ()

nicolePavs 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument, bohužel zbytečně moc dlouhý, některé záběry se opakovaly. Přišlo mi absolutně zbytečné to zamlouvání a tváření se, že znám motiv a že chápu důvody proč to ten kluk udělal. Tak to řekni, nebo o tom nemluv. ()

Maud164 

všechny recenze uživatele

Měl by to být zajímavý true crime dokument z Izraele 80. let, ale vnímám ho jako nevyužitou příležitost. Místo čtyř dílů by stačily tak dva, s vypuštěním neustále se opakujících stejných záběrů. Na čtyři díly mělo být mnohem víc faktů, výpovědí. Působivé to bylo, ale mám pocit, že jsem za investovaný čas nezískala "uspokojivý", nebo aspoň čitelnější závěr. ()

Zuzi.Bell 

všechny recenze uživatele

Lidičky...Nechci dělat odborníka,ale ten kluk byl jasnej sociopat....Nikdo do ty rodiny neviděl,ale on byl tak chytrej a klidnej,až hruza...ten nepotřeboval žádnej důvod...A vůbec,proč takový monstra pustí zpátky mezi lidi...A ještě má rodinu...Kdy ho zase osloví zelený muzicek...?.Jinak seriál zbytečně natahovanej...Klidně stačil jen jeden díl...A kdo mě osobně rozčiloval,byla ta reportérka....A teď se jdu hlídat,mám tu dva malý andilky 🤣🙈 ()

Reklama

Reklama