Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mocná korporace se snaží koupit celou čtvrť a přestavět ji se značným ziskem. Joe Santo (Arnold Schwarzenegger) je majitelem malé posilovny nazvané Olympic, kde se připravuje na brzké kulturistické klání Mr. Universum a o prodeji nechce ani slyšet. Craig Blake (Jeff Bridges) je najat, aby ho přesvědčil k prodeji, ale brzy začne mít místní lidi rád a zamiluje se i do Joeovy přítelkyně Mary Farnsworth (Sally Field). Ale korporace se tak lehce nevzdává.
Arnold Schwarzenegger dostal za tuto roli Zlatý Glóbus za nejlepší herecký filmový debut roku. (monolog)

(více)

Recenze (63)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Pohled na civilního Arnolda musí potěšit každého fandu, Bridges je tu sice docela otravný, stejně jako Sally (ale ta má aspoň moc hezký nohy). Jinak jsem ale film s tak kouzelně redardovaným scénářejm dlouho neviděl a musel jsem se chlámat od začátku do konce. Zvlášť od momentu, kdy Thor přetáhne placenou štetku, zatímco jeho poskok dáva druhé přikurtované štětce masáž to je totální pekličko, kulturisti běhaj v trenkách po ulicích.... Kromě toho hraje Arnold na housle, posiluje v kostýmu Batmana a chválí Bridgesovi broušený sklo .... fantasie. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nejvtipnější na tom filmu je že Arnieho vidlácká postava je už tady mezi všemi těmi snoby tou viditelně nejrozvážnější, a že ta vysoká politická kariéra o desítky let později vlastně nemohla být nic nečekaného. Jinak je ten film hlavně o Bridgesovi a jeho "hledání vlastní cesty", což je tady jednak kýč, a jednak spíše nesouvislý sled více či méně zábavných scének co moc nesedí dohromady. 6/10 ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Hodně bizardní zážitek vidět v jednom filmu Arnolda S., kterak pumpuje železo a ještě k tomu hraje na housle! Opravdu velmi zvláštní, Arnold jako kulturista intelektuál a vedle něj ještě Jeff B. a Robert "Freddy Krůgr" E. Jako třešnička ještě Sally F., na tomto vcelku prapodivném bizarním a hodně za hair přitaženém dortu. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

... a Zlatý Glóbus pre vychádzajúcu hviezdu roku 77 získava rakúsky dub Arnold Schwarzenegger. Škoda, že nešlo o debut ako bolo prezentované, ten si odkrútil čoby Herkules v New Yorku ešte pod menom Arnold Strong. Arnie tu nepredstavuje nezastaviteľnú mašinu a dynamickejšie scény sú bez neho. Jeho rola má ponúknuť niečo viac, ukázať že byť kulturistom neznamená byť homosexuálom, ktorý najradšej trávi čas v upotenej telocvični. Postava Santa hrá na husle, vystupuje s kapelou, rozumie sa do porcelánu a ľúbia sa mu baby ako každému inému. A síce sa Arniemu nedá uprieť sympatický prejav, niektoré repliky čo utrúsi môžu vyznieť komicky (máte moc peknú zbierku skla), nehovoriac o batmanovskom obleku, ktorý netuším čo mal predstavovať, možno šoumen, možno skromný muž skrývajúci sa za identitou superhrdinu. Trochu odveci pôsobil pochod ulicami v plavkách, kde sa ostatní kulturisti vykašľali na vyhlasovanie výsledkov Universum a šli pózovať medzi ľudí čo ani netušili, že kulturistika vôbec existuje. Ale beriem, šlo o prvý film na túto tému a reklama k tomu skrátka patrí. Film má našťastie aj svoj vlastný príbeh, Jeff Bridges je žralok, ktorý má donútiť majiteľa posilňovni predať mu svoje priestory. To ale netuší ako blízko sa k týmto ľuďom dostane z čoho vyplynie zmena kurzu v podnikaní a s tým ďalšie problémy. Jeff to zahral skvele, potešil tiež Freddy Englund a rovnako prítomnosť mafiána z Kmotra / Rockyho. Určite pobaví scénka s prostitútkami a vydarená bitka so železným náčiním. Film priemerný, v Arnoldovej filmografii zabudnutý, ale pre skalných fanúšikov príjemným ohliadnutím sa za hereckými začiatkami ešte "hladného" Mr. Olympia. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je docela dobrej úlet. Arnold se celej film usmívá jak kdyby byl zhulenej a místo toho, aby předved nějakou akci, tak hraje s bandou vidláků na housle, že by Šporcl zblednul závistí. Jeff Bridges je pro změnu skoro celej film vožralej a Sally Field buď hystericky ječí a nebo se obnažuje a souloží s Jeffem Bridgesem. Zajímavej je taky majitel posilovny, kterej má hroznou paruku a pořád chlastá. Ke konci si to navíc rozdá s kurvou, což ho tak nabudí, že si něco šňupne a pak rozmlátí celou posilovnu na sračky :-) No jediná normální postava v celym filmu je snad akorát sluha Scatman Crothers. Jako musim uznat, že jsem se u toho nenudil. S vypnutym mozkem se to dá celkem v pohodě sledovat, ale ten scénář snad napsal cvičenej orangutan. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Na konci filmu Joe (Arnold) porazí Kena Wallera, ktorý bol niekedy jeho sparing-partnerom. (Dzusta)
  • Ve smyslu „On se vrátí“ se o Joe Santovi (Arnold Schwarzenegger) v jedné ze scén vyjádří Thor Erickson (R.G. Armstrong). V jisté formě se tak objevuje později legendární Schwarzeneggerova věta „Já se vrátím“. (Terva)
  • V závěrečné scéně, kdy kulturisté vybíhají na ulici, kde o chvíli později pózují, lze krom Arnolda Schwarzeneggera a Kena Wallera vidět i další známé tváře kulturistiky tehdejší éry, jakými jsou například Mike Katz, Robbie Robinson a Franco Culombu. Všechna tato jména rovněž figurovala v dokumentárním snímku Pumping Iron (1977), kde dostaly postavy mnohem více prostoru. (Platom)

Reklama

Reklama