Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (484)

Němi 

všechny recenze uživatele

Trochu "2001", trochu "THX 1138" a dalších sci-fi... a spousty, spousty "Star Wars". Lisberger se netrápil a okopíroval některé téměř celé scény Lucasova hitu, ale přesto (proto) vytvořil okouzlující svět s vyjímečným vizuálem (na tom slově není dostatečný důraz, takže ještě jednou - vyjímečným!). Bohužel se ale ve filmu i mluví - mnohokrát totiž připomíná zfilmovanou synopsi, kde se dialogy improvizovaly až na místě. V reálném světe se odehrávajících cca prvních 20 minut je proto nesnesitelných ve své hlouposti, zbytek je pak únosný dík uchvacujícím osmibitovým orgiím. __ Hodnocení absolutně za formu, se smysluplnějším příběhem by bylo maximum. __ Mimochodem, vykrádání SW je důsledné i v hudbě, která je místy nerozeznatelná od méně profláklých pasáží Johna Williamse. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Já vlastně vůbec nevím, proč jsem na Trona, který mne v dobách mého ranějšího mladí s úspěchem míjel, díval. Ničím mne nelákal ani mi ho nikdo nedoporučoval. Zvláštní, občas se asi člověk podívá na film jen tak bez nějakého zjevného důvodu. A teď by mělo přijít něco ve smyslu jakou velkou chybu jsem dělal, že mi toliko let tohle asi kultovní sci-fi unikalo..nu nepřijde. Tron mě ničím nenadchl, spíš naopak, byť chápu, že ve své době mohl být pro některé přelomovým a až vizuálně orgastickým snímkem, tak já nic a to ne pro tu dnes už úsměvnou trikovou stránku, ale spíš pro až moc naivní příběh o "životě" za monitorem počítače. Čili viděl jsem, nemám moc co říct a doporučovat nikomu taky nemůžu, je ale s podivem, že druhý díl už mám nachystaný v pořadníku... jsem prostě divnej. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý kúsok, ťažiacoi z haluzného nápadu. Obrazová stránka je však výnimočná a jednotlivé súťaže (hlavne motorky) majú svoje grády. Trochu(?) naivné, ale vďaka Jeffovi Bridgesovi to má nadhľad a určitú eleganciu... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

V dnešní době první Tron vypadá asi legračně, ale ve své době to musela být solidní petelice a hlavně tady asi začal pořádný technologický bum ve filmovém průmyslu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nezajímavá a nudná sci-fi snažící se zaujmout převážně vizuální stránkou, která možná před 27 lety byla úchvatná ale dnes už tak nezapůsobí, stejně jako příběh a herci. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, tohle jsem nějak nepobral. Pod vizuálně atraktivní (na svou dobu) slupkou se skrývá příběh tak absurdní, že jsem jen nechápavě zíral. Jsem schopen akceptovat všelijaké scénáristické šílenosti, ale toto bylo i na mě moc. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Naivní, ale vizuálně (i bez braní ohledů na dobu vzniku) stále originální a velkolepé. Moebius a Syd Mead... ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Velmi originální look, který by na mě udělal dojem svým zpracováním i kdyby byl film z lonského roku. 80% ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Výborně a velmi hravě natočený film, kde se krásně ukázala Lisbergerova fantazie a smysl pro efektně natočené scény. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

O existenci tohohle Tronu jsem donedávna ještě nevěděl. myslel jsem si, že existuje jen ten "nový". Ale pak jsem k tomu včera usedl a vrátil se zpět do dětství, kdy jsem mastil z dnešního hlediska primitivné videohry. Příběh je takový tak akorát, aby to táhlo film, s postavami už je to lepší (poslední dobou mě čím dál více fascinuje, jak byly kdysi postavy i herci tak nějak prostě přirození a normální, ne umělé karikatury jako dneska - holt osmdesátá léta se nezapřou), ale to provedení a vizuální stránka prostě pohltí. Jednoduché, parádní, ve své době v kině by mi to určitě ustřelilo trencle. 3,5* ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

V 80. letech to musela být audiozizuální bomba, stejně jako v současnosti třeba Avatar, ale vliv času je znát a tak musí divák zkousnout otravnou hudbu, stařičkou, leč nostalgickou grafiku nebo prostoduché dialogy. Ale originalita se i přesto cení. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Děj je samozřejmě infantilně pitomoučký a vůbec nemá smysl ho komentovat, ale ta fantastická a lahůdková grafika!! Vizuální stránka téhle filmové fosilie z počítačového pravěku je kouzelná... To se nedá popsat, to se musí vidět. A jeden postřeh - vysportovaný, opálený a šarmantní hezoun Jeff Bridges v roli pařana a programátora... Možná se pletu, ale myslím, že opravdoví pařani a programátoři zpravidla takhle vůbec nevypadají. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Tron je možná naivní,dějově slaboduchý a dnes už přece jen trochu zastaralý,ale na to,že za chvíli bude slavit třicítku,vypadá počítačová grafika pořád zatraceně zajímavě a je to moc zajímavá alternativa k dnešním přetechnizovaným blockbusterům,které vše staví na vizuální stránce.Jasně,Tron to dělá taky,ale zároveň mu pod tou technickou slupkou bije upřímné a hravé srdce průkopníka počítačové grafiky ve světě filmu.Musela to tehdy být pořádná technická revoluce a k tomu strašně originální nápad světa uvnitř počítače,kterým se,jak všichni dobře víme,inspirovalo hned několik dnes už taky legendárních bijáků.Ale Tron byl první a přestože stárne,pořád dokáže zaujmout a pobavit.A taky nám ukázat mladého Jeffa Bridgese,který byl už tehdy parádní týpek.Tak jsem zvědavý,jak tvůrci pořeší veleočekávanou 3D dvojku,na kterou se co nevidět chystám,protože nejmodernější technologie by měly Tronovi slušet víc než komukoli jinému. 80 % ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Jedna ze SCI-FI legend a to zaslouženě. Žasnete nad tím, jak v té době bylo vůbec možno něco takového natočit a příběh, i nefanoušky PC, pohltí 100%. Skoro výsluní. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tron je akýmsi priekopníkom v rôznorodých elektronických svetoch v ktorom drží prvenstvo a za ktoré si aj vyslúžil kultový status. Lenže skôr ako kultové dielo je to priekopnícky film, ktorý experimentuje s efektmi na úplne inej úrovni. Bohužiaľ je to ale jeden z tých filmov, ktoré po čase strácajú všetok svoj pôvab, práve vďaka tomu, že technický pokrok je omnoho rafinovanejší a precíznejší ako to bolo v roku 1982. To ale neznamená, že sa na film nedá pozerať. Je totiž plný rôznorodých nápadov, ktoré dokážu zaujať a ktoré obohacujú Tronov svet , hlavne svetelné motorky. Uprostred tohto gigabatového dobrodružstva stojí Jeff Bridges, ktorý dokazuje istú pohodovosť, vo svojom prejave a hneď sa stáva najzaujímavejšou postavou filmu. Dokonca zaujímavejšou ako Tron. Inak je to jednoduchý príbeh, ktorý okrem spracovania nemá čím ohúriť, hlavne preto, lebo je príbehovo čiernobiely a charakterovo chladný. Ale pokračovanie si rozhodne rád pozrem. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě v době uvedení musel být Tron díky své revoluční, vizuální stránce zjevením, avšak z dnešního pohledu jde "pouze" o pohádku odehrávající se uvnitř počítačového programu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Je to ako keby sa dnes snažili ľudom v čase internetu nahovoriť aký úžasný vynález je kalkulačka. Bez nej by to nešlo, ale už to nikoho nenadchne. Navyše vstup do systému a boj s jeho programami dotiahol k dokonalosti Matrix. Toto je pravek, ktorý dopadne ako všetko zastarané. Ten čo cestu vytváral už nikoho nezaujíma, ten čo na nej vytvoril rýchlostný rekord je ten správny borec. Nevďak vládne svetu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

v polovině filmu došel dech.. na svou dobu každopádně zajímavé vizuální zpracování, které mě ale moc neoslovilo.. TRON: Legacy 3D mi snad sedne víc :)) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Chápem, že vo svojej dobe to muselo byť neskutočne originálne a prelomové jak po príbehovej tak vizuálnej stránke. Ale dnes mi ten kreslený vizuál pripadá smiešny a príbeh ma tiež nestrhol. Najskôr kvôli postavám, ktoré ma nebavili. 4/10. ()

Související novinky

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Pokračování Trona našlo režiséra

Pokračování Trona našlo režiséra

11.08.2020

Deset let po Tron: Legacy a osmatřicet let po původním Tronu se studio Disney zdá nachystáno na nové pokračování. To vznikne v režii Gartha Davise (Lion, Máří Magdalena) s Jaredem Letem v hlavní roli… (více)

Reklama

Reklama