Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor chemie Barney se učí ovládat svůj tep a chystá neobvyklý experiment, který osudově zasáhne do života mladých snoubenců Jeffa a Diany. Ti si vyrazili ze Seattlu na výlet, a přestože se cestou pohádali, hned si slíbili, že se nikdy neopustí. Vzápětí však Diana během krátké zastávky u benzínové pumpy záhadně zmizí. Policie se jejím zmizením odmítne zabývat, protože se domnívá, že dívka milence opustila. Jeff se však nevzdává a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Po třech letech, bez práce a bez peněz, však stále nemá žádnou stopu. Ve chvíli, kdy se v baru seznámí se sympatickou servírkou Ritou, všimne si jeho plakátu s prosbou o pomoc skutečný pachatel, který Dianu unesl a zabil, profesor Barney. Přestože žije jako usazený a spokojený otec rodiny, nedokáže odolat nutkání a rozhodne se ve svém zrůdném experimentu pokračovat s Jeffem. Vyhledá ho a přesvědčí, aby s ním odjel na místo zločinu. Cestou mu podrobně vypráví nejen o svých pohnutkách, ale také o přípravách na zločin. Nakonec ho přesvědčí, že pokud chce zjistit, co se s ní opravdu stalo, musí se vydat do jeho rukou. Mezitím Rita zjistí, že Jeff odjel s vrahem své snoubenky a když neuspěje na policii, vydá se ho sama hledat. Podaří se jí zjistit polohu chaty, kam Barney Jeffa odvezl. Dorazí včas? A pokud ano, podaří se jí zachránit Jeffův život? Začíná smrtící závod s časem a ví to ona i vrah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (126)

Gemini 

všechny recenze uživatele

I kdyby to kromě jeho samotného bylo o ničem, což naštěstí není, Jeff Bridges vám zmrazí úsměv spolehlivěji než sbírka kandidátů v semifinále VyVolených:P ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Záhadné zmizení rozhodně má zajímavě koncipovaný námět, který je rozveden slušným scénářem, který obsahuje pár opravdu zajímavých míst, dále se určitě může pochlubit dobrým hereckým obsazením, kterému jednoznačně vévodí Kiefer Sutherland, zato pokud si rychle nezvyknete na poněkud úchylný výraz Jeffa Bridgese budete z něj trošku rozladěni, a taky určitě výbornou hudbu Jerryho Goldsmitha. Bohužel se zde však najde i špatné režijní zpracování, se kterým přichází hlavně nulová atmosféra, na které by tento snímek měl převážně stát. Ani jednou, ani jednou jsem se doopravdy nebál o to, co se s hrdiny bude dít, bylo mi úplně putna, jaký krutý osud měla Jeffova přítelkyně, asi v polovině jsem ztratil zájem úplně o všechno a toliko vychvalovaný závěr mi přišel jako neskutečně (promiňte mi ten výraz) „zprasená“ scéna, kterou si užije jenom opravdový klaustrofobik. Ten pocit prázdnoty, který se ve mně rozhostil na konci filmu, já z duše nenávidím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,543,394Tržby Celosvetovo $15,100,000║ Herci(Bridges,Sutherland) hrajú pútavo, len dejovo sa to miestami nesie až priveľmi v zbytočnej naivnosti. /55%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Georgi Sluizerovi se tento film celkem povedl. Není se čemu divit, neboť se jedná o remake jeho vlastního filmu Spoorloos, jejž natočil ještě ve své vlasti, v Nizozemsku. Film se líbil i v Hollywoodu, ovšem - jak už to bývá - kritikům, pročež byl Sluizer vlastně přiměn k tomu, aby si ho zopakoval, k čemuž mu byly poskytnuty i poněkud slavnější herecké osobnosti. Mě tedy originál zaujal o dost více. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na me driv hodne pusobil, hlavne zaver v lese mi prisel vzdycky paradne strasidelnej, dneska uz sem z toho sice nijak vyklepanej nebyl, ale porad se jedna o paradni thriller se skvelou atmosferou, hodne slusnym Kieferem a hlavne naprosto dokonalym Bridgesem. Navic i pribehove se jedna o nadprumer a paradni tajemna hudba dodava filmu na atmosfere, takze slusny 4*. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle temný thriller táhne především herecký výkon Jeff Bridgese, pro filmového fanouška je zajímavá přítomnost mladičké Sandry Bullock v době, kdy ještě nebyla hvězdou. Scénář sice nepatří k tomu nejlepšímu, co se v příslušném žánru urodilo, ale tísnivá atmosféra filmu nechybí a cynický projev padoucha diváka zaujme. Celkový dojem: 60 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trénink na únos navnadí, aby pak Sluizer několikrát přiblížil k divákovu ciferníku děj napuštěný chloroformem. Akční chatařské finále, které nenázorně ukáže, kdo tady má jako jediný překvapivě koule, je pak už jenom snůškou žánrových klišé. Navíc nepomůže skutečnost, že profesor Bridges pojal svou roli s paranormálními aktivitami ve věži poněkud nestřízlivě a Goldsmith nedostal prostor k výraznosti. Alespoň, že se při vzpomínce na Únos z ´97 s Kurtem Russellem nabízí návod, jak se zbavit nepohodlné partnerky. Vezměte ji na výlet po Státech v červeném Jeepu Cherokee. On už ji někdo unese.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se dívala hlavně kvůli Kieferu Sutherlandovi. Pak mě také zaujal popis příběhu a řekla jsem si, že by to mohlo být zajímavé. Čekala jsem však, že hlavní myšlenková náplň "jestli chceš vědět, co se s ní stalo, uděláš, co ti řeknu", bude více a nápaditěji rozvinuta. I konec jsem si, soudě popisu, již na začátku filmu představovala poněkud vědecko-fantasticky. Film má v první půli hezký spád, ale jakmile se překotí do druhé poloviny, začne být nedotažený. Je zde pár nedomyšlených scén, pro mě také mírná, pro někoho možná nepostřehnutelná nenávaznost děje a velké skoky mezi záběry. Niceméně Jeff Bridges byl ve své roli velmi působivý a svým "fíglem" se zlomenou rukou mi připomínal muže jménem Ted Bundy, který s tímto trikem prvně přišel za účelem lákání dívčích obětí do svého vozidla. A ačkoli toto Záhadné zmizení vzniklo dříve, než Kill Bill, jedna scéna mi s ním přišla nápadně podobná. Stejně jako jsem zaznamenala odkazy na filmy Psycho a Misery. Možná jen můj dojem, ale povšimla jsem si jich. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vzácných příkladů, kdy remake výrazně předčí originál. Herecky výraznější, vygradovanější, s mnohem hustší atmosférou. Originál vyniká pouze závěrem, který je v tomto případě kapku pohollywoodštěný. Od mala jeden z mých top filmů a jeden z nejděsivějších thrillerů, které jsem měl tu čest vidět. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pohodový thriller se skvělým Kieferem Sutherlandem. Hodně stojí na příběhu, který je naštěsí promyšlený a poutavý až až. Trošičku mě mrzela nijak závratná Sluizerova režie, ale na druhou stranu celé to ZÁHADNĚ ZMIZENÍ provází geniální hudba Jerryho Glodsmitha. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Určitě velke solidní přírůstek do mysteriozního žánru. Ačkoliv to není moc známý film, má celou řadu vynikajících scén a solidních hereckých výkonů. Skvělá atmosféra čirého zoufalství a beznaděje, rámována intenzivním, stupňujícím napětím s nekompromisním finále - jen pro silné nátury. Klaustrofobikům zakázáno. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý a dost drsný thriller. Až nedávno jsem se dozvěděl, že film je vlastně remakem. Ale vem to nešť. George Sluizer i tak natočil remake svého filmu skvěle. Na filmu vyniká zejména závěrečné bezútěsné napětí a herecký souboj Jeffa Bridgese a Kiefera Sutherlanda. Film "Záhadné zmizení" se mi líbil a určitě¨vyhledám Holandský originál. 70%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nancy Travis a Kiefer Sutherland už přece kávu nepijí…! Nejhorší pro něj bylo to nevědomí. Sice se lehce pohádali, ale byl to jen malý mráček, který jim cestu na dovolenou nezkazil. Vzápětí si Diana odskočila na benzince, Jeff ji šel po chvíli hledat, začal panikařit, ale marně. Uplynuly tři roky. Před svou novou partnerkou tají, že v pátrání tajně pokračuje. A pak je tu podivínský profesor chemie, který vyčkává na svou (další) chvíli. Devadesátá léta slušela řadě žánrů, vzniklo i množství památných thrillerů s vraždícími psychopaty. The Vanishing je lehce nadprůměrné řemeslo, které spoléhá na velmi dobré herce, kdy zejména dobře situovaný a inteligentní Jeff Bridges vytvořil solidně hrůznou postavu, u které se v minulosti cosi zvrtlo. Do určité doby to má i slušné tempo, v druhé polovině ale tvůrci naneštěstí povolili pár nedotažeností, stejné je to i s atmosférou, ze které to celé mělo víc těžit. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dost napínavá podívaná, při níž se člověk nemůže zbavit pocitu "může se to stát i vám, a budete bezradní". Sutherland je v této roli opravdu skvělý a nadmíru přesvědčivý: nervózní osamělý pátrač po jeho drahé polovičce. Tento snímek patří bezesporu k těm nejméně nudným, jaké jsem kdy viděl. A ten konec... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kteří šuldové mají na starosti programovou nabídku televizí? Konkrétně se ptám, proč různé romanticko-komediální sračkolády, Gyndy v Růžové zahradě a podobné "mega"chrchle zabírají hlavní vysílací čas, zatímco filmy zavánějící zajímavostí, napětím a alespoň náznakem kvality končí upíchnuté v nočních hodinách? To mi bylo hned křišťálově jasné, že z "Vanishing" uvidím v nejlepším případě první polovinu, než natvrdo zaříznu (což bude jedině rozumné, protože nadřízeným se kdovíproč nezamlouvá spánek zaměstnanců v pracovní době). V tomto filmu Jeff Bridges nemá problémy s pochcaným tepichem, nemusí zachraňovat duševní zdraví žádného pošahance, kdepak, tentokrát se realizuje jinak. A Kiefer Sutherland si neumí pohlídat holku, takže musí trávit celé roky pátráním po ní... A jestli ji najde? To já bohužel nevím, tak vám to ani nemůžu vyžvanit. Ale však ono mi nějaké warez fórum vytrhne trn z paty, dokoukám si to až do konce, nas*at na TV;-). Zatím 70% za nadějný potenciál filmu. EDIT: Dokoukáno - a dokonce mi to dali v rozumném čase, to snad někdo odpovědný četl můj kometář:-). Sado a psychohrátky Jeffa Bridgese opravdu stály za to, působil na mě vskutku věrohodně šíleným dojmem jinak racionálně smýšlejícího člověka. Kiefer odvedl uspokojivý standard, a odpůrce Sandry Bullock můžu uklidnit: nebudete její hysterické záchvaty v tomto filmu snášet nijak dlouho (SPOILER: pokud ji hodně nesnášíte, nenechte si "Vanishing" ujít;-)) . Bohužel musím z původního hodnocení ubrat, protože to nějak nefungovalo tolik, jak mohlo - s tímhle scénářem šel vytvořit jistě napínavější film, takhle to ve slušném nadprůměru udržuje pouze dobré obsazení. 68% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý mysteriozní snímek s klasickou zápletkou. Vysoce inteligentní šílený psychopat proti odhodlanému mladíkovi a jeho slečně. Dobře zahrané, Jeff Bridges jako obdivuhodný "všivák" a Sutherland coby přesvědčivý zarytý a zničený pátrač po posledních stopách své ztracené nastávající.. ()

Reklama

Reklama