Reklama

Reklama

Můj život s Bohuslavem Martinů

(TV film)
  • Rakousko Mein Leben mit Bohuslav Martinů
Trailer

Obsahy(1)

Můj život s Bohuslavem Martinů je hraný dokument o životě a díle slavného českého skladatele. Snímek se částečně inspiruje stejnojmennou knihou, kterou napsala jeho žena Charlotte. Její vzpomínky ukazují Martinů zblízka a zároveň dávají filmu lidský rozměr. Druhým vypravěčem příběhu je Bohuslavův přítel a životopisec Miloš Šafránek, který se nešťastně zapletl s STB. Film kombinuje hrané scény s narativem dokumentu a dobovými archivy, aby poutavou vizuální formou přiblížil nejen hudbu geniálního skladatele, ale také jeho osobní život, pocity a postoje. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Pěkně  udělaný hraný dokument invenčně a napáditě kombinující dobové a současné záběry. Líbila se mi celková atmosféra, tak i malé režijní nápady jako, že třeba současný záběr najednou přeruší černobílý s praskáním kamery, sledování filmu s řidičem apod. Celé to bylo  takové pěkné a elegantní.  Trochu mi vadil snad jen francouzský akcent jakési  Terezy Hofové. Vyzdvihl bych Annu Fialovou,  která dokázala svůj part étericky odehrát bez jedinného slova. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jakubu Sommerovi se uměleckými prostředky hraného filmu podařilo vytvořit dokument, který pojednává i to, co je jazykem protokolu nezachytitelné - uměleckost skladatelovy osobnosti,  nadčasovost jeho díla. A spolu s tím v působivé zkratce i základní data a skutečnosti jeho světoběžnického a pohnutého života. Velkému Čechovi se po zásluze dostalo další velké posmrtné pocty. A české kinematografii postčeskoslovenského období špičkového díla s dúvodnou nadějí na klasickou nadčasovost. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument Jakuba Sommera mapuje příběh hudebního skladatele Bohuslava Martinů, jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů. Dokument vznikající v koprodukci s Českou televizí je z velké části inspirován stejnojmennou knihou Charlotte Martinů, vdovy po Bohuslavovi Martinů a krom archivních záběrů především využívá právě hraných scén a předvádí velmi zajímavý dokument, který rozhodně stojí za pozornost. Sluší se jen dodat, že je život Martinů v podstatě odvyprávěn velmi stručně v kostce. Dokument trvá pouze hodinu, některými momenty autorova života možná proletí až příliš rychle a některé jeho vlastnosti a životní postoje sice načrtne, ale úplně nedovypráví. Přesto to ovšem celé funguje jako shrnutí života i osobnosti Martinů v kostce, kdy to celé především stojí na onom pozoruhodném audiovizuálním zpracování. Režisér a scenárista Jakub Sommer se mohl opřít o půvabnou kameru Viktora Smutného, poutavou výpravu Jana Vlčka a také do hraných rolí obsadil ty nejlepší možné herce. V součtu možná Bohuslav Martinů není v rámci hraných pasáží tak výrazným charakterem, Petr Stach je ovšem přesto ve své roli dobrý. Výraznější jsou ovšem Ondřej Kavan jako přítel Martinů Šafránek a Tereza Hofová jako osudová Charlotte, která do své role dává vše i díky výrazné snaze o francouzský přízvuk, který ovšem v součtu nepůsobí nuceně. V součtu celý dokument působí jako příběh někoho, kdo sice pocházel z malých poměrů, svým talentem si ovšem dokázal podmanit svět. Sommer ve svém dokumentu dokáže shrnout status Martinů z dnešního pohledu a skutečně předvést odvyprávět jeho zajímavý životní příběh. Nejsilnější jsou poté momenty, kdy se divák dozvídá o tom, jak Martinů reagoval na socialismus u sebe doma a jak těžce snášel politické procesy ve své domovině i nástup Mccarthismu v USA.  V lehkém náznaku poté dojde i na to, že Martinů jako každý nebyl úplný svatoušek, snaha dokumentu je ovšem především zdůraznit jeho velikost a významnost. A tu dokument zcela prodává. Jde o povedený hraný dokument, který patří mezi ty lokálně nejvýraznější v uplynulé době. Povedená práce a především funkční pocta hudební ikoně, která v jistých momentech dokáže i ideálně dojmout...... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nad očekávání povedený hraný dokument o skladateli Bohuslavu Martinů z pohledu jeho ženy. Možná i proto mi v něm přišla výraznější Tereza Hofová než Petr Stach. Hraný film na toto téma by byl velmi drahý, ale pokud chcete celý život slavného skladatele jako na dlani v hodinovém balení, tak to asi o moc lépe zvládnout nešlo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hrany dokument podle knihy skladatelove francouzske manzelky Charlote. Zamiril krome na obrazovky televizi i do kina festivalu Zlata Praha. Vypraveni tu je bez tradicnich "mluvicich hlav" a je celkem zabavne. Uvidite dobove realie jako parizskou bohemu s modelkou Kiki, skladby na zakazku pro deti "aby bylo na nabytek". Hudba Martinu, ktera asi neni pro kazdeho do dokumentu bezvafne zapada. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Poměrně šťavnatý dokument. Místo suchopárných fotek a faktů se snaží poskládat život slavného skladatele za pomoci pseudovzpomínek jeho ženy a jeho přátel. Má to šmrnc, je to dobře zahrané, dramaticky to odsýpá – ostatně, jeho život byl velmi zajímavý. Menší prostor dostává dílo, spíš se zmiňují souvislosti, ve kterých ta či ona skladba vznikla, než samotná hudba. Vyvstává tak před námi portrét umělce, který měl své chyby, není to rozhodně žádný pomník předkládaný dítkám na základce. Byl to velký skladatel, ale byl to taky člověk (chuděra ta jeho francouzská švadlenka, ta ho musela mít ráda a být s ním hodně trpělivá). SHRNUTÍ: Když nechcete být ve společnosti za vola a vědět o Martinů o maličko víc, než že se narodil na kostelní věži v Poličce. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tady se to tedy sešlo. Přestože se B.M. narodil za několika vysočinskými kopečky, nikdy jsem k jeho muzice nepřilnul - návrat ke klasice mi jde více proti srsti než návrat k baroku. A navíc se domnívám, že tento dokument, který zřejmě autoři považovali za ambiciózní, je příkladem toho, jak by se dokument dělat neměl. "Poutavá vizuální forma" (viz obsah) je tu pouze projevem bezradnosti a nekritičnosti autorů. - Možná jsem se i trochu a nejapně pobavil, když při preludování B.M. na klavír pobíhala kolem (hudebně) nenasytná kočka. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Lehkou rukou vytvořený polohraný dokument o životě a díle skladatele vyprávěný jeho ženou. Pozoruhodné dílko. ()

kaprson 

všechny recenze uživatele

3 1/2*  Pěkně, poutavě natočený životopisný dokument, v porovnání s obdobnými našimi hranými doku z poslední doby rozhodně zdařilý. Kdyby přiblížil dílo tak jako život umělce, dal bych 4* Za vidění, myslím,  každopádně stojí ()

CZRohlik 

všechny recenze uživatele

Dokument dokáže srozumitelně popsat skladatelův život i pro člověka, který o něm slyší prvně. Ze začátku má pomalejší tempo, což se ovšem postupem času projeví, protože v určitých úsecích působí osekaně a zmateně. Film skvěle zvládá popsat charakter nejen skladatele, ale i osob, které v jeho životě sehrály významnější roli. Dokument taky skvěle zvládá nastínění situace ve světě. Herecké výkony nebyly nic převratného a konkrétně u Terezy Hofové, která sice podala skvělý výkon, co se týče přízvuku, ale z jejího obličeje nevyčteme prakticky žádné emoce a za celou dobu dokumentu se její výraz snad ani nezmění. Velice zajímavým aspektem dokumentu byl mix autentických a natočených záběrů. Vizuál díla byl skvělí, jak kamera, tak i střih byly nápadité a po celou dobu dokumentu nás doprovází skladby Bohuslava Martinů. Bohužel skladby nijak výrazně nezlepšovali nevýraznou atmosféru. Dokument ve mně po zhlédnutí nic nezanechal a ani v průběhu jsem necítil žádné emoce (ale to je nejspíš dost subjektivní záležitost). ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velice dobré dokudrama : 5 * a 76 % . A to mně vážná hudba nic moc neříká. P.Stach, O.Kavan a hlavně T.Hofová byli výborní. Malá perlička : na konci se v malé roličce kněze objeví skutečný římskokatolický kněz P.Mgr.Romuald Štěpán Rob, farář Farnosti Karlovy Vary-Rybáře, která je součástí Karlovarského vikariátu. Je to jeden z 10 vikariátů římskokatolic.Plzeňské diecéze. Romuald Š.Rob je také administrátorem kostela sv.Kateřiny "v olšových vratech" . ()

Majrek 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem se na dokument velice těšil, protože hudba Bohuslava Martinů je mi velmi blízká. Poněkud mne překvapilo režisérovo vyjádření, že "měl strach, aby dokument nekazila skladatelova hudba" - to je přeci poněkud zvláštní výpověď, když právě hudba prolíná téměř celý skladatelův život a je tak  sama o sobě jeho nejvěrnější biografií.. Jakub Sommer ji zřejmě příliš nepochopil, jinak by volil moudřejší slova. Dokument je nicméně kvalitní, originální, jen občas podle mně klade důraz na méně podstatné momenty ze skladatelova života, jiné opomíjí - je více zaměřený na lidské poklesky hlavních aktérů, než na kreativitu a místy je myšlenkově poněkud "rozsekaný". Je ale pravdou, že obsáhnout a zestručnit život jakéhokoli člověka v 60 minutách je opravdu nelehký úkol... ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Tohle je především otázka vkusu. Takže tři hvězdy za originální pojetí, které se ovšem do mého vkusu vůbec netrefilo. Nicméně mám naprosté pochopení i pro uživatele, kteří tomuto dokumentu hodí plný počet. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Vedle Štací Miloně Čepelky TOP letošní Zlaté Prahy. Martinů sice v kostce, ale velmi atraktivní. Vkusná kamera i dobří herci (zvláště Hofová). V roli Martinů bych sice viděl někoho jiného, ale i tak to Stach zvládnul velmi dobře, byť byl jako postava trochu upozaděný. ()

Reklama

Reklama