Reklama

Reklama

Kdo z koho

  • Česko Kdo s koho (více)
Trailer

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Faye 

všechny recenze uživatele

..„Volby nejsou soutěží popularity.. naši zemi vybudovali především lidi jako jsem já, kteří velmi tvrdě pracují, protože nic nikdy nezískali zadarmo. Chce to jenom trošičku víc zabrat.“ Povedená komedie o jedné veledůležité volbě studentského prezidenta a o pokusu volby zmanipulovat. „ Nesnažte se ovlivnit osud. Ten se totiž ovlivnit nedá, proto je to osud.“ Naprosto skvělá Reese Witherspoon v roli nesnesitelně ambiciózní Tracy .. „Zúčastňovala jsem se všech schůzí a hlásila se do všech výborů, abych jim mohla předsedat“. Báječné hlášky! ()

zajda404 

všechny recenze uživatele

Skvělá oddychovka do sychravého počasí. Právě kvůli takovým rolím mám Reese Witherspoon ráda. Tu otravnou, cílevědomou mrchu jí prostě nemůžete nevěřit. Matthew Broderick ovšem také nezklamal, jeho ztvárnění zoufalého učitele, který se snaží vyhrabat špínu na neoblíbenou studentku bylo více než přesvědčivé. Celý film byl je vlastně takovým odrazem amerických středních škol, vážně si to všechno dokážu představit v reálu.... ()

Reklama

panmroz 

všechny recenze uživatele

Režiséra mám rád od "O Schmitdovi", moc se mi líbila jeho povídka v rámci "Paris, I love you" a k tomuto filmu jsem se dostal až teď. A je dobrej! Něco mezi " Rushmore" Wase Andersona a "Napoleon Dynamite". Ovšem s menším důrazem na komičnost. Celou dobu jsem si prakticky nebyl jist žánrem, scény "rodinného života" mi (v dobrém) evokovali Hřebejka, snad...až...ale do toho komediální výstupy a kompoziční řešení obrazu jaké znám právě z Andersonových filmů. Rozhodně vidění hodné... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nejvýstižnější definici (českého) učitele najdete právě v tomto Paynově filmu: "Člověk, který stojí neustále v jediném nemožném oblečení v jedné místnosti a rok co rok po celý život tvrdí tytéž věci, zatímco všichni jeho studenti přecházejí na univerzity, stěhují se do velkoměst a vydělávají balíky peněz." ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Payne v nejlepší formě. Mistrně propracované, ďábelsky komplikované a na jedničku fungující dílo, kterému stojí za to věnovat veškerou pozornost. A k tomu Mattyho bravurní, vše důležité ve správných proporcích a vztazích postihující komentář, který mi tu ušetřil hodně lopocení a dopřál výlučný pocit sdílené radosti. Dva dárky v jednom, Díky, světe. *~ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Matthew Broderick ve scéně u Lindina domu skutečně močil na strom. (zajda404)
  • Film měl původně jiný konec, ve kterém bývalý profesor Jim McAllister (Matthew Broderick) prodával auta a Tracy (Reese Witherspoon) ho navštívila před odchodem na vysokou. Po testovacích projekcích byl však konec přetočen, protože se divákům nelíbil. Původní konec se náhodou objevil na videokazetě zakoupené na bleším trhu v roce 2011 a nahrávka poté na serveru youtube, kde jej lze nalézt. (PogoJoe)
  • Entertainment Weekly zařadil film na 9. místo v žebřícku 50 nejlepších filmů ze středních škol. (Greg)

Reklama

Reklama