Reklama

Reklama

Kdo z koho

  • Česko Kdo s koho (více)
Trailer

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý příběh, který obsahuje na americkou komedii ze střední školy víc sebereflexe, než se obvykle v USA nosí bohužel z mého pohledu docela zabil styl zpracování. Tak trochu tápe, jak moc má tlačit na pilu, jestli má být v určitých věcech odvážnější a časté přehánění bylo sice očividně úmyslné, mně ale ne vždy sedělo. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Velmi nedoceněná, k zbláznění vtipná a úžasně zlomyslná satira. Perfektně načasované gagy, přesné herecké výkony, vynikající scénář. Už léta jsem se u něčeho tak dobře nepobavil. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, jehož alternativní název by mohl znít „Uklízečova pomsta“. Jedna z nejlepších novodobých amerických komedií a zároveň jedna z nejdůvtipnějších společenských (+ politických) satir od dob Prestona Sturgese. Též skvělá připomínka časů, kdy si Payne a Taylor nebrali servítky, nešetřili jízlivostí a svým hrdinům nic neodpouštěli (a nesnažili se nás přesvědčovat, že došli k nějakému prozření a stali se lepšími lidmi). Řeči o demokracii, morálce a etice jsou sice pěkné, ale veškerou svou sílu ztrácejí, když dojde na osobní zášť. Pak vychází najevo, že spravedlnost je slepá. Přinejmenším na jedno oko. To, co začíná jako duel odpudivě ambiciózní studentky a učitele jezdícího v ošuntělém Fordu Festiva, který to nedotáhl dál než na jednu střední školu v Ohiu, je posléze doplněno o hlediska dvou dalších vypravěčů a zároveň kandidátů na školního prezidenta (jeden z nich reprezentuje populismus, druhá nihilismus). Film tak nejenže tematizuje povahu americké demokracie (mýtus o rovných příležitostech pro všechny), ale zároveň je demokratickým způsobem vyprávěn, neboť zohledňuje pohled každé ze čtyř postav a uzpůsobuje mu i styl dané sekvence (16 mm kamerou točené scény s Tammy, subjektivní představy McAllistera). Každá z nich vnímá realitu pouze ze své perspektivy a na rozdíl od nás neví, že ostatní nejsou tak v pohodě, jak se jim jeví, což prohlubuje jejich frustraci z vlastního života bez naplněných kariérních ambicí, rodiny či přátel. Cyklická struktura vyprávění (a kruhy, ve kterých se neustále pohybuje a s nimiž je vizuálně spojován McAllister) a slova o roli náhody přitom napovídají, že člověk je proti některým skutečnostem bezmocný a neustálá snaha překročit vlastní limity jej bude akorát zas a znovu vrhat do deprese. Skutečnými vítězi jsou nakonec paradoxně dva „poražení“ (Paul a Tammy), kteří se nesnažili přesáhnout sami sebe a zůstali autentičtí. Kromě inteligentního scénáře, který se nebojí ambivalence, a hereckých výkonů přesně na pomezí karikatury a uvěřitelnosti, film vyniká využitím autentických lokací a neherců (v čemž se Payne přiznaně inspiroval Formanovými filmy) a propracovaností řady zdánlivě marginálních scén do nejmenších detailů (flashbacky představující Tracy, již zmíněné 16 mm scény s Tammy, opakující se motiv odpadků, které McAllistera pronásledují na každém kroku). Vtipná, chytrá, originální a nadčasová satira, nad kterou někde opravdu hodně přemýšlel, což zas o tolika nových amerických komediích napsat nelze. 90% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Matthewovi Broderickovi padla tahle role stejně jako kravata a sako, jenž ve filmu nosil. Drsné vtipy IMHO odrážely skutečnou situaci na amerických středních školách. Životný humor, zajímavé postavy. Realistický konec. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

..„Volby nejsou soutěží popularity.. naši zemi vybudovali především lidi jako jsem já, kteří velmi tvrdě pracují, protože nic nikdy nezískali zadarmo. Chce to jenom trošičku víc zabrat.“ Povedená komedie o jedné veledůležité volbě studentského prezidenta a o pokusu volby zmanipulovat. „ Nesnažte se ovlivnit osud. Ten se totiž ovlivnit nedá, proto je to osud.“ Naprosto skvělá Reese Witherspoon v roli nesnesitelně ambiciózní Tracy .. „Zúčastňovala jsem se všech schůzí a hlásila se do všech výborů, abych jim mohla předsedat“. Báječné hlášky! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Alexander Payne tu natočil správně černou satiru, která si bere na mušku americké maloměšťáctví. Reese Witherspoon podala fascinující výkon ke všemu odhodlané teenagerky, kolega Matthew Broderick se v mezích svých možností snažil v roli oblíbeného učitele, s nímž to nebude věčně tak růžové. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Snad nejironičtější Payne vůbec. Místy až mrazivé. Tahle černá komedie/satira otevírá mnoho témat, především otázky morálky a etiky v našem životě. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Who the fuck does she think she is? Ani ne tak film jako spíš Rorschachův test diváckých postojů k ženské ambici. Každý, kdo za záporáka neoznačuje tu slizkou upocenou nulu procházející krizí středního věku, mi je tudíž krajně podezřelý. Kurvafix, já se snad k tomu feminismu na pozdní mládí fakt propracuju. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, ale ledabylé zpracování scénáře. Taková ostrá feferonka, utopená v sladkokyselém nálevu. 50 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zúčastnila jse se všech schůzí a hlásila se do všech výborů. Abych jim mohla předsedat." Ambiciózní Tracy jsem nesnášel od prvního okamžiku. Podvádějícího pana učitele McAllistera od druhýho okamžiku. Tupýho fotbalisty Paula a jeho sestry Tammy mi bylo líto. A nikdo jinej tam není. Takže tu máme sestavu zoufalců a satiru, která určitě do něčeho tak nekompromisně bušila, že to rozbila a já jsem to nenašel. Chyba je samozřejmě na mý straně, protože jsem zase tak moc nehledal. Nudný filmy a šéf v práci mě prostě k aktivitě nedonutí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Člověk by nevěřil, že v produkci MTV může vzniknout takhle chytrá černá komedie. Kromě výtečného scénáře rozhodně zaujme i výkon Reese Witherspoonové, která si malou mrchu, jenž pro úspěch udělá cokoliv, zahrála s neskrývanou chutí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Oscarové nominace za scénář se to nedočkalo omylem - je to perfektně napsané, má to dobře vykreslené postavy a jejich vývoj a krásně to překvapuje a napíná. A Witherspoon s Broderickem to zahráli parádně. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Reese bych jako protihráčku asi nechtěl... evokuji si pojem "malinkatej ďáblík" z jednoho českého filmu... Jinak film byl lepší průměr... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Payne v nejlepší formě. Mistrně propracované, ďábelsky komplikované a na jedničku fungující dílo, kterému stojí za to věnovat veškerou pozornost. A k tomu Mattyho bravurní, vše důležité ve správných proporcích a vztazích postihující komentář, který mi tu ušetřil hodně lopocení a dopřál výlučný pocit sdílené radosti. Dva dárky v jednom, Díky, světe. *~ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Netradiční komedie Kdo s koho (nominace na Oscara za scénář), O Schmidtovi (nominace na Oscara za scénář), Bokovka (Oscar za scénář, Zlatý glóbus za scénář, za nejlepší komedii nebo muzikál). To jest jen stručný výčet úspěchů Alexandera Paynea, pro nějž je tentokráte střední škola pouze prostředím (jako prezentace vína v Bokovce) pro vytváření černočerných situací a vtipných střetů. Žádné večírky, žádné lákavé roztleskávačky. Vnitřním monologem se nám představují pracovitá a neúnavná intelektuálka (velmi příjemná Reese Witherspoon), přihlouplý fotbalový idol a zklamaná lesbička – trojice aspirující na presidenta studentské rady. Payne pracuje s kousavými, bravurními dialogy, jeho sarkasmus zachází i mimo školu (především do soukromí psychicky rezignujícího učitele Jima) – nikdo už nehraje fér, ani satirický Payne, který si s divákem neustále pohrává. Protože kdo vyhraje je vedlejší! ()

Reklama

Reklama