Reklama

Reklama

Kdo z koho

  • Česko Kdo s koho (více)
Trailer

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Who the fuck does she think she is? Ani ne tak film jako spíš Rorschachův test diváckých postojů k ženské ambici. Každý, kdo za záporáka neoznačuje tu slizkou upocenou nulu procházející krizí středního věku, mi je tudíž krajně podezřelý. Kurvafix, já se snad k tomu feminismu na pozdní mládí fakt propracuju. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Mile komicke prekvapeni od jinak pro me nezazivne tociciho, ale dobre pisiciho rezisera (Alexander Payne) pojednavajici o volbe noveho prezidenta do skolni rady za podpory dobrodinskeho ucitele (prostanek Matthew Broderick), jez chce nasazenim protikandidata konkurovat ctizadostive Tracy. Od zacatku do konce to ma stavu a postavy jsou krasne napsany v cele s energickou a ambiciozni Tracy (strhujici teen vykon Reesse Whiterspoon). 80% ()

Reklama

agathon 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší (=nejtrefnější) komedie z amerického středoškolského prostředí. Mezi zdrcujícími gagy tu promlouvá trpká zkušenost se současnou středostavovskou Amerikou, která je (bohužel) velice snadno přenositelná i do reality dnešní střední Evropy. Payne tu s ironickým úšklebkem hovoří o životě a jeho peripetiích, které dřív nebo později najdou každého, kdo není primárně svině, ale občas má naopak chuť těm sviním kolem sebe něco perného říct... Tenhle film to říká za ně. Není co dodat - snad jen, že Broderickovo sprchování je pro mě nejneuvěřitelnější "koupelnovou scénou" všech dob. ()

Hruzi 

všechny recenze uživatele

Neváhám a napíšu hned na začátek jedno jméno. Matthew Broderick, jako '(Ne)ambiciózní' profesor je skvělí. Ale musím říci, že Reese Witherspoon mu práci velmi usnadnila, ikdyž dala laťku na nejlepší výkon ve filmu vysoko. Ovšem spolupráce s ní šla jako po másle. Dva skvělé výkony, kvalitní, originální, nenáročný příběh. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Stredná školu. Prostredie rovnako zákerné, ako vrcholová politika. Voľby prezidenta školy vedia byť totiž zákernejšie, než tie skutočné. Jeden z najlepších teenagerských filmov 90. rokov minulého storočia je výbornou, zžieravou satirou a zároveň skvelou zábavou, ktorej dominuje mladučká Reese Witherspoon. Tvorca oscarovej Bokovky si tu vyslúžil svoju prvú nomináciu na túto cenu. Konkrétne za scenár. V našich končinách málo známy a kruto nedocenený počin stojí rozhodne za pozornosť, aj keď filmy z tohto prostredia nevyhľadávate. 7/10 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Role Tracy Flick vynesla Reese Witherspoon 45. místo v žebříčku Nejlepších filmových ztvárnění všech dob časopisu Premiere. (zajda404)
  • Film měl původně jiný konec, ve kterém bývalý profesor Jim McAllister (Matthew Broderick) prodával auta a Tracy (Reese Witherspoon) ho navštívila před odchodem na vysokou. Po testovacích projekcích byl však konec přetočen, protože se divákům nelíbil. Původní konec se náhodou objevil na videokazetě zakoupené na bleším trhu v roce 2011 a nahrávka poté na serveru youtube, kde jej lze nalézt. (PogoJoe)
  • Matthew Broderick ve scéně u Lindina domu skutečně močil na strom. (zajda404)

Reklama

Reklama