Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tento film by sa ľahko dal opľuť a nazvať zbierkou vojnových klišé tryskajúcich pátosom. LENŽE... Režíroval ho Edward Zwick, ktorý už toľkokrát dokázal, že pátos a veľké myšlienky vie podať decentným spôsobom, neurážajúcim vkus. A keď mu v tom hrajú Freeman a skutočne excelentný Washington (vďaka nim má farebná časť obsadenia výraznú prevahu - bielu časť totiž zastupujú Broderick a Elwes), niet čo riešiť. Film občas, hlavne vo výcvikových pasážach, pôsobí trochu televíznym dojmom, lenže potom príde skutočné veľkofilmové mäso. A v bojových scénach Zwick ako zvyčajne exceluje. V konečnom dôsledku jeden z najlepších filmov o americkej občianskej vojne. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Asi nejpovedenější film Edwarda Zwicka. Pojednává se zde sice o americké historii, ale tentokrát je nám prezentována takovou nenásilnou formou. Patriotismus samozřejmě nechybí, ale není servírován v koňských dávkách a není na něm postaven celý příběh. Výborné herecké obsazení je protentokrát zárukou kvalitních výkonů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidně odvyprávěná historie, semtam nějaký ten patriotický střípek, nějaká ta bejkovina, aby to mělo americkou myšlenku a hlavně příběh plný morálních myšlenek, které válka Sever proti Jihu nabízela. Bude tedy řeč o rasismu a rovnoprávnnosti a samozřejmě, že vyhraje to správné a jediné. I když za cenu všeho možného. Přišlo mi ale zvláštní, že do hlavní role Edward Zwick přibral právě Matthew Brodericka, protože já si ho představuju do trošku jiných příběhů. Když to ale vezmu objektivně, tak je tohle asi jeho nejtěžší a nejvážnější role, kterou jsem od něj viděl a i když mu dopomohl dost knírek, musím uznat, že se mu docela povedla, i když byla dost zvláštní. Něco, jako když na bitevní pole poprvé přišel Napoleon, ale následně dokázal, co v něm skutečně je. Zajímavý film, na plný počet to nemá, ale stojí za to ho vidět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $26,828,365Tržby Celosvetovo $27,000,000║ Edward Zwick takmer v plnej kráse, odvádza viac než dobré remeslo, veľké plus pre film obsadenie a úžasne melodický Horner. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tradiční Zwick velmi silný v obrazech s vynikající volbou herců. Matthew Broderick už dneska není příliš známý, ale v době natáčení byl stále velký talent a vedle něj trojice černochů Washington-Freeman-braugher. Asi nemusím k této trojici cokoliv dodávat. Působivé drama "prvního" černošského pluku za Občanské války má nejen kvalitní akční scény vytvořené v dobovém prostředí se všemi zbraněmi a detaily, ale také vypracovanou atmosféru boje Severu proti Jihu i samotného vnímání černochu a otroctví. Film také pracuje s tématy otroctví rodinného, kdy hlavní postava plní sny a touhy svých rodičů možná více než své vlastní. Pokud chcete ochutnat Občanskou válku se všemi jejími plusy i mínusy, Glory je tím pravým filmem napříč časem do minulosti plné bajonetů a modrých uniforem... už jen to finále stojí za to. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Jarre .. Důležitý film o kapitole Amerických dějin - boj Severu proti Jihu o začleňování černochů do společnosti - kterou definitivně 20. ledna 2009 uzavře(la) inaugurace 44. prezidenta USA, kterým je prvním afroamerickým prezident Barack Obama. ___ Zwick zvolené téma zpracoval skutečně poutavě, po technické i herecké stránce zajímavě. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pokud vás film začne někde uprostřed tročišku nudit, rozhodně neodcházejte! Přišli byste o jednu z nejlepších válečných sekvencí, kterou pro vás připravil režisér na závěr. Dobývání pevnosti Fort Wagner, kdy vzduchem lítají těla a granáty a v očích vojáků hrůza a děs a do toho geniální hudba Jamese Hornera s andělskými dětskými sbory, - to je jedno z nejpůsobivějších zpodobnění válečných hrůz vůbec. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dost povedené připomenutí formace prvních striktně černošských bojových jednotek, které se udržely až do poloviny dvacátého století a zabezpečily tak to, že se třeba ve Spielbergově Zachraňte vojína Ryana s černým vojákem vážně nepotkáme. Samotný výcvik není vůbec špatný; to, co však následuje, patří rozhodně k jedněm z nejlepších zobrazení americké občanské války. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Na základě dopisů R.G.Shawa, které jsou doposud uloženy na Harvardské univerzitě…. Charakter, síla v srdci, touha padnout za svobodu – asi nikoho nepřekvapí, že o tom je tento film. O zformování 54. Massachusettského pluku, o jeho trnité cestě na bojiště, o lidech, kteří jej tvořili, o pozadí války Sever vs. Jih. A že i černoch si svoji svobodu pomáhal vybojovat sám. Jsou tu davové scény, uvidíte tehdejší způsob vedení boje a doktorskou řezničinu. Nejen plukovník Robert Gould Shaw zjistí, že vojna nejsou jen parády a přehlídky. Jaké jsou politické záměry? Jaké jsou vojenské cíle? Proč jsou vůbec tady? Tato válka není totiž jen válkou bílejch. HRDOST A DŮSTOJNOST TĚM, KTEŘÍ POZNALI POUZE PONÍŽENÍ. Než si však získají úctu ,,bílých“ stejně ještě pár let potrvá. O čemž by plejáda černošských herců mohla jistě říci své. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ *** Víte že? V Americké občanské válce bojovali také češi? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Clovek dostane presne to, co od velkofilmu od Zwicka ocekava. Takze paradni valecny sceny, neco toho hrdinstvi a trochu patosu. Tentokrat to neni zas tak prehnany, na druhou stranu, valecnejch scen tu mohlo bejt vic, jsou tu v podstate jen dve, jedna nekdy v polovine filmu a neni vubec spatna a pak zaverecnej utok na pevnost, kde je vysledek vicemene jasnej. A tahle druha valecna asi 20 minutova sekvence je natocena taky perfektne, obzvlast zaverecnejch asi 5 minut za zvuku nejaky kostelni hudby jsou neskutecny vizualni orgie a je to asi jeden z nejlip natocenejch utoku, co sem kdy videl. S timhle vlastne ale souvisi prvni problem filmu, kdyz se zrovna nebojuje, film se zameruje na charaktery cernochu, jejich vycvik a jak se snazi ukazat belochum, ze to nejsou jen otroci a spina na manualni praci. Ne ze by to nudilo, jen je toho zbytecne moc. Druhej problem je Broderick. On nehraje vylozene spatne, jenze jako velitel jednotky pusobi proste smesne, mladicek s prilepenou bradkou, absolutne bez charisma. Aspon, ze to zachranujou ostatni, paradni Denzel, kterej sice nehraje zas az tak uchvatne, respektive podava svuj standartni nadprumernej vykon, takze toho oskara moc nechapu. No a pak Freeman, kterej ma svoji typickou dobrackou rozumnou postavu, kterou spolehlive zvlada zahrat. Takze celkove paradni historickej velkofilm o zajimavym useku americkejch dejin, ale Zwick ma lepsi kousky. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Parádně zfilmovaný příběh významného černošského pluku za americké občanské války. Pod vedením Roberta G. Shawa procházejí výcvikem a musejí si vydřít pušky, boty, uniformy, nakonec i samotné válčení a nějaký ten respekt. Máte-li představu, že bylo s černochy na Severu nakládáno nějak extra dobře, tohle je film pro vás. Ostatně už sama představa, že Unie šla do války aby osvobodila černochy, je taktéž dost spekulativní... Ale zpět k filmu. Hlavním hrdinou je postava plukovníka R.G. Shawa (solidní, zelenáčsky vyhlížející Broderick), který se učí zacházet se svými svěřenci a sem tam pošle dopis domů. Herecky vypichuji ještě drzého Washingtona a tradičně bezchybného Freemana. Nudit se nebudete. I když bitevní akce není přespříliš, v černošském kolektivu se stále děje něco zajímavého. K vrcholům patří lesní přestřelka a závěrečný, hrdinný (a téměř sebevražedný) útok na pevnost Fort Wagner. Přehnaného sentimentu se nebojte, je ho tak akorát. Takže GLORY, můj verdikt zní: velmi dobře. "We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as any." P.S. Je zajímavé spojit si tu podívanou s osobou Baracka Obamy, viz Rentonův koment. Kdo by to byl tenkrát řekl, když ani Sever neměl v úmyslu začlenit po válce afroameričany do svých řad, ale spíše poslat je zase hezky zpátky domů na jiný světadíl... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

V dějinách měla tahle bitva přece jen nějaký význam a to se počítá. Konec se dal čekat, přesto jsem si ho proslzela a na nějaké patosy a klišé jsem tentokrát nebrala vůbec žádný zřetel, ale dala jsem na to své bolavé srdce. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Historický film o jedné černošské jednotce, na které jsou vysvětlováný rozdíly mezi bílými a černými v době války severu proti jihu. Na rozdíl od jiných podobných filmů zde takřka nenarazíme na nějaký stupidní americký patriotismus. Koneckonců se mydlili mezi sebou. Spíše je však důraz kladen na to, že černí byli taky lidi, hrdinní a stejně kvalitní jako ostatní. U Glory bychom nenalezli žádné slabé místečko, na druhou stranu se zde šetří i těmi silnějšími okamžiky. Sympatie diváků si získá Morgan Freeman, Andre Braugher či Denzel Washington. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

I na dnešní poměry skvělý válečný film, který bravurně vykresluje těžkost výcviku, problematičnost velení, bezmoc řadových vojáků i jejich chuť bojovat. Tematika rasové nerovnosti je zde bezchybně zpracována - žádný patos, nucenost, tlaky na emoce, o něčem takovém si např. Spielberg může nechat jen zdát (Amistad, Lincoln). Bojové scény mají svou eleganci, přehlednost, ale i neúprosnou krutost. Je zajímavé a působivé sledovat pro změnu ne chaotické mlátičky, nýbrž dvě disciplinované řady vojáků kráčející naproti sobě a vstříc smrti. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zwick umí tyhle emocionální útoky, ale Glory je až moc laciné a až moc nezajímavé. Skutečně nic od jednotlivých postav po bitvy mě tu nezaujalo víc než jako "řemeslně zručný průměr". ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek o černošské vojenské jednotce. O mužích, kteří si jdou stůj co stůj za svým cílem, i když to může znamenat jejich smrt. Možná bych vytkl přílišnou okatost některých uměle dojemných scén, jako např. bičování vojáka, co si chtěl najít nové boty mimo posádku a najdou se i další. Celkové zpracování není špatné, přesto můj film numero uno z této doby je starý Jih proti severu. Proti němu tohle působí, jako kupa hnoje. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu toho patosu s nesením vlajky i historické nepřesnosti, které mají za úkol zvýraznit nerovnoprávnost (společenský status rekrutů, chybějící výstroj, bičování v armádě), připišme na účet silnému poselství boje za svobodu. Celkovou částku pak podtrhnou rebel na straně Unie Denzel Washington, rázné promluvení mu do duše v podání seržanta Freemana a Zwickovy řemeslně nadstandardní momenty z pekla válečných vřav. Dokážu si představit, že útok na Fort Wagner pozoroval někde za dunou schovaný Blonďák a s doutníkem v koutku úst u toho procedil: „I've never seen so many men wasted so badly..“ ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama