Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Psema 

všechny recenze uživatele

Zwick to měl v ruce už před dvaceti lety. Na Glory se toho dá zkritizovat spousta, od pořádné porce patosu přes mdlého Brodericka (leadera regimentu mu prostě nežeru) až po všudypřítomná klišé vylézající zpod modrých kabátů. Jenže Zwick věděl už tenkrát, jak vzít zajímavé téma za pačesy a prolétnout s ním skrze dvě hodiny čistého času se vší parádou, která k tomu patří. Do posledního gramu vyvážil všechny neduhy, jež by jiné utopily, a ještě k tomu přihodil řádný nátřesk vynikajících (a nekompromisních) akčních scén, z nichž padá na zadek i Spielberg a jeho vojín Ryan. Jestli vás ani po tomhle filmu nezačne zajímat tématika americké občanské války, pak je s vámi něco špatně. Finální bitva nedojme jen ty nejzatvrdlejší. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film plný filmovo-hereckých objavov. Som rád, že vtedy len tridsaťpäť ročnému Zwickovi dali šancu pri takomto monumente s ťažkou vojnovou aj sociálnou tématikou. Broderick podal veľmi sympatický výkon a Denzel sa ušla jedna z prvých neslávne známych nepremenených sošiek. Naopak Freeman sa mi sem trošku nehodil. Ale bojové scény sú impozantné, dialógy, prejavy a reč pekne spísaná a príjemná pre uši (aj keď monológy to trošku spomaľovali), čo dopomohlo dokonalému vykresleniu postáv. 85%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ten film nepotápí ani tak celkem očekávatelný patriotizmus, jako Hornerův hudební eklekticismus, okatý tentokrát až hanba. A to k němu bývám obvykle tolerantní. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

A zase jeden z kvalitních filmů pojednávajících o amerických dějinách respektive válce sever proti jihu. Zwick je velmi schopný režisér, který ví jak točit a ze všeho nejlépe mu jdou válečné sekvence. Ten závěrečný útok na pevnost je opravdu síla. Herci solidní (hlavně Freeman v roli černošského seržanta je výborný!) a samozřejmě velmistr přes hudbu James Horner a další z jeho super kompozic. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Každý tak nějak tuší, že Glory pojednává o válce Severu proti Jihu a že za svou roli vyzobal nějakou tu hereckou cenu tehdy nepříliš známý Denzel Washington. Já si budu ještě navíc pamatovat zručně natočené bitevní scény, hudební doprovod ostříleného Jamese Hornera a zejména to, že Glory funguje i po bezmála 30 letech. Černí Američané dostávají velkou příležitost podat důkaz o svých schopnostech, chytí se jí za pačesy a sledujeme tak vzestup 54. massachusettského pěšího pluku, jednoho z prvních černošských vojenských oddílů. Dle očekávání jedeme v tradičních kolejích, zkritizovat se dá leccos, nicméně Edward Zwick byl vždy vyzdvihovaný za řemeslnou preciznost i zdravou míru patosu, daří se mu to i tentokrát, takže těch dvou hodin litovat nebudeme. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o občanské válce? Spíš jeden z nejlepších (proti)válečných filmů vůbec. Strhující bitevní scény ukazují válku v celé její hrůzné nesmyslnosti, scénář pak krásně předvádí, jak může být boj s nepřítelem stejně obtížný jako boj s vlastními předsudky. Perfektní herci (když máte v takovém filmu Morgana Freemana a Denzela Washingtona, nemůže to snad ani být jinak) a krásná Hornerova hudba dělají z Glory přímo nezapomenutelný zážitek. Snažím si ale nepředstavovat, jak by to vypadalo, kdyby film vznikl dnes a kolik lidí by na něj nadávalo jako na obyčejnou agitku. Raději si budu říkat, že jsme se už vážně posunuli o kus dál. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

nádherný film pri ktorom sa stále rozplačem.len tematicky som mimo.ale viete čo?vôbec to nevadí.jeden z najlepších a najkrajších vojnových filmov.výborné obsadenie.krásna kamera a geniálna hudba ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jestli je Edward Zwick v něčem machr tak na válečnou tematiku. Ten člověk má zkrátka vojnu v krvi. Matthew Broderick pro mě znamenal celou první hodinu největší zklamání v historii castingu. Jaká úleva, že obavy nebyly na místě. Ostatní herci předvádějí přesně to na co jsme u nich zvyklí. Závěr okořeněný dostatečnou mírou hrdinství. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus místy příliš patetické, ale přesto se mi tenhle film hodně líbil. Herecké výkony na úrovni, hezká hudba, uspokojivý konec - 88% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"YOU ARE THE ONLY ONE NEGRO OVER HERE" ------- Konečne film, voči ktorému som mal relatívne väčšie očakávania. Zwick sa pustil do neohranej historickej udalosti spolu s poriadnym hereckým kádrom v podobe trojice Broderick - Washington - Freeman. Atmosféra je tu zachytená pomerne verne, akcia solídna, dialógy a hudba obstojná. Pre vyššie hodnotenie mi tu chýba niečo zapamätateľné, alebo minimálne niečo, nad čím by som na malú chvíľku popremýšľal. Dá sa však fungovať aj bez toho. Pre obľúbencov tejto témy sa určite jednalo o skvelú podívanú. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tématika Severu proti Jihu mě nebavila už na škole, proto možná nejsem tak nadšený jak ostatní, ale film je to určitě dobrý. Zwick si s tím poradil na úrovni, akorát mi celkový dojem kazí Matthew Broderick, který oproti ostatním hercům vypadá, jako by za sebou tahal ještě filmového kačera. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý válečný/historický snímek natočený podle skutečného příběhu. Období války Severu proti Jihu mě svým způsobem fascinuje a filmy popisující tuto událost si získávají moji pozornost. Pakliže v nich skvěle hrají jména jako D. Washington či M. Freeman, jsou dobře natočené a ani vám nepřijde, že sedíte u televize 2 hodiny, je jasné, že se tvůrcům podařilo natočit parádní snímek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Americká občianska vojna je pre mňa dosť zaujímavá téma, preto som bol zvedavý na tento snímok. Snímka sa miesto typickej vojny zaoberala skôr černošskou tématikou, respektíve černochov, ktorí túžia bojovať za Úniu proti Konfederácii. Z hlavných úlohách sa mi najviac páčil Morgan Freeman. Danzel Washington tiež perfektný výkon, ale bohužiaľ Matthew Broderick mi prišiel dosť slabý, povedal by som, že tú rolu mohol zvládnuť lepšie. Kvalitný vojnový snímok. Záverečná scéna, kedy ide černošská čata prvý krát do boja (je jasné ako to dopadne) dobývať pevnosť Fort Wagner, je smutná a krásna zároveň. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbehom je to taká klasika, občianska vojna - sever proti juhu, ale keď tam pridáme spracovanie od Edwarda Zwicka, tak nám vyjde skvelý vojnový film. Skvostná výprava, či kostýmy, výborná hudba dobre dopĺňa dobré natočené akcie a čo sa týka hercov, tak Matthew Broderick, Denzel Washington a Morgan Freeman mi veľmi sedeli. Emócie taktiež nechýbajú, Zwick to má skrátka v malíčku. 85% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o plukovníkovi Robertu Gouldovi Shawovi a jeho černošském 54. pluku z Massachusetts se mi moc líbil. Uvědomil jsem si, že se historie bohužel stále opakuje. Zde černoši toužili po tom aby mohli bojovat za svá práva po boku bílých proti armádě Jihu, za druhé světové války letka z Tuskegee usilovala o to aby mohla létat navzdory rasistickým přesdstavám části armádního velení, že černoši jsou v podstatě opice a nejsou schopni pilotáže. Jak jim kluci, kteří naštěstí dostali příležitost ukázat co umí vytřeli zraky zná každý fanda do letadel. Rudé ocasy, to je pojem. Neskuteční borci tihle hoši. Ona totiž někdy obrovská vůle se prosadit, ukázat, že na to mám, píle a trpělivost přináší až neskutečné ovoce. A podobně tomu bylo i s tímto plukem. Bohužel byl vyslán na skoro až sebevražednou misi a výsledek jeho nasazení zaúčinkoval více politicky než vojensky. Broderick se dobře hodil do role z prvu vyjukaného kapitána a docela by podobný i svéhu historickému protějšku. Je opravdu paradoxem doby kam se dnes protirasistická otázka v Americe dostala. Řada bělochů se stěhuje do jižních států, protože je tam bezpečněji. Největším paradoxem je fakt, že herci Washington a Freeman dnes BLM vysvětlují, že v Americe žádný rasismus není, stejně tak potřeba poklekávat. Paradoxně si oba zahráli v tomto filmu. Vždy jsem byl názorově na straně Unie. Ale to co se teď děje nejen v USA začíná být šílené... Pár lidí se tu zmiňuje, že ve filmu je hodně patriotismu. Ani bych neřekl. Glory je povedeným filmem ze začátku devadesátek, skvělé a svobodné éry kinematografie. Dávám za 4 páry bot! * * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně dobrý film, který strhne několika parádně nabušenými scénami. Jenže těch uvědomělých pohledů a patosu tam bylo přece jen na můj vkus moc. Tomuhle tématu by mnohem více slušela poctivá, zemitá, syrová režie bez pukrlátek, cukrátek a filmových mašliček. Souhlasím, bojové scény na jedničku. A mám dojem, že jsem ve Zwickově režijním rukopise postřehl jednu slabinu - on totiž umí bezvadně vykreslit vedlejší postavy, v tomto případě partu černošských badboys, jenže ti dva běloši s tehdy slavným Broderickem jsou....jak to říct, nemastní, neslaní, jen hrozně přeslazený. Stejně jako Cruise v Samurajovi, kde působí v celém hereckém ansámblu jako ta absolutně nejméně zajímavá postava. Zvláštní.... ale stejně, za mě nejvíc cool byl cvičitel pan Mulcahy (John Finn), toho bych za tělocvikáře vážně nechtěl! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický historický film o kapitole amreických dějin, o které toho v Evropě zase tolik nevíme. Zejména je pro mne zajímavý pohled zblízka na vývoj vztahu černochů a bělochů ve vznikající unionistické armádě. Že to nebyl nijak jednoduchý a přímočarý příklon jedněch k druhým, protože najednou měli společný cíl. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zwick mi nikdy úplně nesednul. Ani ten Samuraj s Cruisem nebylo vončo - příliš patosu, takové to gentlemanské chlapáctví co reálně asi nikdy nebylo. Co ke Glory napsat - Broderick hraje správného naivku s pár chloupky na bradě, Freeman je tu jen aby dostal frčky a Washington taky není zrovna moc vytěžený. A v roce BLM to působí celé dost nemístně, zvlášť když víte, že většinu problémů a kriminality ... ale nic. Prostě za tři, takže dobrý no ... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[5/10] (TriStar) (Technicolor /// Produkce: Freddie Fields /// Scénář: Kevin Jarre podle dopisů Roberta Goulda Shawa a knih Lay This Laurel Lincolna Kirsteina a One Gallant Rush Petera Burcharda /// Kamera: Freddie Francis /// Hudba: James Horner /// Oscar: Denzel Washington (herec ve vedlejší roli), Freddie Francis (kamera), Donald O. Mitchell, Gregg Rudloff, Elliot Tyson, Russell Williams (zvuk) /// Nominace na Oscara: Norman Garwood, Garrett Lewis (výprava), Steven Rosenblum (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama