Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zobrazovanie americkej občianskej vojny na plátne rozhodne nie je moj šálok kávy, každopádne Zwickov prvý slávny opus rozhodne patrí k tým záživnejším. Zároveň asi najlepší Zwickov film, keď sa mu podarilo nenásilne spojiť umenie a velkorozpočtový blockbuster (neskor mal a má s tým problémy). Postavy rozhodne nie sú čiernobiele a pre niektorých hercov predstavujú jednu z ich najzaujímavejších rolí (Broderick,Washington a jeho oscar). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie príbehu černošského pešieho pluku sa celkom vydarilo. Samozrejme, že mi prekážal americký pátos a moralizovanie, i keď oproti iným filmom boli dávkované citlivejšie. Kritizovaná hudba napodiv nie. Čo mi výrazne prekážalo, bol rýchlokvasený plukovník Shaw, ktorý mi viac pripomínal Nvotovho poštárika z Ružových snov, než veliteľa vojenskej jednotky. Na druhej strane si pochvalu zaslúžia obe bojové scény, osobitne tá záverečná, ktorá aj bez naturalistických scén mala svoju pôsobivosť. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

V prvom rade to je o veľmi strhujúcich hereckých výkonoch. Na čele samozrejme úchvatný Matthew Broderick, za ním v závese oscarový Denzel Washington, Morgan Freeman a ďalší. Zo všetkých vyžaruje určitá osobnostná charizma. Pastva pre oči. Taktiež je to o silnom príbehu, ktorý sa každou ďalšou minútou posúva, až to všetko vyvrcholí v záverečnej pasáži dojímavým útokom na pevnosť. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě v dobách, kdy byl Edward Zwick neznámý zelenáč, natočil válečný velkofilm z dob občasnké války, ve kterém předvedl všechny atributy, které jsou v jeho filmech dodnes. Ani by mi tolik nevadil hrdinský patos, potrhané americké vlajky a možná bych i přežil téma rasismu, vadí mi ale utahanost a taky fakt, že občanská válka je v mých očích nezajímavým konfliktem, který podle mě nejde natočit natolik dobře a zajímavě aby zaujal člověka, kterému je americká historie úplně ukradená. V tomto směru je totiž film nadstandardním, velkolepě vyhlížejícím bijákem s dobře natočenými bitevními scénami, slušnou hudbou ale bohužel nevýraznými herci. Pokud vás tento válečný konflikt zajímá a překousnete americký patriotsmus klidně si jednu nebo dvě hvězdy přidejte. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sláva” plukovníkovi Robertovi Gouldovi Shawovi, pretože ľudovo povedané: „z hovna uplietol bič” , čo sa zase až tak extrémne často nestáva, ale keď sa už predsa tak stane, automaticky každému jednému jedincovi za to patrí určite veľké uznanie, pričom zo začiatku to tak ani bohvieako nevyzeralo, čo sa to vlastne → z prvého afroamerického pluku armády Únie v americkej občianskej vojne, konkrétne pod hlavičkou → 54. pešieho pluku z Massachusetts, nakoniec všetko (pozitívne) vykľuje, až sa im miestami trochu čudujem, že po predchádzajúcom násilnom odvlečení z domoviny, a zároveň i neskoršom pravidelnom bičovaní a zotročovaní na plantážach, majú ešte nejakú chuť bojovať za stranu Severu, no zrejme tam »hore« , nepanovali až tak príšerné podmienky, ako zrovna tam dole na Juhu, kde by som asi nechcel byť jedným z otrokov, pritom nie všetci mali na ružiach ustlané, čo dokazuje najmä postava → Afroameričana Tripa, ktorý má vo svojej duši mimoriadne hlboko zakorenenú nenávisť (zlé spomienky z minulosti), čo ho pomaličky rozožiera zvnútra, ako rakovina ? Scenár Kevina Jarreho (mimochodom jeho Otec nebol nikto iný, než práve slávny francúzsky hudobný (filmový) skladateľ → MAURICE JARRE !) sa spočiatku zameriava na štýl: „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku” , no ale i napriek tomu budú musieť ešte poriadne »zabojovať« o to, aby mohli vôbec bojovať v naprosto kľúčovej bitke o pevnosť Wagner z 18. júla 1863, čo zahŕňa i strhujúce finále pod taktovkou režiséra Edwarda Zwicka, ktorý v podstate týmto nadštandardným historickým (veľko)filmom takpovediac iba začínal, ak nepočítam zopár televíznych príspevkov, až konkrétne teraz sa konečne preslávil. Rád by som pokračoval niekoľkými kritickými pohľadmi smerom na herca v hlavnej úlohe → Matthewa Brodericka a Jima Hornera, ktorý síce skomponoval dosť emotívny soundtrack, no opäť mám taký pocit, akoby vykrádal sám seba, že hudobné motívy sa v tomto prípade neustále opakujú, ako obohratá platňa ? Herec, ktorý sa zviditeľnil s príchodom Ferrisa Buellera, nie je až tak extra presvedčivý, ako »čierni herci« vo vedľajších úlohách, menovite → fenomenálny Denzel Washington a pozoruhodný Morgan Freeman, ktorí ho spoľahlivo zatienia. Aspoň sa snaží, a to mi (celkom) stačí. Čo ma priam fascinuje, je nádherná kompozícia obrazu v podaní Freddieho Francisa, ďalej i strihová skladba zo strihovej miestnosti → Stevena Rosenbluma (dvorného strihača Eda Zwicka, ktorý si týmto osvojil veľmi dobrý zvyk), či povedzme aj výprava a kostýmy, ktoré sú ako vystrihnuté z danej doby, no bez dynamického zvuku → zvukárov Donalda O. Mitchella, Gregga Rudloffa, Elliota Tysona, Russella Williamsa II., by sa sotva jednalo o polovičný úspech. Zhliadol som neuveriteľne remeselne a kvalitne nakrútený snímok, ktorý je aj patrične surový, čo si krvavé dejiny "Spojených štátov amerických" , proste vyžadujú ! ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o americké historii. Herecké obsazení kralovalo, ale nějak se mi tam nehodil Broderick. Bojové sekvence byly na jedničku, hlavně si vychutnejte dobývání pevnosti Fort Wagner. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Průměrný film z civil war s mně osobně nepříjemným patosem a ohýbáním historie dle potřeby. Hvězdičky jdou zejména za vizuální stránku věci a ztvárnění bitev. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech mi přišlo, že Glory je pro Zwicka taková rozcvička před Posledním samurajem. Oba filmy do puntíku splňují představu o velkém historickém hollywoodském filmu, jaké se před pár dekádami ještě točili a oba sdílejí až nápadně podobné momenty a situace. Zwick je zručný řemeslník, takže divák má u jeho filmů jistotu, že předkládaný scenáristický mustr je převeden do finální podoby opravdu kvalitním způsobem. Navíc vývoje některých postav v Glory (hlavně Broderick a Washington) jsou opravdu zajímavé a dramaturgicky táhnou děj kupředu až k očekávanému patetickému finále, které mě sice nenaplnilo žádným povznášejícím epickým pocitem dojetí (jak tomu naopak v mém případě je v závěru Posledního samuraje), ale nijak zvlášť nezahodilo ty poctivé 2 hodiny a neubralo tak na silném zážitku. 7/10 ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že jsem film viděl v příšrném dabingu, to možná zapříčinilo fakt, že jde jen o *** hvězdičky...a možná taky ne. Některé scény jsou působivé, ale americký patriotismus je cítit na sto honů (a to hlavně /SPOILER/, když jdou ti černí nasmrt - Washington podpírá nemohoucího avšak odhodlaného vojáka - to je na mě prostě moc). Nemyslím si, že je Washington špatný herec, ale na oscara to není ani v tomto případě (training day to samé). Možná budu za žluvu, ale Poslední samuraj mi připadá mnohem lepší (i když měl taky své chyby). Možná, že až to uvidím v originále, tak půjdu výš...ale nevidím důvod, proč bych si to pouštěl znovu... ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama z časů války severu proti jihu o prvním černošském pluku v amerických dějinách. Téma je tedy na výsost politicky korektní, ale režisér Zwick této "devizy" nezneužil a rozhodně se nesnaží o nějakou přehnanou idelizaci černých synů vlasti. Neumožňuje mu to ani slušný scénař, kterému se vskutku nedá vyčítat schématičnost (pomineme-li pár vedlejších postav). Herecké výkony jsou skvělé - zvláště ten Denzela Washingtona - a režisér se vypořádává se všemi možnými polohami svého filmu: jdou mu scény davové i intimní (tj. mezi chlapy). Glory sice není film geniální, ale rozhodně velmi silně nadprůměrný. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Mno tak tohle je oříšek ohodnotit. Je to výborný film, jenže má i hluchá místa, díky kterým musím snížit své hodnocení. Jinak hudební doprovod je vynikající. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hodina z dejepisu podľa Edwarda Zwicka. A musím podotknúť, že výborne natočená. Zwick je pre mňa prototyp toho epického amerického filmára, ktorý sa hrabe v histórií - nielen americkej - a vytvára tradičnú filmársku epiku. Wyler a DeMille by ho určite považovali za svojho nasledovníka. Glory je perfektne natočený - Francisová kamera je uchvacujúca a v tomto prípade film funguje lepšie ako väčšina filmov z obdobia Americkej vojny. Plus je tu nádherný soundtrack Jamesa Hornera. Ten v 90 rokoch zažíval najväčšie boom atmosférických melódií, ktoré skvelo podfarbovali bojové scény. Glory je ako keby začiatkom tohto jeho obdobia, ktoré nakoniec zúročil v Braveheart a zakončil Titanicom. Glory možno nie je film, ktorému by prislúchal status nového, zaujímavého pohľadu na občiansku vojnu. Rasová problematika je tu prezentovaná rovnako ako v iných filmoch. Ale ohliadnúc od toho, že film neprináša nič nové, tak sa na neho dobre pozerá a vďaka silných charakterom sa aj dobre preciťuje a vďaka Hornerovi aj počúva. Pre mňa veľmi dobrý film, ku ktorému sa asi už nevrátim, ale ktorý som si výsostne užil. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zwickove filmy ukazujú zvláštnu tvár vojny, ukazujú neslobodných a utláčaných ľudí, ktorých chcú poprípade pozabíjať a oni idú hrdo do boja za svoje práva, idú hrdo zabíjať nepriateľa. Toto je pre mňa jedna z diskutabilných vecí v živote, keďže som kresťan a zabíjanie neuznávam, ale zároveň si myslím, že človek by sa mal brániť, bojovať za svoju slobodu, bojovať proti utláčaniu, takže u mňa nastáva silný rozpor. Tento film nie je typickým filmom o občianskej vojne v USA, ale je filmom o zvláštnej míľnikovej udalosti, ktorá sa počas nej odohrala. Prakticky má len hlavnú líniu a pár postáv okolo ktorých sa točí, čo môže niekomu vyhovovať, iným vadiť, ja som to zobral v tomto filme ešte ako tak. Najväčší problém mám s mne nesympatickým Matthew Broderickom, naopak potešil som sa Denzelovi Washingtonovi, avšak som bol prekvapený, že Morgan Freeman tu nehral tak výraznú rolu, akú som očakával. Je to dosť patriotistický film, ktorému som všetko neveril, ale miestami bol veľmi pekný, hodnotový, bratský, kresťanský, čo sa mi páčilo. Hudba podľa mňa nebola nejaká extra, ale svoj účel splnila. tento film je nadpriemer, je pozerateľný, nie je otravný ani pridlhý, ale k dokonalosti mu dosť chýba. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivé válečné drama se strhujícím příběhem několika mužů, kteří se dobrovolně přihlásili a bojovali ve válce Severu proti Jihu.. Mladý Matthew Broderick se s důstojnickou rolí popasoval dobře, ovšem Denzel Washington je o parník lepší, strhává na sebe pozornost, jen se objeví a pravdou je, že tímto filmem mě provedl právě on.. Za zmínku jistě stojí i účast Morgana Freemana, byl skvělý, ostatně jako vždy.. Vše, co by se dalo vytknout, promíjím, když se bojuje za svobodu a platí se cena nejvyšší, na to já slyším.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh, kvalitná réžia, skvelé herecké výkony, úžasná hudba...zabudol som na niečo? Osemdesiatková klasika, ktorá sa však nedočkala zaslúženého komerčného úspechu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Ako raz ktosi poznamenal: ,,...pluk, ktorý pridal sláve novú farbu." Pravpepodobne najlepší film Edwarda Zwicka a tiež jeden z najlepších filmov o vojne Juhu proti Severu. Aj keď film hovorí o odvahe a vlastenectve, rozhodne nedosahuje "kvalít" napr. Pearl Harboru preplneného nechutným patriotizmom, čo je obrovským plusom Slávy. 3 Oscary sú po zásluhe, len sa my zdá, že Washington predviedol už aj lepšie výkony za ktoré mohol byť ocenení, taktiež nechápem, prečo film nedostal aj nomináciu na najlepší film a tiež trochu nepovšinutú hudbu Jamesa Hornera v jeho najlepších rokoch, kde vytvoril priam až nadpozemskú, oslavnú a večnú hudbu. Sláva počas dvoch hodín nijak nenudí, skvelo je zobrazený výcvik černochov, rovnako ako aj heroický záverečný útok na pevnosť Fort Wagner, ktorá nebola nikdy dobytá. Film som videl prvýkrát z druhej polovice, ktorá je mimoriadne vydarená a možno trochu neoprávnene som dal 5*, avšak keď som ho konečne videl celý rovnako nemôže zostať inak ako pri plnom hodnotení. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Tady se potkalo silné téma, s dobrou a přehlednou režií Zwicka, a fajn výkonem hlavní herecké skvadry. Kdyby to bylo ještě o chlup lépe napsáno, dám ty čtyři ještě s čistčím svědomím, protože jiných chyb tenhle film moc nemá. Ale i tak je Glory dám. Got some letters here, personal things. Also, if I should fall, remember what you see here. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už pár filmu o válce mezi severem a jihem a tento řadím jako jeden z nejlepších co si pamatuji,září zde všechny herecké hvězdy co tu jsou.Už si nebudu pamatovat Brodericka jen z Godzilly :-) a závěrečná bitva je pěkně udělaná.85 %. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Taky jste si v hudbě všimli toho nenápadného malinkatého avatařího vajíčka? Po letech pak z něho vyletěl krásný ikran všech barev. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama