Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Překrásný dojemný film, který slouží jako výkladní skříň černošských herců a dnes zapomenutého Brodericka s Elwesem. Horner se Zwickem vytvořili kouzelnou atmosféru. A potvrzuje to mou teorii, že se mezi 85 a 95 prostě točily nej filmy. 9/10 ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Do plné palby tomu opravdu moc nechybělo. Stálo to za to jak příběhově, tak herecky a především v bitevních scénách, které se povedly excelentně. O občanské válce moc filmů není, a proto jsem rád za každý, který najdu a který k tomu stojí za to. 90% ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

47. Zlatý Glóbus za rok 1989 - cena (1) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Denzel Washington + nominace (4) - Nejlepší film (drama), Nejlepší režie - Edward Zwick, Nejlepší scénář - Kevin Jarre, Nejlepší hudba - James Horner ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po vsech smerech dobre odvedena prace, ve filmu ale neni nic, co by vas posadilo na zadek. Takovy tuctovy americky valecny velkofilm. Zajimavy namet o prvnim cernosskem pluku ve valce Severu proti Jihu. M. Broderick me ve sve roli moc nepresvedcil, film ma nekolik hluchych mist, ale jako celek nepusobi nejhur. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z najlepších vojnových filmov v histórii kinematografie. Záver keď dobyvajú pevnosť je ohromujúca. A výbornou hudbou k tomu. 9/10 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Zwick je expertem na rozvláklá dobová dramata. Glory je jedním z jeho ranných děl a je vidět, že si tu některé věci teprve osahával a pak je zhmotnil daleko tíživěji a velkolepěji v pozdějších filmech. Glory sleduje pluk černošských vojáků z vlastní iniciativy narukovaných za účelem pomoct v Americké občanské válce porazit vojska Konfederace a vlastně tak ztvrdit nově nabitou ''svobodu''. Jak už tomu tak bývá ani ve vojenské mašinérii Unie neměli na růžích ustláno a čekala je nejedna překážka. Základní premisou filmu je nepřekvapivě rasismus. Herecké obsazení je ve finále tím, co převažuje misky vah. To není ale žádným překvapením pokud vezmeme v potaz jména jako Denzel Washington, Morgan Freeman nebo Matthew Broderick. Osobně mám radši jiné Zwickovi filmy, ale ani Glory není šlápnutím vedle. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Ke konci už mi bylo uplně jedno, jak to celé skončí, protože už od samého začátku jsem byl přesvědčen, že tohle je po dlouhé době film na pět hvězdiček. Herecky hlavně Matthew Broderick předvedl nejparádnější show, ale Washington s Freemanem (podle mě dva nejlepší černošští herci vůbec) mu dost silně konkurovali. Špičkový příběh, plukovník se shodným jménem jako americký herec "vychová" bandu otroků v odhodlané vojáky, prvotřídní hudba a asi nejlepší film z Americké občanské války, to vše ve 117 minutách. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v prípade Letcov z Tuskegee, aj tu sú podstatnejšie ako samotný film myšlienka a historická skutočnosť. Myšlienka, že ľudia čiernej (dosaď si farbu akú chceš) rasy vedia rovnako bojovať a rovnako položiť svoje životy za to, čomu veria, ako ľudia bielej rasy. To je nad rámec filmu. Nepáčil sa mi iba výber Brodericka, ktorý svojím destkým (nie mladíckym) vzhľadom by si nevedel vynútiť autoritu ani rešpekt u nikoho, nie to ešte u vojakov. Nepomáha mu ani uniforma, ani fúziky. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ach jo, další film o americké občasnké válce, kde hrdinové jsou ti, co černochům pomáhali a ne byli proti nim (takovej jsem snad ještě neviděl). Jede se podle zažitýho schéma, kdy nováčci (v tomto případě skupina nigas) začnou být vojákama, pak je výcvik a pak bitva, kde polovina z nich chcípne. Plukovník, kterej je měl na starosti, stvárněnej tím Broderickem (kterej se tam podle mě vůbec nehodil, ale možná to byl záměr), byl takovej malej mladej hajzl, kterej vypadal jak pošťák, protože měl na čepici stejnou trumpetu, ale to všechno se dá přisoudit historii. Horší to bylo s bitvama. První pořádná mrtvola, teda co to kecám, pořádná mrtvola tam ani nebyla. Když někdo krvácel, tak si maximálně držel rukou ksicht s červenou barvou. Žádné kusy těl, díry po kulkách ani nic jinýho, jen trocha červené. Když jsme u těch děr po kulkách, tak jedinou, kterou jsem zaznamenal, měl Denzel Washington na konci, když ho sejmuli u té vlajky. Ale jak se mu tam dostala, to fakt nevím. Denzel tam byl asi nejlepší. I takové eso, jako je Morgan Freeman, tam podal průměrnej výkon a hlavně měl málo prostoru. Špatnej dojem na mě neudělaly jenom herecké výkony, ale taky to, že se to ukázalo jako klasická pravá americká hrdinská blbost (teď si uvědomuju, že se to dalo odhadnout už tak po dvou minutách filmu). A tak jediný, co mi zbylo z tohoto díla v hlavě, je scéna, kdy je Denzel Washington bičován a jako jo.... PS: teda jak se tady o tom zmiňují ostatní, tak mám dojem, že jsem viděl úplně jinej film!!! Ale jim nevěřte, věřte mně, byla to blbost... ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Zatímco první část filmu, která se věnuje náboru dobrovolníků z řad afroameričanů (různého sociálního původu) a jejich následného výcviku, je dle mého názoru vzhledem k celkové proporci filmu možná zbytečně dlouhá, kvalitou zpracování jsem v celku spokojen, trošku mi vzdáleně připomíná obdobně vylíčený výcvik v rámci filmu "Na západní frontě klid". Mnohem kratší stopáž je věnovaná samotným vojenským střetnutím. Tato střetnutí hodnotím, ať už ze stránky technické či historické, kladně. Zpracování závěrečné bitvy u Fort Wagner pak patří k asi nejlépe zincenovaným vojenským střetnutím na filmovém plátně. Celkové zhodnocení: Film se naštěstí nepouští do nějakého zbytečného vyličování, je strohý, chybí ve filmech americké provenince časté dojemné scény. Film je, doufám, nestranný (absentuje zjednodušené a vlastenecké chápání CW - Yankée je ten hodný, obdivuje Strýčka Sama a nesouhlasí s otroctvím, tak tomu skutečně nebylo, rasismus byl výrazný i v rámci společnosti severu). Herecké obsazení (perfektní Broderick, zahrál roli nepříliš výrazného, nezkušeného, poměrně bojácného důstojníka Shawa s bravurou, o výkonech D. Washingtona, M. Freemana či Braughera netřeba mluvit. 10/10. Filmové efekty a kamera 8/10. Hudba 8/10. Historicko-technické zpracování 9/10. Napětí, struktura filmu 7/10. 84 %. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Olověná vesta přesazená do dob občanské války, místy sklouzávající do černobílého patosu řečí o vlasti, národu a hrdinství, vydatně přihnojovaných majestátním duněním Hornerovy hudby, ale zároveň zpochybňovaných hned v několika rovinách – v ústřední postavě nejistého plukovníčka, který horko těžko hledá rovnováhu mezi naivním idealismem a chladným zupáctvím, v obrazech absurdně jatečního způsobu vedení války v 19. století, v nabourávání představ o „pokrokových běloších ze Severu“ konfrontací s černými rekruty, kterým jde v tomhle konfliktu o všechno a zároveň ho nemůžou tak úplně přijmout za svůj – vzájemná nedůvěra ponižované a povýšené rasy vyplouvá na povrch v nedorozuměních, zbytečných proviněních a zbytečných trestech, ve výmluvném odmítnutí vojenských poct „povrchním bývalým otrokem“ Tripem. Na povrchu vlastenecko-militaristický spektákl vyznívá v jádru nejednoznačně a provokuje k přemýšlení o smyslu války, rozporuplných motivacích k „hrdinským činům“ a o pokrytectví hlásaných ideálů, což není úplně málo. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

V jedné zbrani. Jednotná kavalérie černobílých. Muž po boku muže nastupuje. Pouto ducha ctí ležící máry v zákopech. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Washington s Freemanem na scéně, lahůdka. Je vidět, že Denzel je plný černošské hrdosti a v tomto snímku to mohl plně ventilovat. I proto byl jeho výkon tak bezprostřední a Akademie filmových umění a věd ho odměnila Oscarem. Tento film není o bitvách Unie proti Konfederaci a tyto střety ani nejsou nějak famózně natočeny. Je o postavení černochů a o osobních pohnutkách, které jsou společné všem lidem, ať jsou jakékoliv barvy. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

🎥, 🎬 aáááá AKCE! 🎵 Bílý muž do válečné vřavy opičáky ved, bílý muž pod záštitou revoluce opičáky ved, Glóry glorý halelulůjááá, Glóry glorý halelulůjááá. 🎵 áááá ✄... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Lehce pejorativně řečeno, Glory je ukázkový příklad DŮLEŽITÉHO filmu, jak přívětivými slovy pojednává o jednom z prvních čistě černošských pluků v Americké občanské válce, jeho výcviku, odhodlání, pospolitosti i svéráznosti, statečnosti a (ne)slavné finální bitvě. Což ovšem pranic neubírá na tom, že jde o zručně natočené historické drama s přijatelnou dávkou vzletných morálních myšlenek (patosu), kvalitním obsazením a nádherným Hornerovým soundtrackem. ()

cross 

všechny recenze uživatele

V pravém slova smyslu krásný film z válečného prostředí, kterému nechybí nic, co by měla podobná podívaná obsahovat. Zwick perfektně zvládá bojové scény a stejně tak dobře ví, kdy a jak zaútočit na divákovo srdíčko. Film jde ruku v ruce takřka v dokonalé harmonii nádherných kamerových obrazů, citlivého lidského příběhu z těžkých válečných bojišť a nadpozemsky nádherné hudby, která bezpečně drží prim v celoživotní tvorbě Jamese Hornera. Všechny prvky krásně ladí a všemu dodávají korunu skvělé herecké výkony, včetně oskarového Denzela Washingtona. Edward Zwick natočil nezapomenutelnou podívanou, která se mi osobně velmi dravě dere do top ten nejlepších válečných filmů. A možná filmů vůbec... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nevím co k tomuto filmu napsat.Je zajímavý,výborně natočený,hraje v něm spousta dobrejch herců,ale nejspíš musí mít člověk tu správnou náladu,aby se na něj začal koukat ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama