Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nevím co k tomuto filmu napsat.Je zajímavý,výborně natočený,hraje v něm spousta dobrejch herců,ale nejspíš musí mít člověk tu správnou náladu,aby se na něj začal koukat ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl několikrát a pokaždé jsem velice spokojen. Skvělé herecké výkony, hezky vykreslená dobová atmosféra, docela zajímavá kamera... spokojenost :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to skutočne veľká sláva, keď sa čierni dostali z otroctva priamo do boja na smrť a bojujú proti svojim utlačovateľom za iných svojich bývalých utlačovateľov? Odhodlanie ísť bojovať, keď jedinou odmenou má byť len večná sláva, sa asi nedá natočiť lepšie. A prispela k tomu určite hudba, prechody z bubnov a vojenského pochodu do nežných slákov, to ma udržalo aj pri dlhých scénach a zamysleniach, ktorými film nešetrí. Veľká škoda Jamesa Hornera, takýto talent mohol priniesť do filmov ešte veľa hudobných zážitkov. –––– Negříci si nikdy takhle nežili. Tři jídla denně, střecha nad hlavou... –––– Odešli jsme jako otroci, vracíme se jako válečníci. –––– V boji potřebujete nejen sílu, pane. Také odvahu. Musíte na to mít srdcýc ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Celkový výborný dojem u mě hodně pokazil extrémně natahovaný, ukecaný, nostalgický a patetický konec, bez náboje. Finální bitva byla spíše nudou než gradací. 3,5* ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Bolest, hrdost i nenávist z Denzela při scéně bičování přímo čpěla a vsadím se, že právě ona mu přinesla sošku. Halt amíci slyší na gesta a "zásadní témata" jejich historie. Prostě toho amerikanismu bylo trošku moc.60% ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Zwick sa nezaprel a opat vytvoril fantasticke dielo v ktorom exceloval najma Matthew Broderick. Uz tu sa podujal Denzel na drsny charakter co osvedcuje v jeho nastavajucich dielach, podla mna nedostal Denzel oskara opravnene, samozrejme odviedol zaujimavy a obdivuhodny vykon no videl som ho uz aj v lepsiom, napriklad Hurikan v ringu alebo Training Day za ktory si uz sosku do zbierky pridal. Freemanov vykon uz hadam ani len nemusim komentovat, avsak presuniem sa z hercov k inym hladiskam filmu. Scenar bol opat obstojny ako som uz u Zwickovych scenaristov zvyknuty no niektore sceny boli hluche a nezazivne, ale tych bolo malo. Takze moje zaverecne slova dalsi zo skvelych vojnovych filmov ktory vsak nemozem ohodnotit najvyssim moznym poctom bodou. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tématu a tvůrci (Zwick) jsem měl trochu strach, aby patos a idealizace nepřevzali vládu nad vyprávěním. Ale vše dobře dopadlo, skromnější rozpočet je spíš výhoda (žádně zbytečné obrazové exhibice) a jediným negativem (bohužel silným) jsou výkony bílých herců, nasazení svých černošských kolegů absolutné nestíhají a výmluvy, že je to tématem či plochostí jejich postav neberu, obě skupiny to měli stejně těžké. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Páááni, překvapení měsíce dubna,jednoznačně. Vlastně přemejlším, kdy mě takle nadchnul nějakej film, o kterým sem nic nevěděl. Od Zwicka sem většinou zvyklej na super filmy, ale tohle mě teda dostalo asi nejvíc. Gaga, pořád sem si říkal, že mi styl tý hudby je povědomej, že sem tam jako slyšel podobnej motiv jako v Avataru a vono jo, složil to ten samej pán :o). H!udba perfektně dobová, válečný pochod na rytmičák, při tom sem ani nedutal. Herecký obsazení vybráno a hlavně zahráno dokonale. Největší překvápko od hlavního hrdiny - Matthew Broderick zahrál roli mladičkého, naivního důstojníka opravdu jedinečně. Všechno, co z jeho úst zaznělo, tak mělo ohromnou sílu a z jeho slov byla cítit rozvážnost, moudrost a neskutečné odhodlání... Film je z prostřdí, který není až tak uplně zmapovaný (občanská válka v USA). Ostatní černí herci v čele s Freemanem a Washinghtonem to nakopávají tááákle moc. Jen se divím, že v tědlech dobách měli obě strany naprosto stupidní taktiku boje, prostě jen pomaličkua pěkně v řadě jít vstříc druhé armádě, žádné krytí, jen střílet, střílet a střílet a vono to už nějak dopadne. Proč se třeba nekryli tím, že by si u toho lehli na zem, tím by přece i líp mířili...Holt, takle praštěně se to asi dřív dělalo, ale pro mě nepochopitelný. Žádnej happy end, žádná hra na city, ale krutě a bez okolků natočený film o tom, že žádná válka a to ani válka za svobodu, není správná. Na tenhle film jen tak nezapomenu. Můj další bude - Malý velký muž ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Je naozaj veľa vecí, ktoré možno na Zwickovom filme pochváliť. Začnem hercami. Či už je to Matthew Broderick, Denzel Washington, Morgan Freeman, ale aj ostatní, tí všetci odvádzajú poctivú prácu a vytvárajú charaktery, ktoré dokážu zaujať, získať si naše sympatie a tým pádom v nás vyvolať i pocit smútku z ich neodvratnej straty. Ed Zwick na režisérskej stoličke velí pevnou rukou, jeho réžia a vlastne celá formálna stránka filmu je na vysokej úrovni. Hudba Jamesa Hornera takisto v ničom nezaostáva, pomocou krásnych motívov dokáže v spojení s rôznymi dobrými scénami vyvolať celú škálu emócií a v záverečnej vynikajúcej scéne vo Fort Wagner nás prekvapí veľkolepými chorálmi. Skrátka podarilo sa vytvoriť film, ktorý si právom zaslúži našu pozornosť. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Výborný film o zrodu první černošské jednotky ve federální armádě a o překážkách, které ji při něm provázely. Klasická paleta charakterů od otcovského velitele, přes rebela až po intelektuála, který nalezne bojového ducha na bojišti, je ozdobena skvělým hereckým obsazením. Děj se šine kupředu relativně pomalým tempem ovšem závěrečná bitva je strhující a plná emocí (nemůžu si pomoc, ale já prostě ty Zwickovi konce žeru:-) U mě spokojenost. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Tradičně epický Zwick balancující na hraně patosu, vlastenectví a pravdivého příběhu o formování první černošské jednotky během války Severu proti Jihu... Bitevní scény zajímavé, plné emocí, nezřídka velmi naturalistické, ale s odstupem času je nutné přiznat, že v této oblasti jsme dnes již zvyklí na trochu jiný standard... Matthew Broderick v jedné ze svých nejmužnějších rolí. V druhé vlně mu sekundují tehdy ještě nehvězdní Denzel Washington či Morgan Freeman... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ještě před Statečným srdcem, Gladiátorem a dalšími následovníky se Zwickovo Glory zasloužilo o oživení žánru historických velkofilmů. Jsou tu skvělé postavy - ať už Washingtonova první větší role nezvladatelného a hrdého černocha, klasický moudrý Freeman nebo Broederickův plukovník, který získává velení víceméně jako tlačenku a černochy nějak zvlášť nebere, ale nakonec se ukáže jako skvělý velitel, který si umí udržet kázeň i postavit se za svou rotu. I když to není příliš akční, je tu spousta skvělých dramatických scén (boty, vzdání se žoldu, bičování), nechybí hrdinství, patriotismus, zkrátka vše co má být v takovém správném filmu. A ve finále si přijdou na své i všichni co čekali nějakou pořádnou akci - velkolepá brutální řežba při dobývání pevnosti se dá s klidem přirovnat k útoku na Omaha Beach. K tomu hraje nádherná hudba, kameraman perfektně snímá bitevní scény a na to že tu nejsou počítačem nakopírovaní statisti to má i slušnou výpravu. Pro mě přesně takový film, v jaký jsem potají doufal. Jen ten smutný konec bych si odpustil. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Musím vyzdvihnúť bojové scény, na ktorých je vidno kde je Edward Zwick ako doma. Je dobre, že ani černosi, ani bieli severania tu nie sú všetci vyobrazení ako klaďasi a pre mňa osobne je najpamätnejšia scéna filmu práve drancovanie južanského statku. Herci sú výborní, dokonca ani Broderick mi nevadil. ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. Kedže o americkej občianskej vojne toho moc neviem, tak som rád, že mi to tento snímok aspoň trocha priblížil. Hrdinský film o čiernych hrdinoch ma zaujal predovšetkým skvelým hereckými výkonmi (Washington, Freeman) a výbornou záverečnou bojovou scénou. 80% ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Je to vlastenecký, ale takovým hezkým způsobem. Hlavně je to historický, výborně udělaný, velkofilm a to je něco pro mě. Moc filmů z téhle doby není a tento je navíc perfektně natočený, i když je to klasický Hollywood biják (hlavní hrdinové jsou tak charakterní). Broderick mě překvapil, on tu totiž hraje, ne jako jinde, kde se na plátně jen objevuje. K Washingtonovi není co dodat, ten je prostě neuvěřitelný. I kdyby byl film úplná srágora, kvůli němu by stál za vzhlédnutí (to je vlastně tak trochu případ Training day ne?). „Máte pravdu, ale vlajku stejně neponesu“, pecka. Samozřejmě i ostatní jsou dobří no :-) Dal bych 4 a půl. ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvotin výtečného Zwicka, která si bere "patrioticky" na paškál občanskou válku v dnešních USA a postavení černošských vojáků v armádě. Výtečná akce, lehká poklona současné době rovnoprávnosti. 85 % ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Dnes som si chcel pozrieť niečo poriadne a natrafil som na túto staršiu zwickovinu, ktorú som roky odkladal. Najprv musím povedať, že čo sa týka prvej polovice, tak viem čo to je vojenská drezúra a táto bola mizerne slabá. No, je to viac citlivo natočené, ako drsne. Ale je to staršie dielo svetového režiséra a ja som si to (až na niektoré scény, napríklad tú patetickú spievanie pri ohni) celkom užil. 70%, ale len tak tak. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama