Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Říká se "War, war never changes" (Fallout). A něco na tom je, ale forma války se přeci jen mění a být v některých bojových situacích, které se v té době odehrávali, muselo být uplně na palici. Kdyby film ubral trošku toho patosu (kdo ví, jestli ale opravdu v těch lidech tehdy nebyl), udělal by lépe. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historický film, ve kterém je nejvíce překvapující Broderick. Ten je tady ve vážně roli opravdu perfektní, nenucený a přesvědčivý. O herectví Denzela nebo Freemana samozřejmě ani nemusíme mluvit. Zwick tu měl ale skvělý, nosný scénář a ve finále natočil i dost akční válečný film. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film priblizne ukazuje, o cem byla americka obcanska valka. Dobry pribeh, povedene bitevni sceny, a ten patriotismus tu neni ani tak moc videt... ()

frxXx 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti veľlkofilmoveho kinového trháku to potrebuje možno trošku romantiky alebo dáku dievku :) ale určite menej toho gíču v závere. Mať tak tu na csfd viac hodnotení od černochov, bolo by to určite viac ako 80%! ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Americká občanská válka je pro mě dost zajímavé téma, proto jsem zvědav na americká zpracování, ale brzdí mě jedna představa, že tyto filmy budou vlastenecké, zkrátka blbé, ale tento film mě opravdu nadchnul a hodně mě bavil. Snímek se místo typické války zaobejvá spíše černošskou tématikou, respektivě černochy, kteří touží bojovat za Unii proti Konfederaci. Z hlavních rolích se mi nejvíce líbil Freeman. Washington také perfektní výkon, ale bohužel Broderick mi přišel dost slabý, řekl bych, že tu roli mohl zmáknout lépe a co vedlejší Elwes? Skvěle sehraná vedlejší role. Nejhorší jednoznačně Broderick a nejlepší výkony dnešních černošských hvězd. Pěkný film s výbornými efekty a kostými, takhle nějak si představuju peklo, které se odehrálo před více než 150ti lety. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Hroznááá nuda. Hlavní hrdina nesympatický, jednou ryba jednou rak, nechápal jsem ho a byl mi protivný, jako většina postav filmu. Do konce jsem vydržel silou vůle a s rychloposuvem. Za to bych zasloužil medaili. Co jsem vlastně viděl?? Spousty dialogů, většina z nich hádek, a to buď mezi černochy, nebo jejich bílým vedením. To vše, abych na konci viděl deset minut boje. Snad jen hudba stála místy za zmínku, ale to skóre pro plusové body nevylepší. Navíc mám silné pochybnosti o historických faktech. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Film o občanské válce Severu proti Jihu, o prvním černošském pluku a o touze něco změnit. Celkově bych řekl spíše průměr do doby, kdy je pluk pouze na cvičišti, ale finale - především pak pokus o zdolání pevnosti v Charlestonu - je opravdu vynikající a stojí za vidění. O hereckých výkonech Washingtona, Freemana a spol nemluvě. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick je výborný režisér a historicko/vojnový žáner mu svedčí najviac. Preto moje očakávanie neboli práve nízke, hoci sa prakticky jedná len o jeho druhý film. A naplnenie mojich očakávaní bolo takmer do bodky splnené. Napriek tomu, že sa jedná o americkú históriu, pri ktorej filmoví tvorcovia radi vsádzajú na patriotickú a patetickú nôtu, v tomto prípade však na pílu toľko netlačili a až na pár neškodných fráz ide o relatívne znesiteľné dielo. K najlepším prvkom filmu patrí stvárnenie bojových scén, kde režisér ukazuje svoje majstrovstvo. Trošku zamrzí občasný "televízny" dojem, najmä v prostrednej pasáži filmu. K hereckému obsadeniu len toľko, že Washington bol naozaj výborný a celkom príjemne na mňa zapôsobil aj Broderick. Technická stránka filmu je rozhodne nadštandardná, najmä kamera občas dokazuje divy. A na záver bonbónik - hudba! Absolútne nepochopiteľne nebola táto excelentná Hornerova kompozícia aspoň nominovaná na Oscara. Pri pomalších pasážach dokáže byť emotívna a pri vypätých scénach spoľahlivo pribíja do kresla s poriadnou dávkou zimomriavok. Jeden z najlepších (ak nie vôbec najlepší) film z občianskej vojny.90%. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Skvelý a dojemný film. Nie je veľmo akčný(akcia ale stojí zato) ale pracuje s postavami a každý či už Broderick, Washington, Freeman alebo ostatný tu podávajú skvelé výkony. Záver dojímavý. 4 silné* ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Některé scény fungují skvěle, jiné vůbec. Proč? Protože tohle je prostě Zwick. Člověku nabídne skvělé bitevní scény, zajímavý příběh i dobře zvolené herce (tedy až na Broderika, který je sice typově přesný, ale herecky neuvěřitelně mdlý) a zároveň patos, patos, patos, že se z toho člověku žaludek zvedá. Klasickou ukázkou je třeba scéna před závěrečným útokem. Má to atmosféru, skvělou kameru, člověk se bojí společně s vojáky co příjde... a do toh začne trapné provolávání slávy plukovníkovi a kecy o vlajce. Proboha proč?! Hrozná škoda! Nicméně hlavně válečné scény musím pochválit. Glory a Gettysburg je to nejlepší, co o válce Severu proti Jihu bylo natočeo. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Moc hezky se na to koukalo, ale hvězda dolů za kýčovitou scénu, kdy před bitvou cválá Shaw podél pobřeží, pozadí tvoří blankytné nebe, sesedne z koně, ten cválá podél pobřeží do dáli, Shaw tasí šavli, zařve "na ně!" nebo něco podobného a pochoduje včele pluku směrem k pevnosti. Freeman mi trochu připomíná našeho Radovana Lukavského. Oba je na plátně rád vídám, ale celý život hrají jednu a tu samou šarži moudrých ušlechtilých mužů. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Dobré ale , jedna scéna mi silně připomíná scénu filmu poslední samuraj!!????? To nabíjení pušky!!!!! No bodejť je to stejný rejža!!!!!! ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Zajimavý historicko-válečný film, dnes s již době - poplatnými efekty. Pořád to však neurazí. Příběh není nic extra, a výkon M. Broidericka ani D. Washingtona mě nijak neuchvátil...O to víc se líbil ve vedlejší roli M. Freeman, kterého mám fakt rád, protože i do malé role dá hodně. 65%. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý odštartoval neskutočne plodnú a úspešnú kariéru veľkých hercov, akými sú Denzel Washington (právom ocenený Oscarom) a Morgan Freeman. V miernom tieni, no aj tak výborní sú už dnes nebohý Andre Braugher a Matthew Broderic. Ten sa s hlavnou postavou popasoval veľmi dobre a vďaka týmto hereckým kvalitám pôsobí Glory ako vynikajúci vojnový film, čím aj je. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama