Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

elanius 

všechny recenze uživatele

(15D2/2024) | (2/2022) / Myslím si, že sa netreba nechať rozladiť mierne politickým vyznením a slabšou dramatizáciou a treba si film prosto užiť. Zábery sú krásne, výkon nadľudský a hlavný hrdina je sympaťák. Najlepšie je vychutnať si tú zimu pekne z tepla domova. Mám rád tieto lezecké dokumenty a vždy sa u nich utvrdím v tom, že som človek gaučového typu. (7/10) | EDIT: zvyšujem na 9/10. Paradoxne po pozretí Free Solo a zopakovaní 14 Peaks. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Je trochu škoda, že se laický svět o tomhle fenomenálním horolezci nedozvěděl díky tomu, že vylez na všechny vrcholy za 7 měsíců, ale dozvěděl se o něm díky netflixu. Nicméně díky bohu za to a myslim, že Nims mu děkuje taky. Chápu že v tak extrémních podmínkách asi neni prdel pořídít vůbec nějaké filmové záběry a dokument je dost často prokládán (každopádně dechberoucími) leteckýmy záběry na masivní pohoří. Ale tyvole... tohle prostě mělo mít 14 dílů, protože určitě nejsem sám kdo to hltal a kdo by chtěl o tomhle projektu vědět sakra víc. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce zdokumentovaný fantastický výstup nepálského vojáka a horolezce na 14 osmitisícovek v době za 7 měsíců. Hory leží ve třech státech, což znamená dvě víza (kromě Nepálu leží i v Pakistánu a v Tibetu). Hodně záběrů kriticky nebezpečných horských úseků, něco málo o táboření a přátelení/nepřátelení s jinými horolezci. Film určitě stojí za to vidět. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Keď sa slávneho britského horolezca Malloryho pýtali, prečo vlastne ľudia lezú na hory, tak povedal: "Ľudia lezú na hory preto, lebo sú". Nuž asi tak. Táto zábavka, pre mňa (a zároveň drvivú väčšinu svetovej populácie) absolútne nepochopiteľná, iste niekomu môže spôsobovať potešenie. Ostatní budú krútiť hlavou. Existujú dva druhy rizika = nevyhnutné a zbytočné. To nevyhnutné človek podstúpi tak či tak, tomu zbytočnému sa zásadne vyhýbam. Och, a tie patetické reči typu: robíme to pre Nepál, robíme to pre ľudstvo, robím to pre svoju mamu... ale no tak, chlape, robil si to len a len pre seba a svoje zviditeľnenie! Ale budiž, scenérie a obrázky berú dych. Nádhera. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tohle se strašně špatně hodnotí. Výzva, kterou Nims zdolal je absolutně neuvěřitelná. Naprostá šílenost, kterou ani nedokážeme plně pochopit. Výkon který vyžaduje nastavení mysli běžnému člověku zapovězené. O fyzických aspektech ani nemluvě. Bohužel ten film není dobrej. Tuto jedinečnou událost, bez prdele jeden  z nejpůsobivějších lidských výkonů vůbec, zachycuje halabala a občas to působí, jak když bych já šel s kámošema na Milešovku. Jako dokument to absolutně selhává, jelikož vůbec nedokáže prodat popisovanou událost. Zobrazit ty útrapy, bolest, katarzi nebo jen to blbý plánování který muselo zabrat leta. Je to strašná škoda a v dnešní době kdy vznikaj seriály úplně o všem, tak tohle měl bejt seriál. Chápu, proč to tak je. Nebyly peňaze, ale teď by to už chtělo osedlat Redbull nebo podobně silného sponzora a další výzvu, až třeba poleze na Mars bez kyslíku, zfilmovat důstojně. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Samotné lezení trvalo 6 měsíců a 6 dní od dubna 2019 do října 2019. (Čiban)
  • Dokument byl sestaven ze 100 hodin záznamu pořízeného Purjou a nepálským horolezeckým týmem. (Čiban)
  • Když Purja 23. dubna 2019 zdolal první vrchol, Annapurnu I, měl zajištěno pouze 15 % potřebných finančních prostředků a většinu z nich získal z hypotéky na vlastní dům ve Velké Británii. (Čiban)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama