Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Recenze (123)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tohle se strašně špatně hodnotí. Výzva, kterou Nims zdolal je absolutně neuvěřitelná. Naprostá šílenost, kterou ani nedokážeme plně pochopit. Výkon který vyžaduje nastavení mysli běžnému člověku zapovězené. O fyzických aspektech ani nemluvě. Bohužel ten film není dobrej. Tuto jedinečnou událost, bez prdele jeden  z nejpůsobivějších lidských výkonů vůbec, zachycuje halabala a občas to působí, jak když bych já šel s kámošema na Milešovku. Jako dokument to absolutně selhává, jelikož vůbec nedokáže prodat popisovanou událost. Zobrazit ty útrapy, bolest, katarzi nebo jen to blbý plánování který muselo zabrat leta. Je to strašná škoda a v dnešní době kdy vznikaj seriály úplně o všem, tak tohle měl bejt seriál. Chápu, proč to tak je. Nebyly peňaze, ale teď by to už chtělo osedlat Redbull nebo podobně silného sponzora a další výzvu, až třeba poleze na Mars bez kyslíku, zfilmovat důstojně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nesporně to měla být dokusérie, o tom žádná. Takto to samo sobě nesportovně podráží nohy, jak příliš letem světem "nemáme čas se u ničeho zastavit, ničemu/nikomu se věnovat a vlastně ani pořádně něco zmínit" to je. Čili nakousne se kde co, ale nic se nedojí. Pár desítek vteřin se věnuje potížím se zafinancováním vysněného projektu, aby se to zkratkovitě ukončilo "zastavil svůj dům". Což je zcela vytržené z kontextu a finančně to nestačí skoro na nic. A tak je to tu se vším. Chce to mimo jiné upozorňovat na problematiku západních výprav, které upozaďují roli nepálských lezců a šerpů, jenže to samo nemá čas dát patřičný prostor Purjaově týmu. Jak říkám, formát dokusérie by tomu slušel o poznání více, protože nosnější materiál aby jeden pohledal. Kvůli tomu honem-honem přístupu není ani prostor věnovat se "stinným stránkám". A prostor by byl, jelikož Purja nejednou pro svou zaslepenou zabejčenost sází vše čistě na náhodou a nemístně riskuje život svůj i ostatních. Ovšem nad tím i tak ční, jak moc silné a vypovídající to je. Zdolat veškeré osmitisícovky "jednu za druhou jak na běžícím páse", přitom jen tak mimochodem vytvořit nějaký ten světový rekord, vyfotit momentku, kterou zná celý svět, a ještě otevřít a upozornit na nejedno palčivé téma? Všechna čest. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem Usain Bolt osmitisícovek." A tak to taky vypadá. Je to Nimsův sprint. Já tedy dokážu pochopit, že v zóně smrti má člověk asi jiný starosti než něco točit, ale za mě je tam málo materiálu z výstupů a moc rodinnejch a nacionalistickejch keců. To je ovšem jediná výhrada. Ten výkon je úžasnej a výběh Nimse po flámu na  Kančendžengu na jeden zátah je neskutečnej. Fronta na Everestu taky.  Asi se tam o víkendu stavím. Znáte to - v pátek letadlem do Nepálu, v sobotu ráno vyběhnout na Everest a v neděli večer zase doma. Tuším, že to tak nefunguje, ale Nims tvrdí, že nic není nemožný, takže když to budu hodně chtít, tak jsem v sobotu ve frontě. A budu předbíhat. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Výkon naprosto neskutečný a pro mě naprosto nepředstavitelný, nadlidský. Jeho zfilmování je ale bohužel přinejlepším průměrné. Myslím, že by si to zasloužilo jít víc pod povrch, víc prostoru věnovat přípravám i jednotlivým výstupům. Osobně bych naopak ubrala na povídání o rodině (nemůžu uvěřit, že zrovna já tohle říkám) a neustálém opakování toho, jak těžké to Nepálci ve světě mají. Respekt by přišel i bez toho. Ač věřím, že ty city jsou opravdové, působilo to na mě trochu nuceně. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Project Possible je adrenalinová jízda po osmitisícovkách a ve společnosti věčně vylitých nepálských horolezců je to i překvapivě velká zábava. Česká stopa je pak příjemným bonusem. Celý dokument však lehce ztrácí lesk kvůli faktu, který by pro většinu produkce Neflixu byl naopak plusem. Film je málo. Mělo jít o minisérii a zůstává rozum stát, že zrovna tady tomu tak není, i když jen pouhé záběry na 14 titánů berou dech. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tu nie je nad čím premýšľať, úžasný športový výkon od mimoriadneho človeka, akým je Nimsdai Purja, ktorý inšpiruje prakticky v každom ohľade, s nádhernými zábermi prevažne z prostredí týchto himalájskych velikánov a sprevádzané názormi kapacít, ako Reinhold Messner alebo Jimmy Chin, ktorých dlhodobo obdivujem. Aj jeho osobný život bol pútavý, ale toto som sledoval so zatajeným dychom. Tu môže jedine mrzieť, že každému z vrcholov môže byť venovaných len pár minút, ale bolo to úžasné a hlavne výstup na K-2, aj tá chvíľa bola nesmierne fascinujúca. Pre fanúšikov horolezectva a Himalájí absolútna povinnosť, dychberúca záležitosť. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Zdolať všetkých 14 vrcholov osemtisícoviek je nadľudský výkon. Zdolať ich ale v rámci necelých siedmych mesiacov je neuveriteľné! Keď si Nimsdai Purja niečo zoberie do hlavy, tak za tým ide ako buldozér. A tak sa rozhodol zdolať 14 štítov v rámci jednej horolezeckej sezóny. Reinhold Messner ich zdolal tiež, ale za 16 rokov. Musím ale poznamenať, že on to dal alpským štýlom, teda bez pomoci kyslíka. O Messnerovi ste isto počuli. Ale počuli ste o Nimsdai Purjovi? Nie? No tak to bude asi tým, že je Nepálčan a nemal takú obrovskú podporu svojich lokálnych publicistov a novinárov. A aj o to mu šlo. Aby západná civilizácia nebrala šerpov ako čosi čo nemá meno, ale ako plnohodnotných alpinistov, hodných rovnakého uznania ako tí druhí. K filmu: Pokiaľ hodnotím výkon Nimsdaia, tak maximálny počet. Pokiaľ mám hodnotiť kvalitu filmu, tak jednu hviezdičku musím ubrať. Veľmi narýchlo zostrihané a pritom si viem celkom dobre predstaviť 14-dielnu  minisériu, kde každý diel by bol venovaný jednému vrcholu. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Keď sa slávneho britského horolezca Malloryho pýtali, prečo vlastne ľudia lezú na hory, tak povedal: "Ľudia lezú na hory preto, lebo sú". Nuž asi tak. Táto zábavka, pre mňa (a zároveň drvivú väčšinu svetovej populácie) absolútne nepochopiteľná, iste niekomu môže spôsobovať potešenie. Ostatní budú krútiť hlavou. Existujú dva druhy rizika = nevyhnutné a zbytočné. To nevyhnutné človek podstúpi tak či tak, tomu zbytočnému sa zásadne vyhýbam. Och, a tie patetické reči typu: robíme to pre Nepál, robíme to pre ľudstvo, robím to pre svoju mamu... ale no tak, chlape, robil si to len a len pre seba a svoje zviditeľnenie! Ale budiž, scenérie a obrázky berú dych. Nádhera. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Kdyby tohle dokázal lezec ze Západu, bude to desetkrát větší událost", říká Nims. Strefil se přitom do vlastní nohy, protože lezec ze Západu na to taky sežene desetkrát víc sponzorů, desetkrát víc peněz a udělá z toho deset dílů. Je to ale geografií? Spíš za to může fakt, že Nims vlezl do hor poprvý až ve třiceti; to je vážně divný, že mu sedum let nato nikdo nedal prachy na takovouhle šílenost... Klobouk dolů před tím, co kluci dokázali, jen je obrovská škoda, že právě kvůli nutnosti narvat všechno do jednoho dokumentu to na lidi působí tak, že páteční nákup na vánoční svátky je stokrát náročnější než během půlroku vylízt čtrnáct osmikulí. Patřím sice mezi zastánce lezení bez kyslíku, ale zas na druhou stranu souhlasím s Messnerem - "mám radši lidi, kteří něco dělají než ty, co jenom mluví." ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak pecka jako prase, neskutečně inspirativní. Jediná škoda, že je to tak krátké a rychle sestříháno, zasloužilo by si to detailnější zpracování než takovou rychlo sondu :) Palec hore, jsou to borci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Výkon horolezců vskutku úctyhodný. Bohužel se to tomuto dokumentu příliš nepodařilo divákům prodat. Snad vůbec poprvé vidím dílo z dílny Netflixu, kde je forma mnohem slabší než obsah. Celý dokument má takovou komorní atmosféru a napínavých záběrů ze zdolávání hor je velice málo. Ocenil bych méně záběrů, kde hovoří různí rodinní příslušníci mnohdy o hovně a více záběrů z akce. Chápu, že se jedná o 14 osmitisícovek, ale ocenil bych, kdyby se tvůrci u každé alespoň chvíli zdrželi. Celé to bylo takové letem světem a těžko v někom tento dokument něco zásadního zanechá. [60 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Netuctovy dokument o osmitisicovkach. Nimsdai Purja pobiha v horach neuveritelne lehce jako komplexni atlet. "Muzu slezat hory bez spanku a odpocinku" rika. Zda se, ze nebezpecnejsi je pro nej zachranovani vycerpanych horolezcu. Slapaci test na kole VOmax jsem si udelal take. Dokument mozna nektere divaky namotivuje jet do Himalaje. Me to nechalo chladnym. Navic dokument pusobi trochu samozersky oslavne a motivacni fraze smesne. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jak pravil Messner sám, kritika Nimsova způsobu zdolávání vrcholů není namístě. Čili ať si puristi alpského stylu klidně remcají, Nims se pustil do velkého podniku a dal to. V dokumentu mě potěšila účast naší Kláry Kolouchové, její úspěšný výstup na K2 přímo souvisel s Nimsovým šíleným riskem, riskla to taky a K2 má v kapse. A to je super! Klobouček. Kecy o tom, že některé výstupy na vrchol v dokumentu ukazovaly jen krátké záběry, tož tak to je lahůdka. Jestli to nebude tím, že se zúčastnění necourali po Štrbském plese, kde se poněkud snadněji dělají opičky do kamer, co? Nejen Nimsův rekord, ale i tento dokument celosvětově propaguje práci a úspěchy nepálských šerpů, proto plný počet. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska příběhu jistě velmi dobré - ať už od prvotní nemožné myšlenky zdolat 14 vrcholů, přes sympatickou hlavní postavu, konkrétní výstupy na vrcholky hor i získávaní podpory od Nepálu pro financování projektu. Zajímavě zfilmovaná věc, na kterou se celkem dobře dívá a jejíž reálný podklad divák hltá doplna, ale poslední půlhodinka je už taková moc repetetivní, nic moc nového nepřináší a místy jsem se z filmového hlediska trochu nudil. Nicméně i tak dost zajímavá a doporučitelná záležitost. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Záběry z hor a z jejich zlézání tvoří maximálně třetinu filmu, a jsou ještě navíc brutálně sestříhány (dobýt vrchol osmitisícovky trvá zpravidla 10-20 sekund). Zbytek dokumentu (který se mimochodem nese v ryze západním stylu) sestává převážně z nepálských nacionalistických (a lehce protizápadních) proslovů podle vzorů čínské propagandy, nebo z narcistních Nirmalových monologů, případně z obdivných komentářů jeho kamarádů a obdivovatelů. A i když v zásadě má Nirmal ve všem co říká pravdu, v takové koncentraci jsou tyhle žvásty bohužel dost otravné, a tedy i kontraproduktivní. No posuďte sami: Nirmal se ničeho nebojí, ožívá v zóně smrti kde ostatní odpadávají, dokáže to co ostatní vzdali, všichni okolo něj ho mají rádi a obdivují ho, je vynikající sportovec, statečný voják, skvělý tanečník, milující syn i manžel, příkladný vlastenec, žádaný společník a hvězda mejdanů, cestou z osmitisícovek zachraňuje zraněné horolezce, na které se všichni ostatní vykašlali... Jak říkám, únavně stereotypní. Ale některé filmové obrazy z velehor jsou čarokrásné a dechberoucí a ta fotka horolezecké fronty na Sagarmáthu se mu fakt povedla. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výkon bezpochyby na 6/5, to jde naprosto mimo představivost běžného smrtelníka. Krásné záběry z hor a fajn náhled do života hlavního aktéra Nimsdaie Purjy. Ale jinak souhlas, že by si to rozhodně zasloužilo detailní 14-dílnou sérii. V necelých 2 hodinách je to brané děsně hopem a divák z toho, snad kromě až téměř fanatického nadšení pro věc, necítí žádné silnější emoce a až na pár letmých zmínek se nedozví prakticky žádné konkrétní prožitky ze samotných výstupů. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nepochybně je to životní úspěch, kterému se jen tak něco nevyrovná.  Z dokumentárního hlediska mě to místy nudilo. Občas to mělo až moc rychlý spád, jindy se to natahovalo. Trochu lepsí střih by si to asi zasloužilo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce zdokumentovaný fantastický výstup nepálského vojáka a horolezce na 14 osmitisícovek v době za 7 měsíců. Hory leží ve třech státech, což znamená dvě víza (kromě Nepálu leží i v Pakistánu a v Tibetu). Hodně záběrů kriticky nebezpečných horských úseků, něco málo o táboření a přátelení/nepřátelení s jinými horolezci. Film určitě stojí za to vidět. ()

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama