Reklama

Reklama

Na mě se můžeš spolehnout

  • USA You Can Count on Me (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na Sammy se toho sesypalo moc najednou. Od narození žije v městě Catskill, kde její rodiče zahynuli při dopravní nehodě, když byla malá holčička. Má osmiletého syna Rudyho, který nikdy neviděl svého otce a začíná si ho idealizovat jako hrdinu. Navíc dostala nového šéfa, který chce, aby plnila nesmyslné příkazy a ještě ke všemu přijíždí na návštěvu její bratr Terry, jenž se řadu měsíců vůbec neozval. Přítel jí nabízí sňatek, vztah se šéfem nabere nečekaný obrat a bratr se synem jí dělají velké starosti. A když Terry řekne Rudymu, že by se mohl setkat se svým otcem, nastává chvíle, kdy si sourozenci musí spoustu věcí vyjasnit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Malý jednoduchý film zo života s výbornou dvojkou (Linney - Ruffalo) v hlavnej úlohe. Nič extra sa tu toho neudeje, ale aj tak to má niečo do seba a je to príjemné sledovať. 70% ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Mám rád takovéhle filmečky o obyčejných starostech obyčejných lidí. Je to krásně napsané a citlivě natočené drama s vynikající (jak jinak :) Laurou Linney v hlavní roli. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Laura Lineyová je sympatická a moc dobře hrající herečka, což nelze napsat o malém Rorym Culkinovi, jenž jako by z oka (nebo čeho) vypadl svému „Sám doma“ bráchovi. Ale jeho výkon je snadné si odmyslet. 75% Zajímavé komentáře: Isherwood, A.Kesher, danoo ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Malý/velký film. Přesně tak by se dalo Na mě se můžeš spolehnout charakterizovat. Minimalistická formální stránka, která se spoléhá na pár lokací typického amerického zapadákova, které pro ni představují rodinný dům, místní bar a pár podobných míst, slouží pouze jako doprovodné kulisy pro děj, který taktéž nehýří závratnými peripetiemi, ale sleduje jedno malé rodinné drama. Režisér Kenneth Lonergan se spolehnul hlavně na sílu hereckých výkonů. Ano, ať už příjemně civilní Laura Linney s Markem Ruffalem jako odloučení sourozenci, přes samotného režiséra v malé roli reverenda až po naprosto excelentního Roryho Culkina (Znamení ). Tito všichni doslova ženou film dopředu, s jehož vyprávěním si režisér nedělá žádnou hlavu a nejen díky dobrému spádu jednotlivých situací, které často šperkuje tím nejjemnějším humorem, ale i díky samotné obsahové náplni filmu toto nenápadné a přesto velmi působivé dílko uteče bez sebemenších problémů jako voda a za sebou zanechá v divákově mysli velmi zřetelnou stopu, jejíž dopad bude mě osobně v hlavě ještě dobrou chvíli znít. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Žánrově by sice film odpovídal nejvíce dramatu, ale vážnější je spíš jen začátek a pak mírně konec, jinak jde o docela dost pohodovou podívanou. Ta navíc nabízí i sem tam nějakou tu úsměvnou situaci a především se plně spoléhá na sympatické a výborně hrající představitele sourozenců, tedy Marka Ruffala a především Lauru Linney (přesně v takových rolích ji mám nejradši). Musím ovšem zmínit i malého Roryho Culkina, kterého jsem sice měl možnost vidět už v jiných 3 filmech, ale teprve tady dostal větší příležitost a nutno dodat, že mě mile překvapil (celkově se casting velmi vydařil, třeba takový úvod s dětskými protagonisty, kteří se velmi podobali svým dospělým protějškům, což bohužel normálně není ani zdaleka pravidlem). Za mě to budou solidní 4*. „Co jsi mu už o tátovi řekla, Sammy?“ – „Nic moc. On ví...že o jeho tátovi nemám žádné vysoké mínění. Ví, že už ho nechci vidět. Nechci o něm nic vědět a ani s ním cokoliv dělat. Ale snažím se být aspoň trochu neutrální.“ ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Marně jsem hledal místo v mém TOP 5 filmů, ale bohužel jsem jej nenašel. Přece jen jsou mi více sympatické jiné filmy. A tak ho alespoň zařazuji do mého TOP 10. Určitě to je jeden z nejlepších filmů roku 2000 (nejlepší - Traffic). Tohle se mi často nestává, ale nenapadá mě, co k filmu ještě připsat. Laura Linney roli zahrála výborně a v mém osobním žebříčku stoupá stále výše. Rory Culkin také nebyl špatný, snad ho nečeká stejná budoucnost jako jeho bratra. Pro mě určitě překvapení. ČT zabodovala. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Laura Linney už nějaký ten pátek stojí nespravedlivě na prahu hvězdných bran, v dramatu Kennetha Conergana představuje rozvedenou matku osmiletého chlapce (brilantní Rory Culkin), kterou navštíví „ztracený“ bratr, s kterým jí pojí bolavá minulost v podobě tragické ztráty rodičů. Vtipně napsaný příběh sází na civilní herectví, ovšem nestal se něčím, co bych rád viděl v nejbližší době znovu!! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Roztomile uchopený příběh o zvláštním vztahu dvou sourozenců, kteří vyrostli spolu bez rodičů. Na jedné straně sestra snažící se, mnohdy neúspěšně, vtěsnat do souřadnic serióznosti, a na druhé i v mužném věku stále uličnický bratr. Velké problémy jsou, i při zachování vědomí jejich závažnosti, podávány s milým nadhledem a úsměvem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Až príliš obyčajné a s bežnými problémami, na ktoré sa síce vo filme dobre pozerá, ale ktoré nepovedia nič nové ani hlbšie. Musím ale uznať, že po hereckej stránke je film takmer dokonalý. Vďaka dvojke M. Ruffalo-L. Linney ma preto príbeh nenudil ani chvíľu. Radosť pozerať, hlavne na bezradného a bezcieľneho Ruffala, to zahral priam fantasticky. Lepší priemer. 65/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Příjemně milý film s příjemnými hereckými výkony, ale nijak to nepřevyšuje běžný (nad)průměr. Mé hodnocení: 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moj najoblúbenejší americký nezávislák. Veľmi milé, prirodzené a s kvalitnými áčkovými hercami. Zaslúžené nominácie scenára a Laury, škoda, že nedostala oscara, bohvie kedy bude mať znova túto možnosť. No a Ruffalo konečne v niečom inom ako primitívnych romantikách ako letuška . triedy. Snáď za to môže horúce (americké nezávislé) leto (na čt 2) niekedy pred 10 rokmi, snáď ešte neznalosť americkej low budget tvorby, ale táto snímka zanechala vo mne ten veĺmi príjemný pocit z niečoho nového videného. Pocit, že sa pozerám na skutočný život, na skutočné postavy, na skutočné spomienky scenáristu a režiséra, že si niečo podobného prežili. A netreba k tomu antickú drámu, iba veci odpozorované zo života a vhodný casting. TOP 10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Kenneth Lonergan natočil komorní drama odehrávající se v malém městečku v Americe. Do hlavní role obsadil Lauru Linney, která hraje naprosto přesvědčivě. Po příjezdu jejího "tuláckého" bratra se snaží o to, aby u ní na pár dnů zůstal, protože ona i její syn se na něj velmi těšili. On svolí a těch pár dnů rozhodí celý uspořádaný život Sammy. "'Why are you smoking?' 'Um, because it's bad, don't ever do it.'" ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle melodrama má naštěstí opravdu povedený scénář se zajímavými postavami. Všichni tu sice občas dělají nějaké blbosti, kterých budou zanedlouho litovat, ale díky tomu vypadají jako normální lidé. Vynikající Laura Linney je hlavním pilířem celého filmu, ale velice přirozeně vypadá i Rory Culkin. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Malé, nenáročné a celkem příjemné drama ze života obyčejných lidí, kteří mají pro diváka známé a obyčejné problémy a divák se baví při sledování jejich řešení. Scénář moc nového nepřináší a režie je po všech směrech průměrná ale herci jsou fajn a tenhle druh filmů stojí převážně na nich. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ukážkový film o živote. Žiaden veľký art, alebo sofistikovaný konverzačný maratón. No jednotlivé medziľudské putá držia ako prikované a nepustia ani diváka. Ústredná dvojica postáv je dokonalá, čo sa obsadenia a herectva týka. Inak zároveň plná bežných nedokonalostí. Vďaka nim vládne nad príbehom čaro toho krátkeho stretnutia, ktoré nikdy nemôže byť príliš dlhé. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film o hysterické a infantilní ženě, kterou bychom ale neměli soudit příliš přísně, protože je oblkopená samými neschopnými muži. Patří k nim loosrovský otec jejího syna, debilní šéf, zbabělý milenec a bratr, který si nevšiml, že pubertu už měl mít tak dvacet let za sebou. Není divu, že v takové konstelaci vznikají konfliky, které by vůbec nenastaly, kdyby se aktéři chovali normálně a ne jako parta mentálně retardovaných jedinců. Je tudíž jasné, že uměle vytvořené konflikty nebudou mít žádné řešení, protože charaktery postav ani neumožňují nějaké řešení najít. ____ Je to hodně otravný film. /7. 7. 14./ ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Přiznám se hned zkraje komentáře, že na podobné filmy mám slabost. Jednoduché schéma, důvěrně známé prostředí, vztahy, které čekáme a které přeci osloví a zasáhnou. City (ať už mluvíme o sourozencích, synovcích, rodičích i láskách...) jsou zde opravdové a emoce neskrývané, nefalšované a nepodbízivé. Znamenitý scénář dává vzniknout situacím důležitým, podstatným, ale i lehkovážným, bezprostředním a čistě úsměvným. A to přeci žádáme, život ve správných, ale nestylizovaných barvách. Stejně tak herecké koncerty Laury Linney, Rory Culkina i galakoncert Marka Ruffala (patří dlouhodobě mezi mé oblíbené herce), povýšily snímek o notný kus výše a všichni zmínění (a nejen ti) hráli doslova a do písmene očima i tělem. A rozumět šlo krásně. Nikdo se nesnaží o zásadní stopy v kinematografii, nenabízí velké scény, brilantní zápletku, vyústění nebo obrazovou okázalost. A přeci: když budu mít možnost volby, sáhnu po filmu podobném "Na mě se můžeš spolehnout". Možná je to špatná volba kritika, ale jsem jen člověk. A srdce ani emocí já se nestraním... 80% ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Výborný film z kuchyně "filmařů malých norem". Srovnávání dvou světů odlišných sourozenců sice není příliš originální téma, ale díky bravurnímu scénáři a zejména excelentním výkonům hlavních protagonistů (včetně dětské hvězdy Roryho Culkina, kterého proslavila pozdější Znamení) se povedlo nenásilně a věrohodně zkloubit dramatickou i komickou linii tohoto příběhu ze života. Silná záležitost! ()

Související novinky

Na Lonergana sa môžeme spoľahnúť

Na Lonergana sa môžeme spoľahnúť

24.08.2005

Po dráme Na mňa sa môžeš spoľahnúť nakrúti Kenneth Lonergan snímku rovnakého žánru s názvom MARGARET, a rovnako ako v prípade spomínaného predošlého projektu, aj tu bude okrem režisérskej stoličky… (více)

Reklama

Reklama