Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká Jeanne se s rodiči stěhuje z místa na místo, ale k žádnému nemůže přirůst. Hovoří několika jazyky, ale smí jen mlčet. Jeanne a její rodina jsou totiž už roky pronásledováni. Jakmile si Jeanne najde úzkou cestičku z naprosté izolace, nastávají problémy. (janisska)

Recenze (4)

janisska 

všechny recenze uživatele

Dospívání - doba, kdy se formu(lu)jeme, okrajujeme a vystřeďujeme. Kterak to ovšem provést, musíme-li svou identitu zcela skrýt, abychom zachránili holý život?// Nejsilnější okamžiky filmu přichází tehdy, když se drama dospívání spojuje s dramatem věčného útěku. Když se problematizuje, co je vlastně to *vnitřní* (Innere) a co *vnější* (Außere). Na pubertální dívce lze neoddělitelnost těchto "protikladů" ztvárnit výborně, nicméně zde se tvůrcům nepodařilo dostat se nad některá oblíbená klišé. Druhým zásadním problémem jsou pak herecké nekvality hlavní protagonistky. Ajaj. Vím, že Jeanne se celý život učila jen "Nech mluvit ostatní a sama mlč", leč nemusela by být na pěst pokaždé, když ze sebe přece jen něco vymáčkne. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Moje prvé stretnutie s Petzoldom nedopadlo najlepšie. Film pôsobí staro nie len kvôli času, kedy sa odohráva, ale aj pre istú strnulosť deja. Vo svojej podstate je komorný a chce divákovi sprostredkovať zásadné idey, čím ho bohužiaľ režisér odsúdil do pozície druhotriednej psychologickej sondy. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Die innere Sicherheit" není jednoznačný název (jedná se o bezpečnost, bezpečí či jistotu?) Zkusme na to přijít: Jeanne žije skoro celý svůj život s rodiči na útěku (před zákonem, komplici, konkurenci?), jsou to (teroristé, bankovní lupiči, bojovníci za lidská práva?), jsou zlikvidování způsobem, který příliš neodpovídá státní moci ani podvedeným komplicům (ti by je v autě zastřelili samopalem). Čím více je příběh neurčitější, tím víc nás nutí soustředit se na život a prožitky samotné Jeanne; stále na útěku s plastovými taškami, skřípnutá mezi zákony svých rodičovských desperátů a vlastními emocemi. - Druhé shlédnutí filmu asi o rok později: Hodnocení stejné nebo vyšší. Identita rodiny žijící v ilegalitě odhalena. Jedná se o příslušníky anarchistické organizace RAF (Frakce Rudé Armády); a to nejen na základě vyloupení banky, ale především na použití knihy Hermana Melvilla Bílá velryba jako identifikačního předmětu. Pak samozřejmě následuje úvaha, jak živé jsou události z doby před padesáti lety nejen pro Petzolda, ale dosud i pro zasvěcené Němce i Čechy. ()

Reklama

Reklama