Reklama

Reklama

Snímek natočený podle skutečné události se odehrává v exotické Indii na počátku devatenáctého století, kdy země byla pod vládou Britské koruny. Hlavní hrdina William Savage (Pierce Brosnan), který pracuje jako výběrčí daní Britské společnosti pro Východní Indii, se ocitne v nebezpečí poté, co se rozhodne odhalit tajemnou záhadu. Země je totiž sužována strachem a pověstmi o zvláštním kultu, který hovoří tajemným jazykem, zabíjí bez příčiny a uctívá tajemná božstva. Savage pronikne až k vůdci kmene a seznámí se s jeho rituály. (šubelinka)

(více)

Recenze (5)

mac000 

všechny recenze uživatele

Kult nazývaný jako Thuggees, byl organizovaným gangem profesionálních zabijáků a lupičů, uctívajících kult šestiruké bohyně Kálí. Film vznikl v produkci Ismaila Merchanta, dvorního producenta známého režiséra Jamese Ivoryho. Tato produkce byla jeho první, kdy Ivory nerežíroval. Rozdíl v režijním stylu Meyerse a Ivoryho je více než patrný. Meyers více prvoplánově zdůrazňuje násilí a krvavé scény páchané členy sekty, méně pak mystickou rovinu a rituály, kterými se sekta zaštiťovala a duchovně "posilovala". ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Kdo by si přál mít doma vlastnoručně uloveného tygra, rozsévat kolem sebe světlo západního poznání a nazývat domorodé otroky shovívavě „oni“, tomu se bude tento film opravdu líbit. Tah na Indiana Jonese a chrám zkázy je víc než zjevný. Proč investoval Merchant/Ivory/Shashi do této exoticizující koloniální slepeniny peníze mi není jasné. Možná se to zvrhlo někde vprostřed, kdy už nešlo projekt zastavit. Možná teprve při pohledu na urážející brown-face Brosnana, jehož postava zvnějšku a rádoby objektivně nahlíží problémy té tajemné a děsivé země, se sami zhrozili. Film není thriller o vraždící skupině náboženských fanatiků, ale prohlížení morbidních obrázků exotické krajiny a zvyklostí pro bílé sáhiby. V roce 1825 by to mohl být hit. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film podle románu Johna Masterse nám představuje, jak byl odhalen vražedný kult bohyně Kálí, který měl na svědomí dva milióny životů. Důstojník Savage si bere za manželku Sáru, dceru místního plukovníka. Přivede ji do svého okrsku, kde se převlečen za Inda pokusí zachránit mladou indickou ženu před sebeupálením. Na útěku zabloudí a je svědkem vraždy skupiny kupců jinou skupinou, používající šátky k zadušení obětí. Časem se mu podaří zadržet jednoho z vražedné skupiny, který mu pomůže se infiltrovat. Důstojníka duch bohyně Kálí natolik omámí, že je sám ochoten vraždit... Snímek staví na autentičnosti prostředí, vadí mu však televizní zpracování a nerozhodnost v celkovém pojetí. Chvílemi jde totiž o romantické melodrama, chvílemi dobrodružný film (úvodní lov na tygra), a chvílemi hororově pojaté drama s někdy až mystickým přesahem. Zvláště scény zasvěcování jsou hodně napínavé. Aby následně přišly scény takové nijaké a jalové. Snímek udrží napětí, ale chvílemi skutečně nudí. A Pierce zde má navíc vzhled spíše Hugh Granta. :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama