Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Indie koncem 20. století, kde vedle moderního světa současně žije svět tradic. Mladá Sita je provdána za Janita, který ji ale nemiluje a nezastírá svou náklonnost k milence, které se rozhodně nechce vzdát. Ve stejném domě s mladým párem žije Sitina švagrová Radha, jejiž manžel se rozhodl pro celibát a duchovní cestu. Obě ženy postrádají lásku manželů i pouhé pochopení a soucit. Ctí tradiční hodnoty, nacházejí v nich útěchu, ale nejsou ochotny se jen slepě podřizovat bezohlednému chování svých manželů. Postupně se sblíží a nachází ve vzájemném vztahu vše, co jim dosud chybělo. Jejich blízký vztah je ale pro společnost zcela nepřijatelný. (dormouse)

(více)

Recenze (12)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství dvou žen odmítaných svými manžely se odehrává v současné Indii. Obě ženy žijí životem věrným tradicím, životem, který nepředpokládá rodinnou vzpouru manželky proti manželovi, který ji odmítá dát svou lásku. Obě ženy nacházejí naplnění svých osamělých životů ve vzájemném vztahu, který se však zdá být víc než jen přátelstvím, což je pro společnost nepřijatelné. Potlačit však tento vztah a pokračovat ve smutném životě bez lásky je pro ně nemyslitelné. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Komorný príbeh z Indie idúci proti prúdu typických Bollywoodskych trhákov. Deepa Mehta si vyslúžila doma povesť jednej z najkontroverznejších režisérok a jej filmy sú v mnohých častiach Indie zakázané. Príbeh dvojice žien, ktoré v mužskej spoločnosti prebudia túžbu po dotyku a nehe jedna k druhej, nie je o lesbickom vzťahu ako sa môže zdať, ale o duši, ktorá túži milovať a byť milovaná. Mužský svet je tu prezentovaný ako niečo nechutné, hlúpe, nevskusné - zatiaľ čo ženský je plný nehy, smiechu a bezprostrednosti. Film nemá veľké dramatické scény. Rovnako ako život indických žien aj tento príbeh má presnú líniu s ktorej jediné vybočenie je rozvrátenie tradícií na konci - čo je rovnako podané veľmi stroho. Koniec koncov, kto z mužov čaká, že sa im vlastná žena vzoprie aj keď sa správajú ako hovädá? Jadro príbehu tvoriaci príbeh o ohni a vládcovi, ktorý prepadne láskou k druhej žene aj napriek oddanosti prvej je prepojením tradičného spôsobu vnímania rodiny a toho nového - ktorý prináša moderná spoločnosť. Nie dokonalé, ale po všetkých stránkach citlivé a ľudské. ()

Reklama

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Nějak nechápu (obecně), z čeho pramení mužská nadutost. Kór v Indii, kde téměř všichni muži vypadají srandovně a jsou buď tlustí nebo malinkatí anebo sice velcí, ale otřesní. A těmto komickým postavám jsou protipólem neuvěřitelně okouzlující ženy, které "mají líbat nohy" těmto srandovním pánům? Svět je divnej. ()

toma.baza 

všechny recenze uživatele

Sita si vezme Jatina. Je to naaranžovaný sňatek, ale Jatin se vůči chová mnohem chladněji, než bývá zvykem. Je to proto, protože se stále schází se svoji čínskou milenkou. I její švagrová, Radha, není ve svém manželství moc šťastná: její manžel, Ashok, složí slib celibátu, protože podle učení jeho gurua jsou všechny vášně zdrojem zla. Obě dvě ženy se postupně čím dál víc sbližují. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Úžasná záležitost, vřele ji doporučuji ke shlédnutí. Tradice, které se mísí se smýšlením dvou mladých, krásných a inteligentních Indek, manželé mající tyto ženy pouze jako služky a vzrušení z objevení vzájemných sympatií a lásky žen, což je v Indii naprosto nepřípustné a nemožné. To vše jen nepatrně popisuje takhle krásný a hodnotný snímek. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama