Reklama

Reklama

Trávníkář

  • Česko Sekač trávy (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obyčejný muž se promění v génia. Do života slabomyslného Joba zasáhne Pierce Brosnan jako doktor Angelo, který na tomto retardovaném zahradníkovi provádí své experimenty. Ve své laboratoři se mu snaží zvýšit inteligenci pomocí speciálních počítačových her a drog ovlivňujících mozek. Jenže Angelo dá Jobovi omylem sérum zvyšující agresivitu. Prostoduchý tvor se tak mění v děsivého anděla zkázy a tento výlet do virtuální relaity znenadání nabírá nebezpečný směr... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem z tohohle snímku byla poměrně nadšená, když se na něj člověk podívá dnes, nemůže se ubránit dojmu, že jde ve skutečnosti o průměrný snímek plný "laciných" digitálních efektů. Ve své době to ale bylo - řečeno s jistou nadsázkou - "přelomové" dílo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zajímavé dílko s lehce kyberpunkovým motivem. Jeff Fahey jako retardovaný mladík léčený pomocí virtuální reality a Pierce Brosnan jako jeho mentor. Faheyho přeměna je perfektní, vizuální efekty byly ve své době úchvatné, dnes spíš vzbudí úsměv. Ale i přesto je Trávníkář poměrně vysoko nad průměrem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Před deseti lety snímek zaujal zajímavými počítačovými triky, které ale v dnešní digitalizované době mají minimální šanci obstát. Pierce Brosnan se jen rozehrával před rolemi typu James Bond, zatímco Jeff Fahey tímhle snímkem dosáhl zřejmě svého největšího úspěchu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film s myšlenkou, který trochu předběhl dobu a dneska by možná při lepším využití potenciálu a nějakým tím dobrým režisérem patřil mezi to lepší z okolí pc a kyberkultůry. Pierce Brosnan a Jeff Fahey se snaží, ale nezachraňují nic a Trávníkář je průměrný film. Přesto vše může jeho DC být velmi zajímavý, protože 33 minut navíc mohou nabídnout hodně nového. PS: konec velmi velmi potěší :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mäkké, že?“ – „Hej.“ – „Tvrdé, však?“ – Hej.“ Hrozné. Vo filme sú prítomné kingovské motívy (silný náboženský fanatizmus napríklad), ale výsledné béčkarské dielo s jeho poviedkou Chlap s kosačkou skutočne nemá NIČ spoločné (až na to, že aj v nej bol týpek kosičom trávy, ale tým sa ozaj akákoľvek podobnosť končí). Je pravda, že poviedka bola slabá, ale radšej by som podľa nej videl slabý horor, než toto virtuálne čudo, brutálne (a nečakane) skombinované so sci-fi. V ňom geniálny vedec (Brosnan) zaradí retardovaného záhradníka (Fahey) do svojho experimentálneho vedeckého pokusu a urobí z neho virtuálneho magora. Z toho sa nič dobré vykľuť nemohlo. Čudné síce áno, ale je otázne, či to možno pokladať za plus. Snímka sa dočkala voľného pokračovania (už bez Brosnana) a na tú dobu, snáď sa nerúham, mala revolučné vizuálne efekty. Dnes je zastaralá, horor nikde a sci-fi úsmevné. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/sci-fi/476-travnikar-4o- ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice se nejedna o kdovijaky veledilo, ale aspon to je svizny a pohodovy becko. Ale rozhodne to neni horor, to fakt ne. Vetsinu filmu tahne Jeff Fahey, kterej sice nepredvadi nic extra, ale jeho postava je verohodna. Pierce Brosnan si odkecal ten svuj prumer. Co se tyce triku, tak to bylo neco otresnyho, to snad i v Tronu byly lepsi triky. Ale i kdyz je film misty dost stereotypni a misty na me slo spani, tak jsem se vetsinu casu dobre bavil. Slabsi 4*. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nejvíc miluju hodnocení typu: "Dřív se mi to líbilo, ale dneska je to hloupost plná trapných triků." Copak lidičky nechápete, že o triky vůbec nejde? Triky jsou obvykle zastaralý už ve chvíli, kdy jde film do distribuce, natož po nějaké době a hodnotit něco hlavně na základě vztahu triků tehdejších a dnešních mi přijde velice nefér jak vůči filmu, tak vůči jeho tvůrcům. Jistě, že po patnácti letech, kdy byl tento snímek natočen je to trikově z dnešního hlediska sračka, ale ne z tehdejšího. A co já hodnotím hodně kladně, triky tu nejsou nejdůležitější součástí filmu, což se o dnešních říct dá jen málokdy (mám na mysli fantastické filmy). Příběh je tady hodně ohranej. Vlastně když se nad ním zamyslím, přijde mi to jen jako zajímavě propojená smíšenina Frankensteina, Pygmalionu a Carrie s trochou té techniky. Ale jak říkají rusové, Vot Těchnika! a mají pravdu. Pokud vím, zvýšit inteligenci pomocí virtuální reality a podpůrných látek na prohloubení citlivosti nejde ani dneska (Ale pokud náhodou v nějakým tajným výzkumu ano, hlásím se jako dobrovolník.). Tenhle film je jedním z posledních zástupců filmů, kde vědec udělá přelomový objev doma ve své malé dílničce, takřka na koleně. Herecké výkony jsou slušné. Faheyho je to podle mě nejlepší role (i když později v seriálu Marshall taky ušel, ale nejvíc hrál tady). No a pro Brosnana je to pdole mě jedna z nejlepších hereckých kreací, protože co si budeme vykládat, nejúžasnější výkony podával v seriálu Remington Steele. A žádný mě nepřesvědčí, že nějaká jeho bondovka stála za víc (možná ještě tak Zlatý oko). ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tron meets Scanners. Zajímavé sci-fi béčko na tehdy ještě neotřelé téma virtuální reality, které je v pohodě koukatelné i dneska a zastaralé triky mu podle mě nijak neubírají, právě naopak - komický je spíš sexy vědec Brosnan rozjímající s odhalenou chlupatou hrudí. V pubertě mě to moc nevzalo, ale po letech jsem docela čučel, jak je to perfektně vygradované a napěchované nápady. Že to nemá s Kingovou stejnojmennou, nijak zvlášť dobrou povídkou nic společného, je úlet, ale považuju to spíš za klad. Jako nášup si můžete dát Leonardovu Virtuozitu. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Laciný film, který je směšný svým scénářem i neumětelským zpracováním. Myšlenka zajímavá, ostatek tupý a k pláči. Efekty je v dnešní době bláhové řešit, pokrok nezastavíš. Když už jsme u té léčby retardovaných - zlatá Růže pro Algernon... 1,5* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento americký sci-fi horror je inšpirovaný krátkou poviedkou, ktorá je súčasťou zbierky "Nočná smena". Táto kolekcia poviedok vyšla v roku 1978. Jej autorom je spisovateľ Stephen Edwin King. V roku 1992 natočil režisér Brett Leonard filmovú adaptáciu titulu "Trávnikár". Jeho rovnomenný snímok sa literárnej predlohy pridržiava len okrajovo. Leonard svojsky rozvynul Kingovou myšlienku o nebezpečenstve umelej inteligencie a virtuálneho sveta. Na svoju dobu sa v tomto filme objavili prvotriedne počítačové animácie. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Brosnan je idealistický vědec který chce sloužit pokroku lidstva a ne ministerstvu obrany. Fahey je prosťáček kterýho cepuje bláznivej kazatel. Jak dopadne jejich spojení v experimentu se zvyšováním inteligence? No v první půlce přinejmenším zajímavě kdy je ten neotřelý námět celkem solidně využitý. Bohužel postupný budování atmosféry kazí druhá půlka která se mění v předvídatelnou vyvražďovačku kdy Fahey explicitně likviduje všechny záporný postavy. Škoda na slušnej průměr to dá, ale šlo z toho vytěžit i víc.60% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

že dnes triky tohohle filmu působí zastarale? No a? Příběh je pořád dosti dobrý, stejně tak jako film a dnes úsměvné triky na tom nic nezmění ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem si opravdu myslel že je to výborně natočené. Po letech přišlo vystřízlivění. Na vině nejsou ani tak počítačová animace, která byla v té době ještě v plenkách, ale spíše fakt že Brosnan měl v životě prostě ukrutné štěští že mu do cesty vstoupil alkoholický 007, protože mimo této role nikdy v žádné roli vyloženě neexceloval a spíše se zmítal v zajetí béčkových projektů. Trávnikář je rozhodně jedním z nich. O příběhu netřeba psát, jedná se o klasický příběh experimentu, který se vymkne kontrole (Moucha). Kdysi jsem se pokoušel i o druhý díl, ale jednalo se o nekoukatelnou záležitost, kterou jsem po pár minutách musel vzdát. 40% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrá myšlenka, s realizací stále příliš nesouhlasím, takovýto film potřebuje dnešní moderní filmové technologie, pak by to byla pecka.!!! ()

Reklama

Reklama