Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planetu Pluk v galaxii KIN-DZA-DZA pokrývá písečná poušť a jen tu a tam z ní trčí jakési poničené konstrukce. Světélkem na ručním snímači si každý může ověřit, kdo z lidí je "chatlan", a kdo pouhý "patsak", co musí nosit zvonek na nose, zdravit chatlany v podřepu a mít připravenou klec, aby jim z ní mohl pro obveselení zazpívat - neposlušný patsak může být vsazen do "etsih" s hřebíky nebo být rovnou "tranglukován". Dva Rusové z osmdesátých let 20. století se na ní ocitají nešťastnou náhodou, když se jich podivný bosý tulák na ulici v zimě vyptává na souřadnice Země aby se mohl vrátit, a oni stisknou tlačítko jeho transportního "gizma". Na poušti potkávají jiné dva trosečníky toužící po návratu na svou planetu a shánějící prostředky na "gravicap", pomocí něhož se jejich rezavějící rozskřípaný "pepelats" může přemístit na libovolné místo ve vesmíru a ne jen poletovat nad pískem. Ukazuje se, že kuřák Vladimír Nikolajevič je boháč, protože vlastní "ketse" - zápalky, jenomže z neznalosti místních "výměnných" praktik brzy o všechno přichází. A není jednoduché přežít na Pluku, kde není rozdíl mezi strážci zákona a bandity, soudce po úplném stažení obžaloby odsoudí k polovičním trestům a "ketse" obžalovaných si strčí do kapsy, a všichni chatlani s tranglukátory za pasem si s vámi dělají co chtějí. (Kubiik)

(více)

Recenze (57)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kin-Dza-Dza. Co o ní napsat? Je to vzdálená galaxie nebo jen jinak ukázaný komunistický režim v sovětském svazu? Je ku opravdu většina slov nebo je to jen ukázka "smyslu" komunikace a důležitosti slov? Znamená něco tak obyčejného a bez významného jako zápalky opravdu nejcennější surovinu nebo jen ukazují, v čem všem lidé vidí cennost? Kdo chce najde si v KDD hodně věcí, které se odkazují na vše možné. Kdo hledat nebude, unudí se a pravděpodobně ani film nedokouká. Osobně považuji KDD za velmi podařený film, který se na svět divá trochu jinak a jen škoda, že děj není zhuštěný a lehce zkrácený. Obdivuji člověka, co si dokáže vymyslet takto šílený děj, v kterém dva prostí lidé žijící v Sovětském Svazu procestují galaxii a zjistí jak důležité je mít sirky... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(SSSR) KIN-DZA-DZA! je považována za kultovní sovětskou sci-fi satiru, která by měla být zapsána na mapu vedle kanonických post-apokalyptických děl 80. let (často je zmiňována Bessonova francouzská POSLEDNÍ BITVA a australský vrchol Millerovy trilogie ŠÍLENÝ MAX 2). Hype, který se kolem filmu utvořil, zároveň ale dobře poukazuje na jeho největší slabiny: 1.) jelikož jde o kult, dobře se z kontextu vytrhávají dílčí hlášky či bizardní nápady, ale celek dost dobře nedrží pohromadě a rozpadá se do série více či méně zábavných a trefných scének; 2.) přirovnání naznačují, že zajímavá bude především stylistická stránka (výtvarné řešení cizí planety i nápad se slovy-zvuky), ale vyprávění se i přes celkový surrealistický a dadaistický nádech bude podřizovat určitým konvencím (i přes volnost, s jakou se zachází s deadliney, nesmyslnost v přikládání důležitosti rekvizitám či jasnost motivací postav se nejedná o rozbití pravidel). Na druhou stranu se tím dává najevo, že i přes určitou zatěžkanost významy, které alespoň při prvním zhlédnutí nemusí být dost dobře zachytitelné a rozklíčovatelné v poukazování na sovětskou skutečnost a dobově podmíněný pohled na západní občany, se bude ve výsledku jednat o zábavu, z které utkví víc než "Ku". Některé myšlenky jsou totiž nadčasové (ohledně komunikace, svobodě vyjádření, (ne)materiálních hodnotách...), zato filmy ne. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

... jak si já jen léta lámal hlavu, jak se tento film jmenoval... a pak na něj takhle náhodou narazím... :) Jeden z nejinspirativnějších filmů "jak vidět svět jinak", které znám. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tento film je než ryzí komedie spíše taková fantastická tragikomedie, mě nijak zvlášť neoslovil, byť má svou logiku ve své absurditě, a to mám absurdní humor docela rád.. Film získal m.j. zvláštní cenu poroty za výtvarné zpracování na filmovém festivalu v Rio de Janeiro v r. 1987. Kromě uvedeného J. Jakovleva jsou v hlavních postavách Jevgenij Leonov, Levan Gabriadze a Stanislav Ljubšin, o nichž však zmínka, že hrají není žádná. Takže : Ku....ku....ku... Mama, mama, čto ja budu dělať... Tu poslední větu pochopíte, až film. uvidíte. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Absurdní fantasmagorie, která vznikla v době perestrojky, takže ani tu satiru na hierarchii společnosti jí moc nežeru. Spíše než film to připomíná pozdější bláznivé adventury, kde jste měli na co nejpodivnější planetě plnit scénu od scény nejpodivnější úkoly s podivnými předměty. Hodně se mi líbila planeta Alfa, takhle kdyby celá ta satira byla pojatá celkově, bylo by to jiné kafe. Ale takhle z toho mám jen pocit pachuti, kdy ta směšnost a otrhanost už je umělá a často k ničemu. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Výborná sci-fi satira, v níž se jeden uvědomělý sovětský soudruh Vladimir Nikolajevič neboli strejda Vova a trochu natvrdlý „první gruzínský kosmonaut“ a kleptoman Gedevan Alexandrovič ocitají v svérázné galaxii Kin-dza-dza. Víc se mi líbila první část, v níž jsou oba hrdinové konfrontováni s odlišnou mimozemskou realitou, postupem času se film trochu zamotává do stále téhož a neustále opakuje pár mimozemských slov. Nepřekonatelná je interpretace písně Strangers in the Night, kterou by mohli závidět i Plastic People! Ку! (Neplést s кю!) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

KU...rv@, čo to bolo? To snáď všetci ruský tvorcovia museli v minulosti užívať halucinogénne látky, ináč by nevzniklo mnoho, takzvaných kultových filmových diel. Viď príklad. Bizarné sci-fi, ktoré nemá ostych pred diváckou inteligenciou. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Skoro bych si myslel, že se Tarkovskij před smrtí, zbláznil a natočil toto dílo. Leč, nestalo se tak a já se chvílemi nudil, ale většinou velmi bavil a zjistil, že mě tyhle ruské podivnosti sednou.:) Skvělý relax od všech těch comicsových filmů, Alienů, Predátorů etc.;-) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se na jisté, Rusy kolonizované planetě, se zas až tak moc neliší od života, který známe z té naší. Jiný žebříček hodnot, který tam vládne, je pouze důsledkem potřeb, ostatně tak jako zde. Ani "kreolská ruština", kterou se tam mluví, nepředstavuje žádný komunikační ani asimilační problém. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Druhý díl filmu si nechám někdy na příště, pokud vůbec. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* s chutí a v dobrém rozmaru jsem si pustil tuhle starší ruskou sci-fi "komedii" s nadějí, že jsem našel nějaký ztracený poklad. A po jejím shlédnutí jsem v rozpacích a zklamaný. Teď nemyslím zklamaný z filmu, ale ze sebe ... protože jsem doufal, že bych měl její "skryté významy" pochopit a užít si tu absurdnost příběhu. Bohužel mi souvislosti a alegorie unikaly a o to větší absurditu a zmatek jsem pociťoval. Přesto své kouzlo má a hraje tu svou roli i minimalistická výprava, ale o to více působily zejména ve druhé části některé scény majestátně skoro jako v Gilliamově filmu Brazil. Možná dám Kin-dza-dza ještě šanci za pár let a uvidíme. Zatím teda za 3 hvězdy a někdy naviděnou ... [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 3 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak ruské = dejove trosku pomalejší, tak by to mohl vytahnout i na 4 hvezdicky, tento film. Byl to asi velmi levny film, vyprava je opravdu desiva, jedinym efektem ve filmu je let lodi, ktera je asi 5x mensi nez kdyz se odehrava dej uvnitr. Jinak to ale ma vcelku pouzitelny scenar a bohuzel i budovatelske sklony diváka naucit, ze je dulezite byt jeden druhemu dobrym clovekem. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

kategoria ´rusky socialisticky sci fi film´ neznie velmi povzbudivo, napriek tomu je kin dza dza ukazkou ako z mala urobit vela. pomalicky vygradovany dej, jednoduche pustne kulisy a skvely napad ako usporiadat cudziu vesmirnu spolocnost. ak porovname hoc len s hajkpom okolo aktualne uvadzanej nocnej hliakdy, ktora je tiez filmom z mala urobene vela, kin dza dza je jednoduchsi no prepracovanejsi film a k tomu skvele uchylny. ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

První půl hodinu filmu jsem prořehtal neuvěřitelným způsobem. Druhá část filmu už ale byla poměrně beze spádu, bez nových nápadů, které jsou pro mě při sledování sci-fi důležité. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nezaujalo. Když to vezmu čistě jako satiru na komunismus, tak třeba takoví Skřivánci na niti mi za svoji hodinu a půl dali mnohem víc, byli hlubší a promyšlenější, než Kin-Dza-Dza!, která trvá 127 minut. Navíc stejně jsem měl pocit, že spíš režisérovi šlo o šílené nápady než o satiru, protože na tu stopáž mi to přišlo krapet prázdné až na pár scén. A když vezmu v potaz vše ostatní, ten šílený vizuál, ještě šílenější děj a ten absurdní humor, tak to sice je zajímavé, něco do sebe to má, hlavní duo mi bylo docela sympatické a párkrát jsem se zasmál, ale i tak je to dost a úplně zbytečně rozvleklé a jako celek mě to prostě moc nenadchlo. Takže z toho mám dost průměrné pocity a tak ten film taky budu hodnotit. Slabé 3* ()

Jim_Beam

všechny recenze uživatele

Nehodnotím hvězdičkami, neboť jsem z filmu kvůli velkému vedru v promítacím sálu, které mi bylo nepříjemné (a ještě více nepříjemné bylo jisté osobě:)) odešel předčasně a viděl jsem pouze 2/3 filmu... Není to nijak převratné dílo, ale místama velmi pěkně pobaví a neurazí, takže pokud by se nic "podstatného" v závěrečné třetině filmu neudálo, asi bych hodnotil 3*... ()

Steffa. 

všechny recenze uživatele

Film vypráví příběh dvou sovětských občanů, kteří jednoho dne na ulici potkají muže, jenž tvrdí, že je z jiné planety a v ruce drží přístroj, pomocí kterého se prý na planetu může přenést. Muži ho považují za blázna a jeden z nich z legrace zmáčkne tlačítko na přístroji. V tu chvíli jsou muži přeneseni na cizí planetu, na které žijí obyvatelé ovládající telepatii. Na planetě se seznamují s Uefem a Bimem, kteří jsou nejprve jejich protivníky, avšak později se spřátelí a zažívají spolu mnohá dobrodružství. Na závěr se oběma mužům podaří dostat zpět na planetu Zemi. Tohle pro mě bylo asi nejpodivnější sci-fi, které jsem doposud měla štěstí vidět. Kromě naprosto specifického příběhu mě zaujal také fakt, že v první polovině člověk vůbec netuší, oč běží a z řeči tamních obyvatel, kteří při své mluvě neustále používají výraz ku, není divák také příliš moudrý. Přesto však film člověka ani na chvíli nenudí a jen zaujatě čeká, co se bude dít dál. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nechápu ruský humor, a to ani v přístupných veselohrách. Takže je asi jasné, že jsem u téhle absurdní komedie trpěl jako zvíře. Film je něco mezi do sebe zahleděnou, rádoby intelektuální onanií a úplnou kravinou. Prý je v něm možné najít podobenství s pomalu umírajícím Sovětským svazem, jenže tak jak je příběh postavený, tak se tam dá najít skoro všechno, a nebo taky vůbec nic. Lidé se chovají jako idioti. Řeč nedává smysl, chování nedává smysl, kauzalita existuje jen občas a logika prakticky vůbec. Celé to trvá přes dvě hodiny. Jednu hvězdičku dám za pořád ještě slušnou režii a tu druhou za velmi schopné herce. Zbytek bych nejradši pochcal. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Sovětská laciná (jen písek, orezlé haraburdí a zaprášené hadry) sci-fi satira odehrávající se na pouštní planetě na druhém konci vesmíru, kde se mluví rusky, třídní příslušnost se rozlišuje podle barvy kalhot či rolničkou v nose, nejcennějším platidlem jsou sirky a vydělává se "zpěvem" v kleci. A do tohoto absurdního světa se omylem transportují dva obyčejní soudruzi. Překvapivě ale snímek celkem drží pohromadě a daří se mu i něco (kritického) sdělit, nicméně konstantnímu WTF výrazu (a zívání při té přehnané délce a uvadajícím tempu) se divák jen tak neubrání. Ku?! ()

NDroo 

všechny recenze uživatele

Prekvapive velmi dobry sci-fi snimek z dilny SSSR...mnoho veci prijemne prekvapilo, v klasickych (i starsich) sci-farnach by nemely misto, tady ale paradne fungovaly! Ubiram hvezdicku za ke konci hodne prostrihany dej, to bylo videt na prvni pohled, skoda! ()

Reklama

Reklama