Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planetu Pluk v galaxii KIN-DZA-DZA pokrývá písečná poušť a jen tu a tam z ní trčí jakési poničené konstrukce. Světélkem na ručním snímači si každý může ověřit, kdo z lidí je "chatlan", a kdo pouhý "patsak", co musí nosit zvonek na nose, zdravit chatlany v podřepu a mít připravenou klec, aby jim z ní mohl pro obveselení zazpívat - neposlušný patsak může být vsazen do "etsih" s hřebíky nebo být rovnou "tranglukován". Dva Rusové z osmdesátých let 20. století se na ní ocitají nešťastnou náhodou, když se jich podivný bosý tulák na ulici v zimě vyptává na souřadnice Země aby se mohl vrátit, a oni stisknou tlačítko jeho transportního "gizma". Na poušti potkávají jiné dva trosečníky toužící po návratu na svou planetu a shánějící prostředky na "gravicap", pomocí něhož se jejich rezavějící rozskřípaný "pepelats" může přemístit na libovolné místo ve vesmíru a ne jen poletovat nad pískem. Ukazuje se, že kuřák Vladimír Nikolajevič je boháč, protože vlastní "ketse" - zápalky, jenomže z neznalosti místních "výměnných" praktik brzy o všechno přichází. A není jednoduché přežít na Pluku, kde není rozdíl mezi strážci zákona a bandity, soudce po úplném stažení obžaloby odsoudí k polovičním trestům a "ketse" obžalovaných si strčí do kapsy, a všichni chatlani s tranglukátory za pasem si s vámi dělají co chtějí. (Kubiik)

(více)

Recenze (57)

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Satiricky-alegorické komediální sci-fi opět z dílny Georgi Danelija. Tentokrát však jsou naši hrdinové ztraceni nejen sami v sobě, ale i na jiné planetě. Neschopnost porozumět sobě samým je akcelerováno neschopností porozumět “cizincům”. Film se dočkal v roce 2013 animovaného přepracování. ()

gachik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl prvně jako dítě někdy před dvaceti lety. Jméno i děj jsem časem zapomněl, ale pozdrav "Ku!" jsem si pamatoval 20 let a jen kvůli tomu jsem si zjistil jméno filmu, film sehnal a nadšeně znova shlédl. Je až neuvěřitelné, jaké měl scénárista nápady - klobouk dolů. Opravdu netuším, jestli to je nějaká satira na komunistický režim nebo ne, žádnou skrytou myšlenku jsem ve filmu nehledal, jen jsem se nechal unášet promyšleným dějem a obdivoval kulisy a prostředí. Pořád se mi nabízelo srovnání se světem herní série Fallout - poušť, zrezivělé plechové bunkry a stroje, skupinky nejrůznějších existencí, které jen přemýšlí, jak člověka podrazit a okrást. Tempo snímku je poměrně rozvláčné a film působí zdlouhavě, možná by mu prospěl rychlejší spád, ale na starší ruský film se není čemu divit. Začínal jsem psát komentář s tím, že udělím čtyři hvězdičky kvůli pomalému tempu, ale když si zpětně uvědomím, že mi film leží v hlavě celých 20 let a dlouho jsem marně zjišťoval název, musím dát pět. Nenapadá mě scéna, kterou bych byl ochotný vystřihnout kvůli rychlejšímu spádu děje. PS: Hudba z filmu je taky úžasná, uvažuju o změně vyzvánění do mobilu :-).... ()

snupko13 

všechny recenze uživatele

Skvelá satira...a osobne poznám pár ľudí, ktorí na filmovej hierarchii "pacák a četlan" fičali niekoľko týždňov. Takže? :) ()

tuberatanka 

všechny recenze uživatele

Skoro ako metaforický pohľad na Sovietsky zväz očami cudzinca. Nezrozumiteľné reči, byrokracia, bizarne pôsobiace lež funkčné a nezničiteľné prístroje či dopravné prostriedky, nepochopiteľné kultúrne stereotypy a totálne prežratá spoločnosť plná zlodejov a podfukárov. A ešte k tomu made in ZSSR. Humorné, bizarné a silné, len bohužiaľ občas dosť jednotvárne, a záverečné vyústenie so snahou o moralizáciu ono posolstvo filmu tiež tak trochu rozmazalo. Ináč veľmi originálny sci-fi film, ktorý stavia problémy komunikácie s mimozemšťanmi do úplne iného svetla, kde zádrhelom nie je odlišný jazyk (mimozemšťania vedia i po rusky:), ale totálne odlišná a nepochopiteľná kultúra - čo je ešte zdôraznené faktom, že mimozemšťania medzi sebou komunikujú výhradne za pomoci slova "Ku". Atmosféru tomu dodáva aj "do-it-yourself" výprava a kulisy, veľmi účinne to dokresľuje dojem z mimozemského sveta. Celkovo to hodnotím veľmi kladne - popri ruskej humoristickej literatúre, toto je ďalší dôkaz toho, že Rusi sú občas schopní úžasnej sebairónie, a to aj v časoch tuhej totality... ()

cowee 

všechny recenze uživatele

Nádherně absurdní dílo typu "trash sci-fi". Na film jsem narazil naprostou náhodou a říkal jsem si, dám tomu 5 minut. V momentě, kdy se na scéně objevil pepelac, nemohl jsem od obrazovky odejít. Ještě dlouho po shlédnutí, jsem ostražitě sledoval projíždějící popelářské vozy :) Film si buď zamilujete, nebo se vám líbit nebude. Herecké výkony, zejména "mimozemšťanů", jsou dokonalé. Zejména s jakou samozřejmostí si jedou v "mimozemských" pravidlech a zákonech. ()

UrsusDom 

všechny recenze uživatele

Ruská (Sovětská) kinematografie mě vždy dokázala mile překvapit. Čím? Jednou velice důležitou dovedností. Za málo peněz hodně muziky. Vlastně by se našla ještě jedna podmínka překvapení, úspěchu a tou je schopnost vložit do filmů ruskou duši, což ruským filmařům jde jaksi samo od sebe. Tento film je svým minimalistickým zpracováním, prostě geniální. Nakonec, proč by nemohl v nezměrných pláních multivesmíru existovat vesmír, kde se jako dopravní prostředky používají zrezivělé plochovky a za palivo slouží obyčejné sirky? Za skvělou kombinaci sci-fi a satiry nemohlo padnout nic menšího než pět rudých hvězd! ()

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Legendární sovětská klasika, z níž jsem poslouchal citáty celé své dětství, až jsem se rozhodl se na ni podívat. Správná volba. Dva prostí sovětští občané, typický ruský mačo, který má ve všem vždy jasno, a jemný, nejistý houslista, se náhodou dostanou do vzdálené galaxie na planetu, kde vládnou zpočátku naprosto nepochopitelné zákonitosti. Postupně je začínají odkrývat a hledají cestu domů...Moc nechápu, proč je ten film označován za antiutopii - nenašel jsem žádné politické ani společenské narážky. Spíš mi přijde jako absurdní komedie na způsob Monthy Pythonů, kde většina vtipných situací se stane tak, že "normální" člověk se musí přizpůsobit "nenormálním" okolnostem a chovat se "jako oni". Nejlepší mi přišel závěr, kdy strejda Vova, po celou dobu naprosto sebejistý, se téměř složí, zatímco houslista, který celou dobu byl spíš přítěží, objeví cestu na Zem díky tomu, že má čas koukat po okolí. Vůbec, vývoj vztahu mezi hlavními postavami, jejich síly a slabiny, mi připadly na celém filmu nejzajímavější. Super herci, zajímavé nápady, dobré hlášky. Strhávám jednu hvězdu za neuvěřitelnou zdlouhavost a nudu první půlky filmu, kterou jsem jen stěží strávil a kde jen úcta k předkům mě poháněla k tomu dívat se dál. ()

clubland 

všechny recenze uživatele

Tento "film" som dodnes stále nepochopil. Dve * dávam preto, že medzi priateľmi dodnes používame slová ako KC, alebo KU... ()

Scull 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se sice 5 let po uvedení filmu ale, myslím že v dnešní době má velmi vysoký potenciál pro mládež. Jediný problém je v tom, že mládež nehodlá koukat na sovětské filmy (jsou to přeci komunisti a to je ZLO!), nebo filmy starší než oni samotní (co je starší než já, je starý a k ho*nu). V neposlední řadě jim bude určitě vadit, že místo krvelačných vetřelců jsou téměř stejní lidé.. a vůbec.. Mrzí mě, že takový film se těžko dostane do podvědomí dnešních "týnejdžrů". Možná by jim otevřel oči, možná by je pobavil. Hodnotím za plný počet, ačkoliv jsem nepoznal dobu kdy byl natočený, troufnu si napsat, že je to dost alegorické a proti Sov. Sv. přinejmenším vyzývavé. ()

elgato 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, po více jak 20. letech jsem našel tuhle sci-fi pecku, která se mi- , jako školákovi, vryla do paměti po odvysílání českou televizí ještě v dobách socialistického zřízení. Tenkrát jsem si ho nemohl ani zdaleka užít jako dnes, a žasnu jak se toto mohlo dostat na konci 80. let do cenzurovaného média. Praštěné zrcadlo tehdejší doby. ()

palailogos 

všechny recenze uživatele

Já nevim. Fakt neuvěřitelný. Sirka. Chvilku po filmu sem se začal šacovat, jestli nějakou mám v kapse. Jsem ostražitej na každej blikanec kolem. Co kdyby ....? A začal jsem zkoušet, jak mi jde zpěv. A chci tu lítající šílenost ! Skvělej, SKVĚLEJ film, absolutní klasika absurdní sci-fi. Totálně ujetá scifárna a tím pádem geniální. Čtyři hvězdy jen proto, abych nebyl úplně ujetej já. ()

ferika 

všechny recenze uživatele

No, nastastie budovatelskych sklonov som v tom to filme nasiel ovela menej, nez v beznych americkych vianocnych sladakoch. Film je jedinecny a nebyt niekolkych pridlhych scen hlavne v v druhej polovici, tak by boli nielen 4 hviezdicky. Co dodat - z technickej stranky len to, ze to bol prvy film, ktory som vtedy na svojej novej aparature prehraval uz v 5.1 ozvuceni. Takze som ten mlyncek na kavu nielen videl, ale aj pocul lietat okolo mna v plnej parade. A mal som nutkanie kupit si zlte nohavice. Len nemal som za co, mali sme elektricky sporak - neboli zapalky! ()

ilcibo 

všechny recenze uživatele

...všichni jsme "ku" , nebo "go go" , nebo jak ;) Pustil jsem si pro jistotu dvakrát, anžto při prvním shlídnutí moje oči nevěřily tomu co vidí, a uši tomu co slyší. Doporučit, nedoporučit??? Můžu leda doporučit, aby si to každej zhodnotil sám. Já**** ()

Reklama

Reklama