Reklama

Reklama

Ida Lupino: Pánové a slečna Lupino

(TV film)
  • angličtina Ida Lupino: Gentlemen & Miss Lupino

Obsahy(1)

Poněkud zvláštní název dokumentárního filmu odkazuje na okolnost, že v padesátých letech minulého století byla Ida Lupino jedinou ženou, která zároveň filmy produkovala, režírovala a často v nich hrála. Na nejrůznějších schůzích, kde se obvykle oslovovalo auditorium „vážení pánové“, musela se kvůli Idě učinit výjimka a vzniklo tak poněkud směšné a zároveň do nebe volající oslovení „Pánové a slečno Lupino“. Ida Lupino pocházela z Anglie, kde také vystudovala hereckou školu, ale velmi záhy se rozhodla zkusit štěstí v Americe. Protože byla nejen krásná, ale i talentovaná, její kariéra v Hollywoodu se začala slibně rozvíjet. Přesto zůstávala ve stínu slavnějších kolegyň, zejména Bette Davisové. První režijní příležitosti se chopila v roce 1949, kdy dokončila film Nechtěná za režiséra Elmera Cliftona, který dostal infarkt. Poté založila vlastní produkční společnost a natáčela filmy, které měly společnosti co říct. Například snímkem Pobouření otevřela v roce 1950 téma násilí na ženách. Snímek Bigamista z roku 1953 zase pojednával o ženě, která zjistí, že její manžel žije dvojím životem. Její dílo bylo velmi dobře přijímáno i kritiky a odbornou veřejností, například Martin Scorsese označil její film Pobouření za jeden z nejlepších příkladů filmu noir. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

andrii 

všechny recenze uživatele

Ta, která si ráda přidala. Byla pilná. Pevná v pravdách. Živě lapila problém, bolest. Plevelné náplně duše. Plynule se procházela po přídi závratí společenských tříd. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná osobnost, natáčela originální filmy očima ženy o ženských problémech jako jediná. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

První žena , která natočila noir film. Z dnešního pohledu byla feministka, ale tehdy se tak necítila, přesto byla mainstreamem ignorována. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama