Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Buckaroo Banzai, vědec, neurochirurg, tajný agent a rocková hvězda v jedné osobě, objeví zvláštní zařízení, které umožňuje cestování mezi dimenzemi. Vše by bylo skvělé, kdyby ovšem nezačal hrozit útok vetřelců. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Určite menší bizár, než som vzhľadom na šialenú povesť snímky čakal. V podstate "iba" béčkový scifi trash s áčkovým obsadením, kde vysielanie Orsona Wellesa nebolo fiktívne, ohrozované sú dve planéty a treba zabrániť zničeniu ruského mesta mimozemšťanmi. Samozrejme tam by si mysleli, že za útok môžu Američania. Vizuál sa pohybuje v rozmedzí od osemdesiatkového gýča po príjemný industriál a tá ôsma dimenzia je vlastne úplne nevyužitá. Rovnako aj postava Ellen Barkin je len reklamným ťahom. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ten film je blbej jak kuličková myš, ale má v sobě kouzlo nechtěného a nebo možná chtěného, vůbec nedokážu posoudit, ale takový jsou kultovní osmdesátky, prostě děláme filmy jak nás to baví a to co bych tenkrát poslal do kopru, toho si dneska vážím. Jo a Ellen byla slaďounká. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těžko popsatelná záležitost. Už název je totiž trochu z jiné (třeba osmé) dimenze a film se o nic méně nekrotí. Buckaroo Banzai jako "muž, který všude byl a vše umí" je neskutečný a některé dialogy filmu by se mohli stát kultovní klasikou nejednoho pošuka. Popravdě právě k tomuhle má celý BB dost blízko, protože tohle je natolik odvázané a šílené, že se od toho těžko odtrhávají oči. Divák chce vidět, co dalšího si autoři vymyslí a stále tomu nedokáže věřit. Na konci snímku dokonce naběhne titulek o pokračování, které by zašlo určitě ještě dále.... Tak jako tak je tohle dobrodružství ojedinělou záležitostí, která si troufne na vše od překonání rychlosti zvuku a tím vstupu do jiné dimenze až po tvory z jiné dimenze mezi obyčejnými obyvateli (když je pak vidí jen Buckaroo, vznikají zajímavé situace:)). Pro fanouška sci-fi povinnost a chuťovka, kterou v dnešní době asi už nikdo nestvoří... Pro ostatní je to hromada šílených nápadů, poměrně slavných herců a příběhu, který těžko člověk bez fantazie dokáže přijmout... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zhypnotizovaný Orson Welles, meloun, Jeff Goldblum. Pravděpodobně nejkomplexnější film, co kdy vznikl. Nejsem si úplně jistý, jestli to muselo být tak moc absurdně neusledovatelné a nepřehledné - přestože jde (zjevně?) o záměr. Každopádně zajímavý metafilm, který výrazně předběhl dobu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Na papíře ten scénář určitě musel vypadat parádně, podobně švihlá sci-fi zábava jako Návrat do budoucnosti, který vyšel o rok později. Ale ve filmu to moc nefunguje, režisér moc talentu na tvoření komedie nepobral, příběh se mu rozpadá pod rukama, a obzvlášť hlavní postavy to navzdory předpokladům táhnou ke dnu. Tak moc chtějí být za cool borce, až nejsou ani trochu zábavní, a film jim tak kradou pod rukama záporáci - John Lithgow i Christopher Lloyd jedou své mimozemské magory jak urvaní ze řetězu. Ani to ale nestačí na vytažení Buckaroo Banzaie z vod béčkových obskurností osmdesátých let, na které svět zapomněl. 6/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Buckaroo Banzai (takový americký Jára Cimrman s japonskými kořeny) s pomocí své rockové kapely odkrývá tajnou invazi mimozemšťanů z 8. dimenze (z nichž každý se jmenuje John a velí jim naprosto šíleně přehrávající John Lithgow) a při tom všem zní hudba ze syntezátoru. Nenapadá mě, co víc dodat. Nejpodivnější na tom snímku je, že pokud se tvůrci snažili natočit komedii, tak selhali. A pokud se snažili nenatočit komedii, tak selhali také. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Oproti takému Káčerovi Howardovi znateľne slabšie, inak tieto malinové (alebo na zlatú malinu nominované, prípadne kasové sci-fi faily) filmy z 80.tych rokov, nemajú chybu. Banzai a nečakane červená invázia z vesmíru :) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Buckaroo Banzai je tajný agent a vedec zároveň, čo je pre film potrebné. Ale načo bol okrem toho ešte aj rocková hviezda a neurochirurg, to sa asi nedozvieme. Ak tvorcom hlavný hrdina nepripadal prekombinovaný, a nevšimli si, že sa im ďalšie jeho profesie nepodarilo rozvinúť, asi im chýba súdnosť. Chápal by som to jedine, keby sa jednalo o pilot k seriálu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbí, když inteligentní tvůrce vezme do ruky trash předlohu a dokáže ji zparodovat, že to na oko, ale jen na oko, jako parodie nevypadá. Veškerý ten humor zde totiž není žádná řachanda jako u bratří Zuckerů a Abrahamse, ale často jen takové mrknutí na diváka - tu replikou, tu poznámkou jakoby mimo mísu (ale ona má své opodstatnění) a jindy něčím na pozadí (nápis na dveřích, plakát, televizní vysílání...). Navíc to má skutečně dobře propracovaný scénář (na komiks trash i parodii) a skvěle zde funguje poker face všech zúčastněných, takový ten anglický styl humoru, kdy se naprosté absurdity dějí a vyprávějí s naprosto vážnou tváří. A snad poprvé mi nevadilo děcko zachraňující svět, ta hláška "Nemel a zvedni pracky" mne hodně pobavila. Ellen Barkin opět ukazuje - skoro decentně ale - své vnady, a navíc ta zmatená holka je sice herecky krapet přestřelená, ale protože to k postavě patří, nijak mi to nevadilo. Velkou část slávy si pro sebe krade John Lithgow jako původně bláznivý italský vědec, nyní bláznivý mimouš, který si ale stejně do rakety vezme křížek s Ježíšem. Pokud se podaří divákovi naladit na tu jemně parodickou vlnu, kdy tvůrci jasně naznačují, že to nesmíte brát vážně a že i oni to pojali s nadhledem, a že je zde všudypřítomný suchý humor, pak se myslím docela dobře pobaví, podobně jako já. A málem bych zapomněl, ten Orson Welles je dokonalá konspirace jak sviň. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta, to se páni experimentovalo s filmy. Sci-fi bylo na vzestupu a rock-n-roll vládl světu. A Buckaroo Banzai v podání budoucího Robocopa může být typickým hrdinou své doby. Ve dne řídí experimentální auto ženoucí se rychlostí zvuku skrze hory v rámci vědeckého pokusu, po nocích hraje se svou kapelou (jejíž všichni členové u sebe nosí zbraň...) a zachraňuje osamělé dívky. A to jsem se nezmínil, že mimo to je to světa znalý chirurg. Prostě kariéra jako vyšitá. V rámci první půl hodinky se mimo tohle dozvíme jen fakt, že bývalý vědec v podání Johna Lithgowa, utekl z blázince a chystá se uzmout experimentální auto i s technologií, kterou pomáhal vyvinout. A z toho bum a na následné konferenci se toho najednou stane tolik, že to až nedává smysl :). Nad naší planetou se neviděni vznášejí anglicky mluvící mimozemšťané, kteří skrze telefonní sluchátko vyšlou elektrický náboj, díky nemuž od té chvíle Buckaroo dokáže vidět mimozemšťany bez jejich maskování, jak se producírují mezi lidem. Na konferenci tak nahání dva z nich a do toho z pod opony vyrazí muž s kulometem a unese profesora odpovědného za vynález. Z mimozemské stanice vzlétne loď, kterou na zemi sestřelí lovci kachen! a vyleze z ní mimozemšťan, který bezdůvodně!, opravdu!, spadne na zem, přesně hlavou na kámen. V téhle chvíli už jsem začínal kývat hlavou ve znamení nesouhlasu. Z členů kapely se totiž stanou prvotřídní detektivové s přístroji všeho druhu, na scéně se objeví jakási parta Banzai, což mají být fanoušci Buckarooa a začnou zasahovat do děje. Zachrání s pomocí helikoptéry Banzaie z prekérní situace nebo střílí mimozemšťany. V tomhle bodě už jsem ani nevnímal, na koho film cílí. Stalo se z něj totiž tuctové béčko. Nakonec skončíme u toho, že si všichni přes oči natáhnou práskací foĺii a na tu nasadí brýle, aby se podívali na zprávu od mimozemšťanů!!! K nevelkému překvapení je třeba někoho zastavit, aby to neodnesla celá Země... Hodina filmu za mnou a už mě zbytek nezajímá. Z Buckaroo Banzaie je najednou národní hrdina a jediný člověk, který dokáže něco změnit a tyká si s prezidentem. Nakonec samozřejmě Buckaroo zachrání planetu a odnese si jako odměnu dívku. Škoda, mohl z toho být dobrý film, takhle je to sotva průměr a k postavám si nestačíte udělat žádné pouto. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky zvlastny bizarny sci-fi mix. Vizualom mi to asi najviac pripominalo niekore sci-fi od Terry Gilliama. Lenze Gilliamove filmy maju napriek svojej divnosti silny jasny pribeh. Toto je ale taky strasny chaos, ze som prvych 40 minut absolutne nechapal vo co go a potom mi to uz bolo jedno. Zaujalo ma len obrovske mnozstvo znamych xichtov v obsadeni, ale aj tak nikto z nich nic zaujimave nepredvedie. Zdalo sa mi, ze boli rovnako zmäteni ako ja a tak to chceli mat co najskôr z krku. Jednu hviezdicku davam len za to, ze je to nieco uplne originalne a netradicne, ale zabavne to nie je ani na chvilu. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Backaroo Banzai, jehož matka byla Američanka a otec Japonec, začal žít životem, který mu upředl osud........... Docela jsem se těšil na mimozemšťany, ale stejně mě příběh nějak nezaujal. Prostě mi to nesedlo. Divné dialogy, nijaká hudba a scénář jednoduchý. Proto tak nízké hodnocení. CITÁT - Já jdu domu........ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonalý a vzorový príklad kultového snímku. Uletenosť, ktorá snáď nikdy nemala šancu na komerčný úspech, ale patrí medzi tie správne čudácke filmy, pri ktorých sa filmový fanúšik vlní blahom. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Robocop, Moucha, Dr.Emmett Brown,Mimozemšťan a do toho interdimenzinální příšery z Mogadonova mračna! Tak tolik ujetou věc jsem dlouho neviděl. Buckaroo Banzai umí všechno, že MacGyver by mohl hodit svůj nožík do řeky a jít žebrat na Václavák. Svět napadnou emzáci z jiné dimenze a jen on nás zachrání. Film kombinuje tolik věcí, že pochopím jak to dokáže zamotat hlavu. Dokonce chvílemi nejde poznat, co to je ku*va za film. Plejáda 80tkových hereckých hvězd, které se proslavily až později viz. Lloyd, Weller a Goldblum (fešný kovboj). Od poloviny, kdy začne Buckaroo vidět mimozemštany ve své skutečné podobě to dostane konečně drajv. Tady si myslím, že dost kopíroval John Carpenter v jeho filmu Jsou mezi námi. Pro fanouška filmových UG sci-fi magořin je tu možná jedna perla. Já si však musím v hlavě srovnat, co jsem to viděl. Nebo se mi jen do hlavy dostal emzák? Buckaroo pomoc!!! Hodnocení OST: 80.léta, sci-fi témata....groovy 7/10 ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Celý film by se dal definovat jedním z dialogů, který v něm zazní. "Proč je tady ten meloun?" - "To ti řeknu pozdějc." Akorát, že neřekne. Je to totiž strašně nepřehledenj film, kterej občas totálně postrádá nějakou časoprostorovou kauzalitu. A je těžký rozklíčovat nakolik je to myšleno vážně a nakolik je to béčko. Proto je to béčkově vtipný jenom občas. Rozhodně je to ale svým způsobem dost originální podívaná. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Toto dílko zřejmě vzniklo, když David Bowie, David Cronenberg, Morihei Uešiba, Bob Marley a Nikola Tesla uspořádali joint party a skončili v osmé dimenzi. Buckaroo Banzai - experimentátor, neurochirurg, umělec, mistr meče a všech ostatních umění, vědec i jednoduše prima citlivý chlap (ostatní jeho talenty neuvádím pro ušetření místa i času) - nejen zachránil Zemi a navázal kontakty s mimozemskou a jinodimenzionální civilizací, ale i stal se kultovní postavou hipsterů v 9., 10. a 11. dimenzích. ___ Film, který mi svojí dobovou odvázaností, ztřeštěným tématem a kultovní stylizací připomíná Repo Mana ze stejného roku - oba jsou určeny pro hikikomori a speciálně pro Sheldona Coopera, normálním jedincům se doporučuje těmto filmům zdaleka vyhnout. ___ Odpovědi na nejčastější otázky na Buckaroo Banzai jsou zde: http://www.figmentfly.com/bb/bbindex.shtml ()

Reklama

Reklama