Reklama

Reklama

Tenká hranice

(seriál)
Trailer
USA, 2021, 2 h 52 min (Minutáž: 43 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

V moderních tajných válkách se hranice mezi tím, co je správné a co špatné, smývá. Tento dokumentární seriál zkoumá morální rozporuplnosti války na příkladu jednoho případu z roku 2018, ve kterém jedna z amerických jednotek Navy SEAL obvinila svého velitele, Eddieho Gallaghera, z válečných zločinů. (Apple TV+)

Recenze (6)

Carteriiino 

všechny recenze uživatele

Neskutočne dobre natočené a postrihané. Ilustračky pretkané s autentickými zábermi dávajú tomuto dokumentu väčší rozmer ako by hocikto dokázal natočiť fiktívny film, nieto podľa skutočnej udalosti. Autenticita, autenticita, autenticita ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

true crime trošku jinak, aneb všude je to plus mínus stejné. Ačkoliv se v rámci rozhovorů fakt snažil (a někdy v polovině jsem byl lehce nalomen jestli mu nevěřit) působil na mě Eddie Gallagher od začátku jako někdo, kdo šel do armády čistě pro zabíjení kohokoliv a závěr mě v tom víceméně utvrdil. Nejprve lehce fraškodiním procesem, kde se využívaly všechny možné právní kličky, aby nakonec nastoupil svědek s imunitou a vše vzal na sebe (a je jedno zda z lítosti, pocitu bratrství, nebo po domluvě) až po chvíle, kdy se do toho vložil Oranžgután z Bílého domu, vyhodil člověka kterému záleželo na tom aby se podobné věci nemohly dít a nestávaly se a prakticky tím zamázl další podobné procesy. Ano, šlo sice o zabití člena ISIS, který si podle všech tak jako tak zasloužil zemřít, nicméně i válka by měla mít alespoň náznak morálky a když už jí nemá jedna strana, druhá by měla být schopná neklesnout na stejnou úroveň. Válečný zločin bude vždy válečným zločinem.V současnosti je to téma dost aktuální...80% ()

CHYREN 

všechny recenze uživatele

Tohle je silné kafe. Kvůli takovým svědectvím jsem rád, že naše země patří do euroatlantické civilizace. Nabízí se otázka, proč naši dokumentaristé nemají takový tah na branku?! Aféra s S.O.G. postrádá podobný nezávislý pohled. Tohle je relativně velmi čerstvé, velmi autentické a skvěle udělané. BRAVO! ()

CheMosquito 

všechny recenze uživatele

Celý ten začátek jsem byl fakt zmatenej , už jenom z toho důvodu proč by po sobě šli Sealové, postupem mě to přiblížilo případ a situaci v Mosul i díky autentickým záběrům , průběžně jsem se seznamoval s pár členy týmu o kterých si každý udělá svůj obrázek. Pořád mi tam něco nehrálo , pak přišla nečekaná bomba kterou troufám si říct že nikdo kdo o případu nečetl před tímto dokumentem nečekal. Ve finále to všechno dopadlo přesně tak jak jsem nechtěl . ()

hotanka 

všechny recenze uživatele

Dokument je to dechberoucí. Už jsem viděl hodně true crime doku, mockrát jsem nevěřícně kroutil hlavou, např. nad tím, s jakou lehkostí lze nespravedlivě odsoudit za vraždu teenagery, kteří jen divně vypadají (West Memphis Three), dostatečně dlouho je vyslýchají, až je spletou (mentálně retardovaný Brendan Dassey, celá parta Cetral Park Five), nebo naopak zprostit viny zjevně vraždící individuum, které má neomezené prostředky na obhajobu (The Jinx). Ale ještě nikdy se mi neotvírala kudla v kapse tolik jako při sledování téhle série. Vidíme takřka v přímém přenosu, jak lze šikovnými právními kličkami (svědek s garantovanou imunitou vezme na poslední chvíli čin na sebe) zprostit zjevného pachatele válečného zločinu obvinění z vraždy. Existuje xy očitých svědků činu, kamerový záznam úvodu mučení, pachatel se s utýraným vězněm nepokrytě fotí, vraždou se chlubí přátelům v SMS (!), ale má štěstí, že Bílý dům t. č. obývá jedinec, který se sice vojenské službě sám rafinovaně vyhnul, o to zapálenější je ale vlastenec. Gallagherovi mediálně pomáhá, zajistí mu vlivné obhájce (čímž zdravím Roberta Dursta z Jinx, kterého ale spravedlnost nakonec přece jen dostihla), pozve ho do Bílého domu etc. WTF? Shrnuto, podtrženo: jsem rád, že existují vojáci jako Dylan Dille nebo Joshua Vriens, to jsou skuteční hrdinové téhle frašky. Jsou si vědomi toho, že vystoupit proti svému veliteli, vlivnému členu SEALS, který před jejich očima mučí a nakonec ubodá vězně, se jim nejspíš nevyplatí, ale udělají to stejně. Voják by měl být profík, který nepříteli nepůsobí zbytečně bolest, ne úzkostné sadistické děcko závislé na tramalu. Proto ostatně existují Ženevské konvence. Jsem taky rád, že americká námořní komunita nakonec Gallaghera sama vyobcovala, ten odešel do výslužby, momentálně vymetá alt right weby a nabízí na netu trička s vlastním logem. Inspirace pro našeho Kajínka? ()

Reklama

Reklama