Reklama

Reklama

Platón z Belfastu

(festivalový název)
  • Velká Británie Young Plato (více)
Trailer
Velká Británie / Irsko / Francie / Belgie, 2021, 102 min (Televizní verze: 52 min)

Obsahy(1)

Jaké je vyrůstat ve městě, kde jsou stopy nedávných konfliktů všudypřítomné a místy ještě dnes probublávají na povrch v pouličních potyčkách? Charismatický ředitel Základní školy svatého Kříže (Holy Cross Boys' Primary School) razí názor, že špatné věci se stávají, ale klíčové je, jak na ně zareagujeme. Jako hlavní učební metodu využívá po vzoru Platóna diskusi. Se svými žáky řeší, co je to úzkost, agrese či strach a také jak tyto emoce pomocí krátkých filozofických cvičení zpracovat. Pro belfastské žáky je podle něj klíčové znát a pochopit minulost, aby se jim lépe žilo v přítomnosti. Lze ale v tak znesvářeném městě skutečně naučit děti vzájemnému respektu? (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský film. Postava ředitele je úkaz, jeho přístup je unikátní a v mnohých chvílích bere dech. Člověk kouká na něj, na respekt těch kluků, nevěří vlastním očím a uším, vzpomíná na svoje dětství a na to panoptikum lepších i horších učitelů a přemýšlí, kdy který z nich měl v sobě tolik empatie k žákům a takový pocit sounáležitosti ke komunitě. Paní režisérka na pofilmové debatě v Ostravě na festivalu Jeden Svět chovala k panu učiteli i paní výchovné poradkyni nesmírný respekt. Se stejným respektem je dokument natočený a je točený opravdu zblízka a i díky tomu velmi silný v mnoha osobních momentech. Ty děti mě nicméně fascinovaly taky. A to, že nedaleko místa natáčení před necelým týdnem našli dodávku s výbušninou, dokresluje realitu až na dřeň. ()

gonzo 

všechny recenze uživatele

Fascinující vhled do současného Belfastu. Já ignorant netušil, jak vyhrocená tam ta situace stále je. Film se sice věnuje primárně metodám výuky na zdejší ZŠ, ale zároveň se stále vrací k tomu nepochopitelnému konfliktu, který zdá se nikdy neskončí. Výjevy z Belfastu byly pro mě tím hlavním tahounem filmu, vzdělávací metody s důrazem na filozofii jsou fascinující, ale ve filmu taky značně repetitivní a klidně bych se obešel bez třetí, čtvrté a páté iterace téhož. ()

Reklama

Reklama