Reklama

Reklama

Místo zločinu České Budějovice

(seriál)
  • Slovensko Miesto zločinu České Budějovice
Česko, 2023, 13 h 11 min (Minutáž: 56–71 min)

Kamera:

Asen Šopov

Hrají:

David Novotný, Leoš Noha, Judit Pecháček, Filip Březina, Pavla Beretová, Jitka Schneiderová, Martin Myšička, Tereza Brodská, Miroslav Táborský (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Po Místech zločinu z Plzně a Ostravy se zločin přestěhoval do jižních Čech. Kromě vyšetřování a náhledu na kriminalistickou práci přinese seriál také pohled do soukromí postav. Šéf vyšetřovacího týmu Karel Dvořák (David Novotný) sloužil dříve u tajných služeb a nepřímo zavinil fatální zranění kamaráda. Jeho osobní linka se prolíná okrajově celou touto řadou seriálu. Diváci se mohou těšit i na Emu Grodskou (Pavla Beretová), která je z Ostravy převelena do Českých Budějovic na místo šéfky tamní kriminálky. Kromě služebně starších vyšetřovatelů se seriál zaměří také na mladou dvojici kriminalistů v podání Jany Šímové (Judit Pecháček) a Petra Brauna (Filip Březina). Tým doplní rovněž státní zástupkyně Lucie Veselá (Jitka Schneiderová) a soudní lékař Alex Karpenko (Martin Myšička). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Mallinali k tomuto seriálu (6)

Statek (2023) (E02) 

Že policajti jsou jediní, kdo bere aspoň trochu vážně krutou vraždu a znásilnění mladé holky, narozdil od kolegů, kamarádky, bývalého přítele... to už tu zaznělo a fakt to bylo za hranicí parodie. Přitom se seriál bere vážně. Vyšetřovací metody a přepadovku ani nekomentuju, to byla kvalita na úrovni somalskyho pivovaru. Co ale v komentářích nezaznělo, je absence zájmu médií a spol. Máte dvě bestiální vraždy, podezření na úchylnyho vraha na venkově, normálně by se lidi báli vylézt před barák a všude by opruzovali novináři, policajti by byli pod tlakem, buzerujicí šéfové... a tady nic. Všechno probíhá v naprostém vzduchoprázdnu a jediný dohled je protivná státní zástupkyně, kterou stačí poslat do řiti. A teď mi řekněte, když ty vraždy skoro nikoho nezajímají ani v samotném seriálu, proč by měly zajímat diváky? Kdyby radši udělali spin-off Případů 1. oddělení z jiných měst se skutečnou prací policie. Tuhle mordpartu by Korejs vykostil už před úvodními titulky a Víťa Sršeň by vedle nich vypadal jako Colombo. ()

Anděl v laguně (2023) (E03) 

Náhodou, má to vzestupnou kvalitu. Např. na rozdíl od předchozích dílů, tady ta oběť dokonce chvilkama i někoho zajímala.  Navíc už použili i policejní výraz, když "vytěžovali" svědky. Ještě pár dílů a tvůrci třeba zjisti, že existují nějaká média a nějací šéfové, kteří mají na tuhle bandu, co si v Budejkach taky říká policie, dohlížet. A nebo to radši hodí do komedie, aby nemuseli furt ukazovat, že to spichli horkou jehlou. Uvidíme. PS: Že se teprve vybírá nový ředitel fakt neznamená, že si kriminálka dělá co chce. PS 2: Bylo by fajn, kdyby scénář trochu pracoval s tím, kde se natáčí. Takhle to vypadá, že se na jihu natáčí jen kvůli hezkým obrázkům, vliv na děj to moc nemá. ()

Únos (2023) (E04) 

Náhodou, já říkal že se to lepší. Časem to může být i průměr. Dokonce jsem hned neuhodl hlavního pachatele, tipoval jsem syna oběti únosu. Samozřejmě to má pár drobných much, za který by v reálu zaplatili životem nebo kariérou. Za všechny to epické předání peněz, kdy nechali Novotného naprosto absurdně hrát roli syna oběti, i když nemohli vědět jestli ho únosci neznají (a nakonec znali, ale z vůle scénáristy nepoznali...). Třešničkou na dortu je hned první scéna, kdy vrah střílí po lesníkovi a ten ještě pohotově zjistí číslo auta. Zřejmě měl vojensky výcvik, normální člověk by se snažil plizenim plazenim okamžitě zdrhnout, nemohl vědět, že za ním nepobězí... ()

Kniha hříchů (2023) (E07) 

Tady si někdo užíval natáčení. Ostatně půlka dialogů se jela evidentně na první dobrou, bez oprav. Hlavně žádný stres. A já si to taky užívám, i když asi trochu jinak. Ty detaily, jako hlavni vyšetřovatel blbnouci s kaskadery, mimo scénář maďarsky mluvící (ne)herečka v české pohádce a policií uzavřený areál versus libovolné příchody a odchody produkční i vraha/vyderace, to je jen k pousmati. Co je ale fakt bžunda, vražda režiséra (natolik významného, že mu svěřili nejsledovanější televizní pořad roku - vánoční pohádku) vůbec nikoho nezajímá, jenom z povinnosti tu policii. Takže ani tady nejsou žádná média, šéfové, rodina a přátelé oběti, cumilove, strach ve štábu.... dokonce ani štáb nepřestane točit. A to ani po druhé vraždě, která teda zajímá aspoň tu manželku, i když asi jen kvůli akční scéně s vykupnym. Zajímalo by mě, jestli tím chtěli odlehčit žánr, nebo to prostě jenom odflakli. Komedii vsak v popisku nevidím, i když pár humorných vsuvek tam bylo. Abych jen nekritizoval, prostředí zajímavé, hudba skvělá, kamera vynikající (i když Blatnou mohli ve scénáři trochu víc prodat, tady bylo v zásadě jedno co je to za zámek), některé vtipy povedené a vraha jsem neodhadnul. ()

Údolí smrti (2023) (E09) 

Na jednu stranu atmosférické, skvělá hudba, kamera a tentokrát konečně využili i prostředí. Na druhou stranu to není o profesionální kriminálce, ale o chráněné dílně s plackou. Takže Leoš Noha potká v hospodě týpka, který začne nejasně mluvit o svinárnách oběti a nechá ho v klidu odejít, aniž by chtěl zjistit víc. Když zjišťujou co oběť dělala v práci nebo kdysi u pohraničníků, neptají se kolegů, nadřízených, podřízených, ale jen rodiny (včetně bývalé snachy), která jim nic říct nechce a těch co pan soudce soudil - a pak se divi, že ví prd a musí spoléhat na náhodu. Ale i ostatní dělají šílenosti. Místní dřevorubec, který soudce viděl při dávném zločinu když zrovna vysekával s partou jeden vymezený kus lesa, nemůže místo činu desítky let najít a musí mu to říct někdo cizí (???) a nakonec uvidíme scénu jak vychrtlý vrah shodí dost velkého bývalého pohraničníka ze skály, i když je tam dost masivní zábradlí a musel by ho protlačit jak česnek. A rodina jedné dávné oběti ani moc neřeší, že jim syn jakože emigroval a už o něm vyjma jednoho divného dopisu nikdy nikdo neslyšel... Jinak chvilku jsem myslel, že už v tomhle seriálu konečně někdo opláče oběť, že mu bude fakt chybět, ale manželka po emotivním hledání, co se stalo s manželem najednou začala jen klidně odpovídat vyšetřovatelům. Jako by jí informace o vraždě spíš uklidnila... inu, jako ze života. ()

Zelená horečka (2023) (E11) 

Vykopání mrtvé kočky jako důkaz o tom, co podezřelý v určitý čas v lese dělal nebo nedělal. Když i sám říkal, že tam má hřbitov koček a mohl ji tam tedy zakopat kdykoliv jindy a přesný čas by těžko poznali (natož bez pitvy). A i kdyby mluvil pravdu, klidně mohl vraždit před i po jejím zakopani, nic by mu v tom nebránilo.. Au. Snad se dívají v 1. oddělení, Víťa Sršen může konečně udělat kariéru, tam na jihu bude za hvězdu... ()

Reklama

Reklama