Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V univerzitním městě Laramie ve Wyomingu se 6. října 1998 stalo něco, co je navždy poznamenalo. Té noci byl surově zbit a brutálně zavražděn homosexuální student Matthew Shepard a Laramie se stalo symbolem násilí. Skupina mladých herců a autorů z newyorské divadelní společnosti Tectonic Theatre Project vedená režisérem Nestorem Carbonellem (toho hraje sám Kaufman) odjíždí do Laramie, aby o Shepardově smrti napsala multimediální hru a zjistila, jak tato neblahá událost ovlivnila město i jeho obyvatele. Umělci kladou nepříjemné otázky všem mladým i starým, gayům, mužům i ženám, Matthewovým kamarádům i těm, kteří ho vůbec neznali, a také zpovídají přátele a blízké Aarona McKinneye a Russella Hendersona, kteří byli z násilného činu obviněni. Tento příběh nevypovídá o jednom případu vraždy, ale o městě, kde k ní došlo, říká Kaufman. Proč se to stalo právě tady? Co tomu lidé říkají? Jak se cítí a co si myslí? Po dvou letech, v květnu 2000, je hra The Laramie Project uvedena v New Yorku a za pár měsíců poté i v samotném Laramie. Možná, že bude mít na zdejší komunitu očistný terapeutický účinek a nabídne jí naději do budoucna (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha, co to bylo za kecy? Tenhle pseudo doku styl smíchanej s nějakejma pseudo racionálníma sračkama o teplouších mě fakt nebavil. Neuvěřitelný, co jsou v Americe schopni natočit. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vědci říkají, že nekonečný je vesmír. Cynici (a realisté) tvrdí, že nekonečná je lidská hloupost. Děti prohlašují, že nekonečný je školní rok. Pracujícící přísahají, že nekonečný je čas od pondělí do pátku. Psi by vám pověděli, že nekonečné je čekání na chvíli, kdy se páníček zvedne od počítače a obleče se na procházku. Já říkám, že nekonečný je počet svinstev, které je člověk schopný spáchat na jiném člověku. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Bylo by to hezké téma eseje (úvahy), to zase jo. Mohlo by se to jmenovat třeba: Vliv homosexuálů na společnost. To je ale tak všechno. Jediné co film může nabídnout je možnost udělat si o homosexuálech vlastní obrázek. Ve filmu mi drasticky chyběl nějaký konflikt, nějaká událost, která by film postrčila várazně kupředu. Přístup tvůrců k filmu mi přišel až příliš neutrální, nebyl zde žádný prvek, který by dokázal urazit určitou skupinu lidí. V tomto filmu 'šokující' prvek prostě znatelně chybí. Myslím si, že tvůrci měli natočit buď skvělý dokument (v Moorově stylu) nebo průměrný film. Bohužel z toho vznikl jakýzi maglajz, který ale určitě nikoho NEURAZÍ. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Typicka americka vlastnost: spravit z komara somara a natocit o tom film. Samozrejme s hviezdnym obsadenim. Vysledok je vsak dost rozpacity. Okej, zavrazdili homosexuala a vo filme zaznie veta: toto nie je o Laramie ale o Amerike. Wtf??? Dennodenne sa stretávame s diskrimináciou, kvoli tomu, ze sme zeny, homosexuali, cierni, emigranti atd atd. A nikto o tom filmy netoci. Ja tuto temu nepovazujem za tak zavaznu, aby som jej venovala hodinu a pol svojho zivota. Tie dve hviezdicky davam za autenticky pristup. ()

teplic 

všechny recenze uživatele

Pátos, pátos, pátos. Ako dokumentárne divadlo to môže fungovať, a pravdepodobne aj funguje, no ako dokudráma je to neinvenčné a patetické. Veľmi. Plusom je istá náučná hodnota, autentickosť a dobre mienený zámer. Dielu Angels in America, na ktoré veľakrát odkazuje, to len jemne škrabká odumretú kožku na pätách. ()

Gazzy 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně slzopudný a hrající na city. Na televizní film ale ucházející a s překvapivě dobrými herci což už ale u HBO filmů není tak neobvyklé. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Na pozadí jistě silný a dramatický příběh. Tento hraný dokument byl ale svým provedením místy ne příliš uvěřitelný a spíše příliš patetický a celkově nijak originální. Vidět asi tu fiktivní divadelní hru, pro kterou se ve filmu sbírají podklady, myslím si, že by hodnocení skončilo mnohem lépe. ()

Reklama

Reklama