Reklama

Reklama

John Huston - dobrodružství svobodného ducha

(TV film)
  • Francie John Huston, une âme libre (více)
Francie, 2021, 51 min

Hrají:

John Huston (a.z.)

Obsahy(1)

Život a dílo legendárního amerického filmaře... Americký režisér John Huston patří mezi nejvýznamnější filmaře. Proslavily jej hned jeho první filmy ze 40. let, jak temná detektivka Maltézský sokol či studie chamtivosti Poklad na Sierra Madre, tak sociálně-kritická gangsterka Asfaltová džungle. Býval však vzpurný, prosazoval své pojetí a často se tak ocital v konfliktu s Hollywoodem. Stávalo se mu, že ztrácel dohled nad konečnou verzí svých snímků, dokonce býval vyměněn za někoho jiného. V 50. letech se kvůli rozbrojům přesunul do Anglie, kde vznikla taková díla jako Africká královna, Moulin Rouge nebo Bílá velryba. Po návratu do Ameriky režíroval jeden ze svých nejoceňovanějších filmů, drama Mustangové, většinou je však podepsán pod divácky atraktivními tituly (např. Čest rodiny Prizziů). Také se věnoval herectví: zaujal třeba v Polanského thrilleru Čínská čtvrť. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

andrii 

všechny recenze uživatele

Krajinář, městský host ve stínovaném klobouku. Zámecký pán v sedle "moře" filmů. Dosahoval hutných tónů v charakterech, hnaných možnostmi děje. Zaručoval mužnou hustotu, zjemněnou stuhami. Hostinu scén a atmosfér, houštinu motivů. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jestliže nejčastější věta v dokumentu je: "Ve své autobiografii o tom píše..", pak bych si raději přečetl tu knihu, protože padesátiminutový film zdaleka nemůže obsáhnout osobnost Hustonova významu a jen tak lehce se sklouzne po povrchu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

John Huston (5. srpna 1906, Nevada, Missouri, USA – 28. srpna 1987, Middletown) byl americký filmový režisér, scenárista a herec. Dvakrát získal Oscara, v obou případech za western Poklad na Sierra Madre z roku 1949. Jednu sošku si odnes za nejlepší režii, druhou za scénář. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama