Reklama

Reklama

Do hloubky: Zmizení Birgit Meier

(seriál)
  • Německo Dig Deeper - Das Verschwinden von Birgit Meier (více)
Dokumentární / Životopisný / Krimi / Mysteriózní
Německo, 2021, 3 h 54 min (Minutáž: 58–59 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Birgit Maier zmizela v roce 1989. Vyšetřování případu dlouho maří policejní přešlapy, ale Birgitin bratr neúnavně pátrá po tom, co se jí doopravdy stalo. (Netflix)

Recenze (18)

AloisNeuman 

všechny recenze uživatele

Rozdíl mezi dokumenty na Netflixu je doopravdy veliký. Tohle mohl být hodně dobrý evropský. Bohužel nezáživně postaveno. Stačilo změnit pořadí informací a dva díly a bylo by to skvělé. Škoda promrhaná šance. Přesto zajímavý případ. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když k případu náhlého zmizení ženy ve středních letech policie od začátku přistupuje laxně a kupí jednu botu za druhou, tak jde opravdu o velmi smutný příběh. Když ta žena je shodou okolností sestra policejního ředitele ve vedlejším okrsku, tak je to čirá demence, která navíc vůbec nezapadá do všemi oslavovaného a precizního Německa. Právě roztažení případu do tolika let a jeho následné převzetí do rukou amatérských vyšetřovatelů činí zmizení Birgit Meier tak zajímavým. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument plný hypotéz, či teórii od “vyšetrovacieho tímu”, ktorý sa skutočne snaží zájsť do absolútnej hĺbky, no tá spŕška informácií, ktorá sa valí na diváka, vyvoláva pocity, akoby na ničom inom nezáležalo, len na dátach, ktoré musíte prijať, aby ste pochopili. No a ono v podstate ani nezáleží. Laický divák, hľadajúci emotívny dokument, ktorými “True Crime” príbehy od Netflixu bez pochýb sú, bude zrejme sklamaný. Žandári, “domáci detektívi” ako takí, by ho mali vidieť povinne. Nesmierne podrobná záležitosť, ktorej chýba akurát väčšia snaha vyvolať väčší hnev voči “autoritám”. Za mňa ale za päť. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá časť navnadila, ďalšie sa už len tak viezli a na konci ma napadlo, že kľudne z toho mohol byť jeden kratší dokument, ako dávajú na ID. Ale Netflixu sa to oplatí naťahovať, takže chápem. Je samozrejme smutné, že polícia svoju robotu neodvedie a pár deduškov ju v pohode zastúpi. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Po povestnej nemeckej precíznosti tu nie je ani stopa. Zato typických nemeckých gýčov neúrekom. Ten policajt mal v garáži, či kde robil to interview, vypchatého diviaka. A tá zavraždená bola sama o sebe gýč. Možno ju preto zabil. Také naničhodné vyšetrovanie prípadu sa len tak nevidí. Cvok si tam celé roky pobehuje ako opica v továrni na banány, zabíja koho sa mu zachce, zahrabe to rovno doma, a nik nič nerobí. Ešte si uverejní v novinách riť a vtáka. Už iba takých by som zavrela. A ten brat sa dal do poriadneho vyšetrovania až v dôchodku. Prečo až vtedy? Nech mi nik nehovorí, že predtým nemal čas. Keby sa trošku nad tým zamyslel, na to, čo sa stalo, by prišiel oveľa skôr. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ani v tom nemecku nebezi vsechno jak ma...a tak museji vzit duchodci patrani do vlastnich rukou... Ale ted bez legrace, jde o poutavy dokument o obnovenem vysetrovani po dlouhych letech. Zajimave. 3+ ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Zvláštní případ ze SRN těsně před pádem Berlínské zdi. A tím pádem si myslím, že tím byl i ovlivněn. I když to samozřejmě neomlouvá naprostou zhůvěřilost kriminalistů jak podělali co se dalo. Je zde zcela jasné, že nebýt bratra Birgit, který zastával vysokou funkci u policie a měl spoustu známých, kteří mu pomohli při jeho hledání, tak by ji asi nikdy nenašli a to je na tom všem strašně tristní. No, nezbývá než říct, že jeden se nemá nikdy vzdát, pokud je přesvědčen o své pravdě. Za mě 85% ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Utahané jak silvestrovská estráda v TV, potenciál v tom přitom byl. Opět jsem si ověřil, že americké true crime dokumentární série jsou jiný level, mj. i díky většímu množství obrazových záznamů z lokálních TV. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Minisérie má bohužel tu nevýhodu, kterou trpí drtivá většina dokumentární produkce Netflixu, a sice že je naprosto zbytečně natáhnutá na nesmyslnou stopáž téměř 4 hodin, čímž pochopitelně ztrácí na poutavosti a nudí, byť se jedná o na informace bohatý počin. Případ je velice zajímavý, o to víc mě mrzí, jakou tvůrci zvolili formu. Dokumentu by jednoznačně prospěla větší dynamika, lepší spád, rapidní zkrácení stopáže, hned by z toho byla jasná pětihvězdičková záležitost. Osobně to mám tak nějak mezi, ale přikláním se k lepšímu hodnocení, tak silný příběh si to zaslouží. 7/10. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Další z otřesných zločinů, které se rozhodl Netflix dokumentovat. Jde o německou tvorbu, proto je serie uchopena lépe a víc věcně. Opět je však největší vadou délka, minimálně o jeden dil bych to zkrátil. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Konečně, konečně, konečně. Návrat k netflixovskému true crime v nejčistší podobě. Žádné zbytečné natahování, žádné ezo-odbočky. Skvěle syrový výklad. Takhle nějak by to mělo vypdat - abyste ve 4. dílu prostě zoufale hltali televizi a ptali se "tak kdo teda, k***a?!" Je to o level výš, než většina ostatních, aktuálně dostupných podobných dokumentů na Netflixu. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh, ktorý trpí netflixovským naťahovacím spracovaním, 4 hodiny by sa dali skrátiť na polovicu. Našťastie nie tak nudné a uondané ako hraný seriál o tejto udalosti Temný les. ()

Muffino 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný dokument, kterému by prospěla kratší délka a některé nepodstatné informace, jako kdo kde u stolu při schůzce seděl, jsou jen zbytečné. Naopak podstatné informace se bohužel člověk nedozví. Příkladem: manžel Birgit odmítl koupit dům, ale oni tam stejně provádí relativně nevratné operace. Najde se zakopané auto, ale  divák dostane pouze informaci, že bylo na leasing. V posledním díle se letmo dozvíme, kdo byl majitel/uživatel. Všichni předpokládají existenci spolupachatele na základě toho, že neměl pachatel jak přijet na místo činu? A že mohl přijet spolu s oběťmi v jednom autě nikoho nenepadlo? Vždyť sami ukazovali, že hledal páry na sexuální hrátky. Po shlédnutí má také člověk pocit, že to celé bylo hlavně o poukázání na neschopnost policie, což je v případě Německa samozřejmě netradiční, ale v dokumentu to již neustálé opakování už nudí. Celkově by dokumentu prospěla o kousek lepší režie a střih, které mají šanci všechny jmenované nedostatky odstranit. Hudba je výborná stejně jako vizuál a u některých scén člověka mrazí. Nápad s balónkem v závěru jako vizualizace konečně uvolněné duše asi není nová, ale funguje a scény s páternosterem nikdy nezklamou, i když v poslední scéně jsem čekal, že hlavní aktér, jako symbol rozlousknutí, vystoupí.. Suma sumárum jde ale o velmi dobrý dokument, který diváka vtáhne a ukazuje, že i mluvou aktérů lze udržet jisté napětí. ()

Reklama

Reklama