Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

natalanka 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film se vždycky těším. Vidět Sandru jako alkoholičku s přihlouplým abstinenčním pohledem, vidět ji jako arogantní a vzteklou, ješitnou a rýpavou ženskou...tak to si opravdu vychutnávám a dle mého je v této roli opravdu skvělá. Vadí mi pouze jedna věc. Zjistit za jeden měsíc jak na tom jsem s alkoholem....no...zdá se mi to přitažené za vlasy. Ale budiž. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s chlapským alkoholikem typu Barflye, nebo Stevea Buscemi z Můj nejmilejší bar a podobnými je tohle samozřejmě o dost jiný film. Není z něho tolik cítit alkohol a lidský pot, je to takový trochu idylický příběh z odvykací léčebny s příjemným obsazením a sympatickou alkoholičkou Sandrou Bullock. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Ono to s tím alkoholismem není zas tak jednoduché, jak se nám tady snažili vnutit. Sandra Bullock nepředvedla nic, co by stálo za povšimnutí. Prostě film, který zhlédnete a než vyjdete z kina, veškeré dojmy, byly-li vůbec nějaké, okamžitě vyšumí a jakákoliv chuť vrátit se k tomuto filmu někdy v budoucnosti není přítomna ani v tom nejhlubším podvědomí. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Každý jsme odpovědní sám za sebe, každý si zvolíme cestu, po které chceme jít. Ale co když někdo rozhodne za nás, co když nemáme na výběr? 28 dní ukazuje, jak se může projevit zájem či nezájem rodiny, alkoholismus matky na budoucnosti jejich dětí. Typicky hollywoodská podívaná však nemá tu potřebnou hloubku a zápolí z tou takzvanou vyumělkovaností. Sandra Bullock podává na své poměry celkem solidní herecký výkon, ale třeba oproti Winoně Ryder, jenž ztvárnila podobnou roli v Narušených to rozhodně není ono, jako srovnávat růži s kopretinou. Obě jsou jistě krásné, ale každá na jiné úrovni. Zcela upřímně tak své party zvládají především Azura Skye v roli mladičké narkomanky Andei a Viggo Mortensen jakožto na alkoholu a drogách závislý hráč baseballu. Scénář sám má dost slabin, hlavní je v kontrastu mezi jednotlivými postavami, od vtipálka k dítěti co si rádo ubližuje. Právě tahle ucelenost, kdy mají postavy svou vážnost je u podobných filmů z léčeben dost nutná tady naprosto chybí. A pak, chvílemi jakoby se scenáristka nemohla rozhodnout, jestli chce lehkou komedii nebo psychologicky vyzrálé drama. Přesto přezevšechno životní pravda, že hluboké krize sbližují, ukazuje i tady svou tvář. I když ne třeba tak upřímnou jako v jiných povedenějších filmech, ale pořád do očí hledící divákovi. Závěr sám o sobě už je jen sentimentálním završením toho zvláštního propletence, který vám před očima těch víc jak 100 minut vzniká. Nejsou to čisté 3 hvězdičky, spíše dvě a půl, z toho ta půlka za to, že filmu ukazuje mnou oblíbené prostředí. Psychologie je závazek no a toho tu bohužel nebylo dostáno. ()

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Tento odvykací příběh se mi líbil. Nenazvala bych jej přímo drama - to by podle mě mělo mít hlubší kvality, ale celkem solidní inspirace, pokud jste na dně a chcete přestat s nějakým zlozvykem. Žádný naturalistický obraz života alkoholiků a jiných závislých ovšem nehledejte. Film má i trošku slušivého vtipu a pro mě sympatickou Sandru Bullock, která byla rozverná, pěkná a silná žena jako vždycky. I Viggo Mortensenovi tahle role seděla. Podstatně lépe než v Dějinách násilí. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Sandra Bullock pila před každou svou scénou, kde byl vyžadován nekontrolovatelný třes, trojité expreso. (Bauer)
  • Sandra Bullock pár dní pobývala v léčebně, když se připravovala na tuto roli. (Bauer)
  • Většina obrazů na zdech v léčebně byla opravdu vytvořena reálnými pacienty. (Bauer)

Reklama

Reklama