Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Každý jsme odpovědní sám za sebe, každý si zvolíme cestu, po které chceme jít. Ale co když někdo rozhodne za nás, co když nemáme na výběr? 28 dní ukazuje, jak se může projevit zájem či nezájem rodiny, alkoholismus matky na budoucnosti jejich dětí. Typicky hollywoodská podívaná však nemá tu potřebnou hloubku a zápolí z tou takzvanou vyumělkovaností. Sandra Bullock podává na své poměry celkem solidní herecký výkon, ale třeba oproti Winoně Ryder, jenž ztvárnila podobnou roli v Narušených to rozhodně není ono, jako srovnávat růži s kopretinou. Obě jsou jistě krásné, ale každá na jiné úrovni. Zcela upřímně tak své party zvládají především Azura Skye v roli mladičké narkomanky Andei a Viggo Mortensen jakožto na alkoholu a drogách závislý hráč baseballu. Scénář sám má dost slabin, hlavní je v kontrastu mezi jednotlivými postavami, od vtipálka k dítěti co si rádo ubližuje. Právě tahle ucelenost, kdy mají postavy svou vážnost je u podobných filmů z léčeben dost nutná tady naprosto chybí. A pak, chvílemi jakoby se scenáristka nemohla rozhodnout, jestli chce lehkou komedii nebo psychologicky vyzrálé drama. Přesto přezevšechno životní pravda, že hluboké krize sbližují, ukazuje i tady svou tvář. I když ne třeba tak upřímnou jako v jiných povedenějších filmech, ale pořád do očí hledící divákovi. Závěr sám o sobě už je jen sentimentálním završením toho zvláštního propletence, který vám před očima těch víc jak 100 minut vzniká. Nejsou to čisté 3 hvězdičky, spíše dvě a půl, z toho ta půlka za to, že filmu ukazuje mnou oblíbené prostředí. Psychologie je závazek no a toho tu bohužel nebylo dostáno. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrná filmařina odehrávající se v prostředí, které je standardně oblíbené pro filmy, co chtějí být dobré. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Bullocková sice hrát neumí, scénář taky za moc nestál, ale ten film má něco, co mi prostě nedovolí ho absolutně odsoudit. To něco je muj největší oblíbenec Steve Buscemi. Jednu hvězdičku tomu prostě kvůli němu dát nemůžu. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohuzel Sandra Bullock je typem herecky, ktere asi nikdo nemuze verit, ze by zahrala roli alkoholicky – ve sve roli pusobi az nechtene smesne. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Obyčejný průměr, kterému by pomohl lepší scénář - tento, mimochodem od autorky Erin Brockovich je totiž vyloženě hrozný! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kdy konečně někdo natočí film o člověku, který se mohl, ale nestal alkoholikem, což je podle mě mnohem náročnější, než když čtyři tejdny odvyká a pak nepije (a určitě je to obdivuhodnější, než chlastat a pak se při potížích = protože to je jedinej důvod, proč alkoholici přestávají chlastat = začít odvykat). Co se týká filmu, nijak moc mě nezaujal, začátek celkem úsměvnej, člověka vždycky potěší, když někdo udělá někde nějakej brajgl. Jenže pak to jede ve vyjetých kolejích a končí to jako pohádka. To bych klidně omluvil, ale musela by to být zábava a ne nuda. Co se týká dabingu, Štěpán Šafránek by měl zalízt zpátky na Ulici, protože rty Stevea Buscemiho občas vůbec nestíhal, a to ani nemluvím o všem ostatním. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ze své pozice nudného introvertního abstinenta přísahám, že tento film mne od nepříčetného chlastání nikdy neodradí. Zvlášť proto, že mne nebavil. Ono asi nebylo účelem, aby odvykačka byla tou nejzábavnější věcí v širém kosmíru, ale měla to být mimo jiné i komedie a od té očekávám víc humoru, než pár pitvořicích se ksichtíků. Osobně proti Sandře nic nemám, umí krásně zametat stáj, fajn se s ní povídá a v posteli taky není nejhorší, ale instinktem pro výběr vhodných rolí rozhodně nebyla obdařena. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nad alkoholem prý nejde zvítězit, jen Moraváci umí zremizovat, ale to autoři tohoto rčení asi neviděli Sandru. Za necelé čtyři týdny v suchým triku.. Za celou dobu se to nestačí plnohodnotně vyprofilovat ani jako komedie, ani jako drama a už vůbec ne jako kombinace obojího. V tomto ohledu mělo jasno jen těžce návykové Santa Cruz.. Raději Sandru v busu než na Antabusu.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Chjo. Tak jsem shlédl další drama. To byla hrůza. Sandra Bullock se nenaučí hrát vážné role. Crash nepočítám, to je vyjímka potvrzující pravidlo. Viggo Mortensen nevýrazný až hanba a tím jediným, kdo něco hraje je Steve Buscemi. Jedna postava (a k tomu ještě vedlejší) film nezachrání. Ale udržet jej nad propastí - udrží. A i za Sandřin komický projev ty tři dám. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Sandra patří do mé topky nejlepších, světových hereček, ve svém hereckém projevu je vážně dost dobrá a to až tak moc! že jsem její postavu narkomanky a alkoholičky Gwen měla sto chutí to.... vyliskat přinejmenším a zavřít na hodně dlouho ... (co ale očekáváme, když si v dětství prožila své s vlastní matkou) Ve svém opileckém rauši byla Gwen nebezpečná, když sedla za volant a na takové lidi jsem velmi alergická. Člověk si dokáže velmi dobře představit, že tenhle příběh není ze sájns fikšn, ale podobní kreténi (s prominutím) po našich silnicích prostě jezdí a nikdy si nemůžete být jisti, že zrovna Vám se nic nemůže stát... Za její skvělý herecký výkon dávám 4*. Za ni a za Steveho :-) Zbytek filmu byl o ničem ... trapní a ujetí pacienti léčebny s odvykacím a svým klasickým psychologickým programem, tyjo hrůza! :-) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Sandra strašná jako (pro mě) vždy a tentokrát ještě v roli šíleně otravné alkoholičky. S ní bych ani těch osmadvacet dnů nevydržela, zato co se Vigga týče, to je jiná :) Zajímavé drama o léčebně pro závislé, nic víc, nic míň. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Jak tady pročítám komentáře, tak se shoduji s většinou, že Sandra jako notorický alkoholik herecky selhává. Občas vtipné a ne přehnaně přeslazené, za to palec nahoru. A ještě nemohu zapomenout na mého oblíbence, Viggo je prostě pán! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Sandra Bullocková hraje hlavní roli v psycholickém dramatu z protialkoholické léčebny... a mě vstávají vlasy hrůzou. Podobné role se MUSÍ svěřovat těm co umí HRÁT, nebo aspoň hrát, NE Bullockové. Režiséra, který obsadí Buscemiho do malé role vedle hlavního Bulldocka...-nechápu... Právě za Stevea dávám jednu hvězdu, jinak bych se na tuhle patlaninu opravdu nedodíval a svrhnul ji do odpadu. 20% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne ambiciózna herečka Sandra Bullocková v tomto nepodarenom snímku opäť nesmierne zahviezdila. Najskôr som nevedel, či to myslí vážne alebo je to len nejaká jej prazvláštna paródia. Bohužiaľ ona to brala smrteľne vážne. Možno si pomýšľala i na Oscara. Ale to ani náhodou. Je to Bullock Bullshit! Nie je to ani dráma a ani komédia. Nie je to nič. Nestojí to ani za psí prd. Bullocková tam úplne tápe, abolútne nevie, čo má hrať, ale so svojím výkon je dozaista nadmieru spokojná. Chcela stvárniť psychicky zničenú alkoholičku a pritom nikdy v živote nezažila poriadnu opicu. Podľa toho, čo tam predvádza to tak evidentne vyzerá. S jej hereckými schopnosťami, ktoré sú na úrovni priemerne vycvičeného šimpanza, nedokázala presvedčivo zvládnuť túto citlivú tému. Sandra Bullocková je snaživka bez talentu. Znova som sa o tom presvedčil. "28 dní" je doslova hlúpy film. * ()

Reklama

Reklama