Reklama

Reklama

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic

(TV film)
  • Velká Británie Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts
Trailer

VOD (1)

Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson spolu s režisérem Chrisem Columbem a dalšími herci ze všech osmi filmů o Harrym Potterovi putují zpět do Bradavic a společně oslavují dvacáté výročí od uvedení prvního filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Retrospektivní dokument Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic vypráví okouzlující příběh o natáčení prostřednictvím zcela nových rozhovorů s herci, zvoucí fanoušky na magickou cestu z pohledu první osoby na jednu z nejoblíbenějších filmových franšíz všech dob. (Magic Box)

(více)

Recenze (297)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[100%] Úplně jsem se z toho posral, ale vážně! ;) Tento speciální a za mě opravdu originální dokument se opravdu povedl. Takže dnes první den v novém roce 2022 jsem začal tímto ? No, rozhodně skvělá volba. Úvod je opravdu kouzelný. Ema Watson jako Hermiona se vrací k parní lokomotivě, poté si sedne do kupé a pozdraví Lenku a Ginny. Následujíc záběr na Bradavice; Hermiona vstupuje do velké síně a obejme se s Dracem. Takže tento začátek ve mně vyvolal velké emoce; skoro jako kdyby se jednalo o nový díl Harryho Pottera. Poté se to rozběhne už jako dokument. Ale záběry, kdy sedí herci Harryho, Rona a Hermiony v nebelvírské společenské místnosti jsou opravdu impozantní. Bavily mě scény, kdy tu vidíme režiséra Ch. Columbuse, který mi přišel jako největší sympaťák. I když herci považují za nejlepšího režiséra Yatese. Radcliffe, Grint, Watson zde byli určitě skvělí. Potěší i další hrstka známých herců, třeba Ralph Fiennes, H. B. Carter, R. Coltrame ale i takový Jason Isaacs, který zde vůbec nepůsobí jako panovačný a namyšlený Lucius Malfoy. Tom Felton rovněž působí jako naprostý pohodář. No, nechci tu někoho vynechávat, to bych tu mohl psát do nekonečna. Ale ten návrat herců v obdobě tohoto speciálního dokumentu se fakt vydařil. I to obsahuje spoustu zajímavostí, které teda nejsou nijak překvapivé, ale působí to dobře, když ty zajímavosti slyšíme z úst těch dotčených herců. Nejvíc mě zaujalo, že do sebe Emma Watson a Tom Felton byli zamilovaní, nebo jak se Watson v jisté chvíli cítila osamělá a zvažovala, že po Ohnivém poháru s rolí Hermiony sekne. Často jsem měl během tohoto počinu nutkání se rozbrečet díky takové vlně nostalgii. Ke konci, kdy padli slzy ústředních herců, se i mě trochu kalily oči. K tomu to má i nádherný hudební doprovod. Takže skvělá spokojenost a i když jsem si asi před rokem dal repete celé série, tak i letos si do měsíce tuto ságu zopakuji. Završím jí jako bonus i oběma Fantastickými zvířaty a budu se těšit v dubnu na nový díl, nesoucí název Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Nebude to ono, ale aspoň mi to trochu Harryho přiblíží. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nepatřím ke generaci Harryho Pottera, ale když jsem to zahlídl na HBO GO neváhal jsem, přece jen jsem nevynechal v kině jediný díl a některé scény mám v hlavě doteď. Stejně jako titulku od J. Williamse. Bylo to krásné vzpomenání na kouzelné časy kdy jsem jako prachobyčejný mudla utíkal do Bradavic, světa kouzel. Představitelé pochopitelně zestárly a líbilo se mě, že dokument se věnuje spíše citům a vztahům, to dává velký emoce, jen místy to mělo pachuť těch povinných PR keců, ale s ohledem na to, kolik času a let spolu hlavní trio bylo, těm vzájemný citům jsem schopen uvěřit. Jinak nejhezší pasáž je Helena BC s Danielem, no napsal jí to hezky, tenkrát. Moc chválím kreativitu dokumentaristů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál, aby to nebylo na způsob Přátel, kteří byly totálně poplatné době. Naštěstí ale nebylo. Jen je to plné chvástání, jak to všechno udělali dobře. Ale tak což, oni to udělali dobře, tak ať se chvástají. Sice je tomu něco přes deset let, co vyšel poslední díl, ale já jsem všechny ty herce a režiséry opět hrozně rád viděl. Byla v tom obrovská nostalgie, se kterou se počítalo. Ke konci jsem ale měl co dělat, abych nepustil slzu. Vzpomínka na zesnulé je dojemná, scénka Heleny s Danielem mega vtipná a pár nových zajímavých informací jsem zde taky získal. Takže za mě moc povedené setkání. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prečo vždy, keď o tom hovoríš, to znie ako horor?“ Po minuloročných Priateľoch ďalší skvelý a dojemný „návrat“. Na prvej potterovke som bol v kine. Bol to absolútny trhák aj v našom meste. Dodnes si pamätám, ako ľudia stáli frontu na lístky, vrátane mňa samozrejme. Už behom prvých sekúnd „návratu“ mi nebezpečne zvlhli oči. Vravel som si, že ak to takto bude pokračovať aj zvyšných 95 minút, asi to neprežijem. Našťastie, postupne sa situácia znormalizovala a prišla rada i na spoľahlivé vtipné historky z natáčania. „Problém“ bol v tom, že aj zdanlivo obyčajné veci, ako napríklad spoločné scény brutálne bradatého (!) Daniela Radcliffea a výstredného (?) Garyho Oldmana, majú obrovskú tendenciu doháňať fanúšika k slzám. Ku koncu už je to vyložene doják, díky Emma, toto máš u mňa. Dokonca som sa dozvedel pár vecí, ktoré som nevedel (vzťah Emmy Watson a Toma Feltona). Svoje robia aj archívne zábery, či už pokazené zábery alebo scény z kastingov. Pasáž „in memoriam“ je síce krátka, napriek tomu funguje spoľahlivo. Chýbali mi niektorí herci (Brendan Gleeson, Michael Gambon, Kenneth Branagh alebo David Thewlis, ktorého som mal v sérii snáď ešte radšej, ako Oldmana a to už je naozaj čo povedať). Čiastočne ma sklamalo, že nemali spoločné scény herci, ktorí kebyže ich dostanú, mohlo to byť pozoruhodné (Felton a Radcliffe, Watson a Felton). A rozhodne bolo treba aspoň sa obtrieť o tému nadviazania na pôvodnú sériu, lebo si myslím, že nielenže to má gigantický potenciál, ale to skôr alebo neskôr stopercentne vznikne (a už teraz sa na to veľmi teším). Napriek tomu pre fanúšikov absolútna povinnosť. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dle očekávání: kvalitní výroční "making of", dojemný setkání a vzpomínání tvůrců potterovské série. Konverzace působí vřele a nestrojený, a la potkají se staří známí, je fajn vidět zase pár z oblíbených lokací. / Nechal jsem to být při dívání a hodnocení, ALE rád bych zde napsal, že jako fanouška knížek, zastánce rozumu & otevřené diskuze mě opravdu velmi mrzí kauza JK Rowling (x) - jak se k autorce předlohy zachoval zástup twitterových ideologů (...) a mnohá média, načež i srabsky velká studia a vůbec celý tým, který se podílel na realizaci filmů a kasuje díky ní ultimátní $$$. Alespoň tu s ní bylo pár vstupů ze starších interview, ale prostě nevděk a ostuda, smutná vizitka naší doby. Ať už je to s její absencí jakkoli (nechtěla tam být, proč asi...), Return to Hogwarts je bez účasti autorky Harry Pottera trapas a převeliká škoda. / A jste-li snad sami v davu tupých ovcí, co ji vytrvale osočují z anti-trans a dalších špatných postojů, důrazně doporučuji přečíst si její vlastní vyjádření nijak vytržená z kontextu a zhoubně přežvýkaná zápaďáckou woke levicí :) (!!) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle: Není to pro mě, protože i když jsem měl Harry Potter fázi jako 99 % lidí mého věku, knižní sérii jsem opustil s pátým a filmovou se čtvrtým dílem, po nichž už jsem nebyl na vlně ani jednoho. Takže i když i já čekal na sovu s dopisem, když mi bylo 11, tak o nějakých pět let později už jsem se tomu poněkud posmíval. Takže musím z velké části jen simulovat, jaký zážitek to je pro fanoušky série, pro něž výhradně je tenhle produkt. A myslím, že je může obsloužit velmi adekvátně, je to takové velké poplácávání po zádech a na konec asi přijdou i slzičky. Chemie mezi herci dál trvá (škoda, že neměli tenkrát lepší scénář) a docela jsem jim věřil. Je to kýč. Ale kýč není zakázaný. PS: Byla to podle všeho Rowlingová, kdo odmítl pozvání. Ve svojí vychytralosti asi moc dobře věděla, že lůza začne bez jakýchkoliv informací o realitě brečet o cancel culture, plus si zajistila další vlnu mediálního pokrytí svojí bigotní agendy, aniž by musela vstát ze židle. Bravo. I když ono být jeden z nejbohatších lidí (pop)kultury a umět manipulovat masami je asi automatický. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Luxusně natočený výpravný speciál a přesná ukázka toho jak podobné reuniony koncipovat, u něhož zamrzí pouze fakt, že se jej neúčastnili všichni ti nejdůležitější herci a tvůrci (ať už z důvodu úmrtí nebo cancel culture - J.K.Rowling). Skutečně jsem si vůbec nedokázal představit, že vhled do tohoto světa by mohl zase vypadat takto a že do toho Warneři investovali tolik, aby potěšili fanoušky a já prvních dvacet minut jenom zíral. Ke konci už mi více vadilo bezduché pochlebování jeden druhému, ale upřímně, tahle sága změnila dějiny nejen knižní, ale hlavně ty filmové a je neuvěřitelné, jaký je to kult i dnes, takže si to můžou dovolit.  Jen je sakra smutné, že mnozí herci už mezi námi nejsou. Jeden z těch eventů, kvůli kterým se vyplatí předplatit HBO aspoň na měsíc. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Uznávám, pro Harryho jsem měl vždy slabost. Je to série, které dokáži odpustit všechny nedokonalosti, nepřesnosti a odchylky od knih. Prostě ji miluji. A stejně to mám i s tímto dokumentem. Uvítal bych ho klidně o půl hodinky delší, ale ta vlna nostalgie je neskutečná. K Rowlingové se vyjadřovat nebudu, ale i přes všechny spory si myslím, že tady svůj adekvátní (i když archivní) prostor dostala. Až se bude točit dokument o knihách (ne o filmové sérii) budu její absenci řešit více. Jen škoda, že svět s takovým potenciálem se daří pohřbívat prostřednictvím sterilních a vnitřně se popírajících Fantastických zvířat (jejichž první díl mám ještě docela rád). Protože existuje spousta skvělých příběhů, která by stála za to vyprávět. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když se člověk navrací do světa čar a kouzel, musí se jít ihned podívat do schránky, jestli mu konečně nepřišel jeho dopis z Bradavic...... nostalgie je skutečně magickej pocit. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ak by som nebol fanúšik Harry Pottera, asi by som do plného počtu nešiel. Bavili ma aj Priatelia, ale toto mi prišlo o chlp lepšie podané. Je to hromada hercov, každý si povie svoju príhodu a rad príde aj na režisérov a ich prístup k čarodejnému svetu. Informácii a pikošiek je tu hromada, rozlúčka so zosnulými hercami tiež nechýba a dojímavá rozlúčka je tu taký bonbónik obzvlášť pre tých najskalnejších fanúšikov. Spokojnosť. 90% - 5* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Letem světem Bradavicemi a odkazem, který zanechaly v srdcích mladých hereckých představitelů. Nakousne se toho hodně, ale skoro nic nového se nedozvíme a jsme vrženi do nostalgie, která prostě musí zvítězit a tečka. Sám Rupert Grint tu říká, že si nepřipadá tak starý, aby musel natáčet nějakou rekapitulaci - nikdo z dotyčných nemusel, ale proč si po deseti letech nezabrečet nad velkým literárním fenoménem, z něhož vznikaly vděčné coming of age fantasy filmy, a nezdůraznit, jak byli všichni kolegové a tvůrci skvělí a přátelští? Alespoň elementární snaha o rozlišení motivačního vývoje série, která se podřizovala vizím různých režisérů, zajištuje jakž takž nosnou strukturu tohoto líbivého speciálu. A k dobru lze také připsat, že to můžeme považovat více za chronologický dokument, přibližující pozadí, casting a tvůrčí rozhodnutí ohledně vývoje některých postav, než jen za kýčovitou sebereflexní reklamu a vzpomínání po letech. Jsem obrovský milovník knih a filmy mám celkem rád (i když opravdu bych vyzdvihl asi jen trojku a pětku), ale tohle mě nedokázalo žádným způsobem obohatit ani emocionálně, ani příběhy ze zákulisí, jichž jsem čekal podstatně více - a když už, tak i podstatně lépe prozkoumané, jako v případě pubertální krize Emmy Watson, o níž padla jen ledabylá zmínka. Chtělo by to sundat růžové brýle a přijít s tématy, které by na výrobě potterovských filmů, jejich společenské odezvě a roli v životech herců skutečně stálo za to dokumentárně prozkoumávat. Tohle je jen milý nablýskaný fanservice s pár zajímavými postřehy a paralelami mezi charaktery dětských herců a jejich postav. 55 % ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Na kvality filmové série Harry Potter se mohou názory lišit, o zásadnosti této série ovšem nemůže být pochyb. Na filmových adaptacích románů J. K. Rowlingové vyrostla celá jedna generace, v kinech filmy trhali rekordy a do plného nástupu popularity Marvel Cinematic Universe šlo o nejúspěšnější filmovou franšízu v historii. V letech 2001-2011 mohli diváci postupně sledovat vyrůstání několika dětských herců, především ústřední trojice Daniela Radcliffea, Ruperta Grinta a Emmy Watson. Je to skutečně již přes 20 let a i proto oznámení speciálu, ve kterém se herci a tvůrci ohlíží za touto úspěšnou filmovou franšízu dává ideální smysl. Dá ovšem samotný speciál s názvem Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic něco světu?   Osobně jsem se obával, že bude Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic takový navoněný prd po vzoru nedávného speciálu Přátel. Herci se po letech sejdou, projdou nejzásadnější momenty, pobrečí si, že jsou staří a krom mnoha známých informací možná přihodí pár informací nových. A jsem rád, že jsem spletl. Minimálně tak trochu.   Je naprosto zvláštní vidět po letech ty známé lokace s těmi samými herci, kteří ovšem zestárli o dekádu. Je zvláštní pozorovat archivní záběry herců z jejich dětství a podívat se, jak se s nimi pomazlil čas. A je zvláštní pociťovat, jak solidně emocionálně dokáže tohle dojemné ohlédnutí s člověkem zacloumat. Už když na začátku začne hrát ústřední soundtrack od Johna Williamse a člověk začne ty známé tváře poznávat. Jestli se do nového roku ponořit se sentimentem, 20 let filmové magie je pro to ideální volba.   20 let filmové magie dokáže, že je zákulisí realizace všech filmových Harry Potterů stejně jako výsledné filmy. Toho samotného zákulisí ovšem v celku vlastně není zase tolik a speciál se věnuje především vzpomínání na dětství a formování ústředních herců. Jako to nejzajímavější se ve finále dá označit onen pocit, že se herci na známé lokace vrátili skutečně rádi a vzpomínání si neskutečně užívají. I přesto, že se to bez těch pár slziček neodejde.   Návrat do Bradavic nezaujme tím, že by na diváky vrhnul spousty nových zajímavostí, které diváci nikdy předtím neměli šanci zaslechnout. Nedojde k odhalení nových, nikdy nezveřejněných vystřižených scén a dokument se pochopitelně vyhýbá kontroverzním tématům, bez kterých se série za ty roky přeci jen neobešla. Na druhou stranu ovšem skutečně funguje nostalgie a to především v momentech, kdy se vzpomíná na herce, kteří se speciálu z důvodu smrti účastnit nemohli. Richard Harris, Richard Griffiths, Helen McClory, Alan Rickman a další jsou tak uctěni velmi milým sestřihem.   Z těchto dokumentů, které sází na vzpomínání je většinou cítit jistá pachuť toho, že se všichni snaží říct ty nejhezčí možné věci a jsou až tak brutálně milí, že to nepůsobí přirozeně. Tyhle pocity u Návratu do Bradavic naštěstí chybí. Právě i díky tomu, že veškeré výpovědi působí přirozeně a otevřeně. Krom ústřední trojice Radcliffe/Watson/Grint se sice nedá říct, že by každý z ostatních dostal tolik prostoru, přesto i výpovědi ostatních působí upřímně. Především v momentech, kdy dojde na zpovědi Chrise Columbuse, Alfonse Cuaróna, Mikea Newella a Davida Yatese. 4 režisérů, kteří z Harryho Pottera a především ústředních představitelů vytáhli maximum.   Samotný dokument je jinak zpracován velmi poctivě, archivní záběry z filmů jsou používány s rozumem. Návrat do Bradavic možná ve finále celou sérií proletí až příliš rychle, při totální délce všech filmů to ovšem ani nejspíš jinak nešlo. Přesto se ovšem dá říct, že stál Návrat do Bradavic přeci jen za to.   Fanoušci Harryho Pottera budou nadšení a především dojati. Zbytek bude moc trošku fňukat nad tím, že se z výsledného materiálu přeci jen dalo vymačkat něco víc. HBO Max ovšem na první den nového roku nabídla poctivě zpracovaný dokument, který svůj účel splnil. A diváci původních filmů si nad svým zestárnutím mohou rovnou poplakat přímo s herci...... () (méně) (více)

sheen 

všechny recenze uživatele

Hezké ohlédnutí a vzpomínání za HP, ke konci mi to přišlo již trošku natažené. Škoda, že se toho nedožili Alan Rickman a spol. Gary Oldman největší borec proště. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miestami nostalgické, inokedy patetické, no v konečnom ohľade to príjemne zahrialo pri srdiečku. Očakával som však viac humorných príhod zo zákulisia. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Kdo tady krájí tu cibuli? Nejsem Potterhead, fakt ne, sice jsem v docela správném věku a ságu jsem prožíval jak knižní tak i filmovou průběžně jak postupně vycházela, ale všechno jsem je bral s rezervou, a vyloženě nadšený byl jen snad jen ze dvou dílů... ale stejně tohle setkání po letech je podané tak mile, že dokáže dojmout. A vzbudit touhu si tu sérii dát hned celou znovu. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výroční návrat do Bradavic v poměrně klasické dokumentární formě. Až mě trochu zamrzelo, že to svou formou přece jenom malinko nevybočuje a nepřináší to třeba nějaké "bradavicky" kouzelné překvapení pro diváky (naopak při nedávném sledování Friends Reunion jsem vnímala zcela opačný problém - tam těch "třešniček" bylo zase zbytečně moc a kvůli balastu výsledný dojem utrpěl). Přesto si dokument se standardními výpověďmi a rozhovory herců i režisérů docela vystačil. Vyslechneme si pár historek z natáčení, postupně projdeme průběh tvorby všech filmů, zavzpomínáme s herci, zasmějeme se a zapláčeme. Sice se mnohokrát opakuje, jak moc jsou Daniel, Rupert a Emma vděční za těch deset let, které společně prožili na place, a jak moc je pro ně celý štáb rodinou, ale je znát, že jejich radost, vděk i dojetí jsou ryzí a opravdové. A myslím, že právě ta autenticita a přirozenost jsou na tom to důležité. Tenhle dokument možná moc nevybočuje z nějakého standardu, ale aspoň si na nic nehraje. A ono to tak vlastně stačí. Taky jsem si oddechla, že Rowlingovou v dokumentu kvůli její "kauze" nezmiňují po vzoru Voldemorta jako "ty víš koho" nebo "tu, jejíž jméno se nesmí vyslovit". Už jsem se opravdu bála, že ji z toho všeho budou trapně cenzurovat úplně. Naštěstí i přesto, že ji očividně nepozvali, měli minimálně tu slušnost ji tam normálně zmiňovat a ukázat alespoň starší záznam, ve kterém Rowlingová mluví o převedení HP na filmové plátno. Když už se od ní takto distancovali (což je za mě už tak přehnaná a pokrytecká reakce na celou tu nafouklou "kauzu"), tak jsem ráda alespoň za to. Když to shrnu, obsahově jde o hezké nostalgické zavzpomínání plné emocí, formálně ale tento dokument ničím nepřekvapí. ~(3,6)~ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný návrat do Bradavic, kde člověk poznal hlavní aktéry trošku více z té lidské stránky. Především je to takové vzájemné plácání se po zádech, ale zazní zde i několik zajímavostí, takže já jsem byl veskrze spokojen. Zejména se mi líbila část kolem castingu a výběru ústředních postav, které se pro své role vyloženě narodily. Docela mi sedlo i to, jak je dokument koncipován do jednotlivých kapitol, které jsou krásně chronologicky. Harry Potter je mimořádné dílo, které ve světě nemá příliš srovnatelné konkurence. Knihy jsem nečetl, ale s filmy jsem vyrůstal. [70 %] ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Patřím mezi velké fanoušky potterovského světa, tudíž každý "návrat" do Bradavic u mě sklidí velké ovace. Příjemná vzpomínka na jednotlivé filmy ságy Harryho Pottera, z očích hlavních hereckých představitelů. Defacto se tu nedozvíme nic nového. Jedná se spíše o dokumentární nostalgii pro nejvěrnější fanoušky tohoto čarovného vesmíru. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nostalgie! Líbilo se mi to víc než reunion Přátel, protože jsem s tím přece jen vyrostl a těžko bych hledal vrstevníka, který tento fenomén nezná. Objeví se tu většina známých tváří, které jsou se značkou spojené. Vytkl bych jen neúčast Rowlingové, ale to už je bohužel důsledek dnešní doby. Všechny prostory mají hezky připravené a člověk se snadno naladí na filmovou náladu. Mluví tu převážně herci a režiséři jednotlivých dílů a celé je to rozdělné na čtyři segmenty. Dozvíme se, jaký měl film vliv na životy hlavních herců a taky pár perliček z natáčení. Ani se člověku nechce věřit, že už od premiéry uplynulo tolik let. Ne všichni tvůrci se ovšem tohoto setkání dočkali. Vždy na to budu rád vzpomínat. "Vyrobili mi rakev pro křečka." :D ()

Reklama

Reklama