Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři filmy o krásné šlechtičně Caroline, která měla nejen půvab, ale především svou hlavu, rozmary a která toužila naplno a pravdivě prožít svůj život, patří do francouzské romantické filmové klasiky. Filmy vznikly podle románů Cécila Saint-Laurenta a mohli bychom je označit za jakési předchůdce filmů o Angelice. Často jejich ukázky můžeme zahlédnout v současných francouzských filmech. Saint-Laurent si přizval k adaptaci již tehdy známého spisovatele, dramatika a scenáristu Jacquese Anouilhe, který se na tomto filmu doslova vyřádil. Šlechta tu hovoří vybroušeně a vtipnost často spočívá právě ve vycizelovaných dialozích. U nás nebyla tato vpravdě lidová literatura nikdy přeložena a také milovníci romantických filmů zůstali ochuzeni. Pravděpodobně proto, že děj probíhá za Francouzské revoluce a autor nepokrytě nadržuje šlechtě. Navíc ve své době byly tyto filmy pokládány za erotické. V hlavních rolích se objevují velcí dramatičtí herci dané doby. V roli pana de Sallanches se zaskví Jacques Dacqmine, Marie Déaová jako paní de Coligny. K celkové popularizaci filmu přispěla především účast populární francouzské hvězdy Martine Carolové. 14. července 1789. Stará šlechtická rodina slaví narozeniny své mladší dcery Caroline. Slavnost je zároveň příležitostí, jak konečně zadat starší dceru a zachránit tak upadající majetkové poměry. Ženichem má být prostopášný Gaston de Sallanches, který žije jen v samých pitkách a radovánkách. Náhodně se však seznámí s Caroline a ta se osudově zamiluje na celý život. Avšak plány nejen této šlechty zhatí právě vypuknuvši revoluce. Už nejde o to, dobře se vdát, ale zachránit holý život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zajímavý snímek zcela v konturách francouzského volnomyšlenkářství a liberalismu, samozřejmě prorostlý neodbytnou romantikou, která ale jako by měla určena jenom občasná místa, kdy se může projevit; nebo je z ní jenom utahováno? Francouzská revoluce jako nutné zlo? Asi. Stejně ale nepoznáme, komu film fandí. Nejspíše umírněné girondistické klice, i když zase spekulace na tomto poli jsou úplně zbytečné. Zajímavější je pak hlavní hrdinka, která se pohybuje mezi naivkou, idealistkou, egoistkou, mravní relativistkou a kdovíkde ještě. Ono těchto filmů ve Francii padesátých let vznikalo více, jenom nebyly tak populární mezi distributory, proto možná může některý z nich působit jako pěst na oko. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Opravdu podivné dílko. Nelze říct, že by ho zdejší žánrová popiska právě přesně charakterizovala. To po ní ale v tomhle případě snad ani nelze chtít. Vždyť ani sám divák nemá v hlavě jasno. Během zkouškového se uchýlil na druhý program České televize, aby se podíval na víc než pět desítek starý film a co nevidí? Na jedné straně kostýmní romantiku, která si v mnohých chvílích nezadá s Angelikou. Když však v těchto mantinelech setrvá jen o trochu déle, než by bylo zdrávo, Bum. A je tu znásilnění. A máme tu opět několik nedobře znějících láskyplných dialogů. Prásk. A hrdinka je nevěrná- a ne jednou. Takhle bych mohl ještě nějakou dobu pokračovat. Fascinující- chvílemi barvotiskový příběh a osazený tak nejednoznačnými postavami, v kontextu ostatních francozských dobrodružných filmů je zde navíc trochu nekonvenčně Velká francouzská revoluce nahlížena očima šlechty Scénář nás provádí od začátku revolty až téměř do doby nástupu Napoleona a množství zvratů ke konci už trochu přerůstá v rutinu. A vše vyřeší trochu nic neřešící a špatně vypointovaný závěr. Divák u závěrečných titulků dál žasne. Že by dobrá volba pro odvážného režiséra začátku dvacátého prvního století, který by chtěl vyzvat některého ze svých předchůdců na souboj? Rozhodně se zde nabízí zajímavá látka, ze které by bylo možné utkat si parádní šaty na svatbu se slávou. Nebo pohřební roucho ozdobené nekrytými šeky... ()

Reklama

Reklama