Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva němečtí vojáci, kamarádi na život a na smrt prožili 1. světovou válku v na frontě zákopech. Ke konci války jeden z nich padne do zajetí a druhý je prohlášen za nezvěstného. Po válce se bývalý zajatec vrací domů a navštíví manželku svého přítele o kterém tvrdí, že zemřel. Dokonce se snaží ženě svého přítele namluvit, že je její manžel, což ho bude stát půl roku života v berlínské káznici. Film byl natočen podle románu Karel a Anna, jehož autorem je Leonhard Frank. (MVanis)

(více)

Recenze (7)

misterz 

všechny recenze uživatele

Komorný jednoduchý príbeh, no s hlbokou myšlienkou - jeden z filmov, ktorý donúti diváka premýšľať. Témou tu je túžba - všetci po niečom túžime, no najhoršie je to cez vojnu. Muži túžia po ženách v zákopoch, ženy zase po mužoch v opustených kuchyniach. Túžba je mocná, mocnejšia ako smrť, mocnejšia a stálejšia ako láska. Pretože keď príde niekto, kto túto túžbu dokáže vyplniť, tak láska často prechádza na iného či na inú. A tej starej láske nezostane nič iné iba oči pre plač... Páčil sa mi aj ten sépiovo-farebný kontrast, pekne to dotváralo atmosféru. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela zapomenuté komorní drama zasazené do válečného období 1. světové války, mrazivě působivé vyobrazení chaosu, zmaru a zpustošení mezilidských vztahů, rodinných pout, přátelství, které za sebou každá válka nechává. Anna obdržela zprávu o úmrtí svého manžela, přesto stále čeká a doufá, že se vrátí. Až jednoho dne zaklepe na dveře Karl, místo Richarda... P.S. Obsah opětovně mimo mísu, doporučuji vůbec nečíst. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Čtyři a půl roku je voják Richard ve válečném očistci a nemůže se dočkat toho, až ho pustí do nebe, které je mu zaslíbeno podle božích i lidských zákonů a navíc za to, co po celou dobu kvůli nebi vytrpěl. Ale bohužel, překročil asi práh svého domu levou nohou a místo v nebi zjistil, že je v pekle. Pak už logicky, byť zcela navhodně se ptá: "Wer bin ich dann?" a odpověď "Er ist mein Mann," nemůže pochopit. Simonův film (bohužel neznám jeho další díla) je natočen tak podmanivě, že celá válka se scvrkává pouze do této události. Rainer Simon zde sáhl k již šedesát let staré povídce "Karl und Anna (1926)" Leonharda Franka. Navíc k tématu, které není příiš originální (snad jen závěrem): Martin Daguerre či Guerre se narodil v první čtvrtině šestnáctého století v Baskicku. Téma "Já je někdo jiný" (ne po rimbaudovsku) zpracovalo už mnoho jiných, jak filmově či literárně, přitom rozhlasové nastudování: Michal Lázňovský: Případ Martina Guerra je asi nejzajímavější). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tohle mě vzalo... aneb jak do života dvou mužů a jedné ženy zasáhla válka, aniž by se stali její přímou obětí. Citlivě natočený psychologický příběh mě od začátku vtáhl do sebe, vedl si mě pomalu svou atmosférou v doprovodu velmi působivých vizuálních záblesků černé sépie a prchavých barev, až vyvrcholil v strhujícím střetu, během kterého jsem napětím málem nedýchal a který mi svou vypjatou syrovostí asi hodně utkví v paměti. Je zajímavé, že skoro všechny skutečně výborné filmy z Východního Německa, které jsem dosud viděl, byly zrovna válečnými dramaty. Ani tohle bych se ovšem nebál doporučit. Válečné drama, které se obejde bez masakrů, strel a vypráví strhující příběh o dlouhém odloučení, o uvnitř probouzející se touze, o síle vztahových pout rodiny a přátelství... [85%] ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama