Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (322)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Film v posledných tridsiatich minútach balansuje na hrane a zaváňa "americkým" klišé. Našťastie to ustojí a ničoho podobného sa nedočkáme. Tým pádom máme do činenia s vynikajúcou trpkou komédiou/drámou. Thora Birch bola skutočne fantastická (zatienila aj moju favoritku Scarlett) a rola "fuck off" teenegeriek jej sadne ako uliata (viď Americká krása). Skvele jej sekunduje "loser" Steve Buscemi... Veľmi príjemný filmík... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že je to silný a zajímavý film, ale nějak si nejsem jistej, o co tam vlastně šlo. Hledání místa v životě a systému? Pokus žít si svou vlastní individualitou a nepřizpůsobit se? Vážně nevím, každopádně je to zajímavý komorní snímek. Některý motivy se mi líbily hodně, některý míň, některý šly mimo mě (těch bylo nejvíc). Odlišovat se od ostatních je asi důležitá vlastnost. Uniformita není důvodem našeho žití, ale občasné pokusy hlavní hrdinky se odlišit (i když to tak může připadat jen mně) byly křečovité a hloupé. A jak si tak čtu po sobě ten svůj komentář, tak zjišťuju, že vlastně ani nevím, co o tom filmu napsat, aby to nevyznělo jako povrchní bláboly. Líbil se mi, ale o čem byly komiksy, to si představit nedovedu. To bude možná to nejlepší, co na to můžu říct. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Napriek téme, pre mňa nijako zvlášť zaujímavej, som mal pri sledovaní filmu dobrý pocit. Spočiatku mi pripomínal Chytilovej Sedmokrásky, neskôr, po vstupe Steva Buscemiho herecké trio ukázalo, čo v nich je. Osobitne Thora Birch, ktorej postava poskytovala najviac príležitostí zaujať. Problémy dospievania a hľadania si svojho miesta vo svete dospelých sú pravdepodobne univerzálne, ale napriek tomu bolo vidno, aká je situácia v Amerike osobitná. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film začíná poměrně "akční" rokenrolovou scénou, což je asi nejdramatičtější pasáž v jeho průběhu. Jinak je děj opravdu "nenápadný", ale na konci filmu s překvapivě silným dopadem. Steve Buscemi coby gramodeskový "maniak" a neúspěšný "balič" opět předvádí, jak dobrým a nedoceňovaným hercem je. Z obou hlavních protagonistek je rozhodně více "na koni" Thora Birch, nejen pro více zkušeností a větší prostor, ale i díky tomu, že se do role více vložila a její konání je věrohodnější, byť se může zdát místy pěkně "ujeté". Opravdu jde o film, jenž si na nic nehraje, neklade si žádné velké nároky a není plný očekávání mnoha filmových cen - o to je ale silnější a zajímavější. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ohh, podívej jak jsem roztomilá. - Hmm, jako pytel plnej hadů! Přízračný svět jsem chtěl vidět. Nechtěl jsem ale vědět o čem je. Ani nevím proč, snad kvůli nějakému momentu překvapení, každopádně jsem přistoupil k filmu vyzbrojený ničím. A světe div se.....já to vůbec nepochopil! Jsem jedinej člověk na světě, kterej tak primitivní příběh nepochopil? Tak ať! Tady šlo spíše o zábávu a té se mi v první polovině dostalo vrchovatě. Někdy až příliš. Co se druhé poloviny týče, nevím od čeho bych měl začít. Více prostoru se dostává Thoře Birch, která si roli rebelantský Enid užila dosytosti. Možná to byl právě ten okamžik, kdy se TY dvě holky rozutekly každá jiným směrem, možná. Ale film ztratil na tempu a i na momentu "bumbác" překvapení, kdy by vás měl odzbrojit nějakou netušenou událostí. Nestalo se. Každopádně kvůli Scarlett Johansson a také kvůli písničce Jaan Pehechaan Ho od Mohammeda Rafiho, musím dát 4*. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Film je adaptací celosvětově známého comicsu "Ghost World". (Bajda)
  • Rola Enid bola najprv ponúknutá herečke Christine Ricci, no v čase natáčania sa na rolu zdala príliš stará. Preto bola rola preobsadená s herečkou Thorou Birch. (awrielly)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama