Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Aneb poslední učitel v Čechách. Komedie o manželství učitele a zdravotní sestry, kterým stále chybějí peníze.  Komediální příběh učitele Eduarda Jelena (Bohumil Klepl) a zdravotní sestry Věry (Veronika Žilková), kteří se snaží vyřešit špatnou finanční situaci své rodiny, vás určitě pobaví. A možná vám bude připadat důvěrně známý, protože se odehrává v naší současnosti... Dnešní podoba této vtipné komedie autorů Evy a Iva Pelantových vznikla ze šesti půlhodinových dílů seriálu, který režisér Karel Smyczek natočil v roce 2000 jako součást mezinárodního koprodukčního projektu. Šest evropských televizí (Katalánská, Welšská, Francouzská, Německá, Norská a Česká) dostalo od francouzské firmy CIPANGO nabídku na odvyprávění jakéhokoliv "rodinného příběhu" ze současnosti, v němž by byly zastoupeny tři generace. Jedině Česká televize přišla s komedií a při premiéře, v prosinci roku 2001, s ní stanice ARTE sklidila velký úspěch. Stanice ARTE ji po té nominovala do prestižní německé televizní soutěže.

Jednotlivé díly:  1. Malá alžbětinská tragédie
2. Velká česká párty
3. Konečně velký byznys
4. Od čerta k ďáblu
5. Poprava českých pánů
6. Neúplné zatmění slunce (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ničím nevýrazný český televizní miniseriál z přelomu století. Možná za zmínku stojí jen hlavní hrdina Jelen v podání Bohumila Klepla a jeho neustálá snaha si přivydělat ke svému mizernému učitelskému platu. Vtipných momentů moc není, ale zase to taktak stačí na šest půlhodinových dílů. Ambice tvůrců asi byla naplněna a ambice diváků, se na chvilku nenáročně pobavit, snad taky. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Bohumil Klepl se začal na obrazovce objevovat tak nějak až na stará kolena, protože to je jeden z nejlepších herců u nás. Skvěle zahraje vtipnou scénu s kamennou tváří a i bez padání na slupce od banánu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

To jsem z toho jelen aneb poslední učitel v Čechách je snad jediný film anebo seriál z české současnosti, kterému bych dal plné hodnocení. Nejenom kvůli trefným vtípkům, které ji přesně vystihují, ale hlavně kvůli hereckému projevu Bohumila Klepla. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Celkem milý komediální seriál se solidním scénářem a velice atraktivním obsazením (takový Petr Nárožný už se dnes nevidí každý den, fantastická je bohužel nedávno zesnulá Gabriela Wilhelmová). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Tradičně rodinné příhody z pera Pelantových přesně v daných intencích sterilních výrobků naší zlaté matičky veřejnoprávní. Jediné, čím tato malá domů vyčnívá, je hláškující Zita Kabátová o sto šest, která má v repertoiru stejně tak wehrmacht jako Gagarina. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Vtipné, svěží, atraktivní, pohodové, zkrátka fajn dílko pro celou rodinu, u kterého jsem se úžasně pobavil. Už při prvním zhlédnutí před několika lety jsem si to užíval a hláška "co to nevidím - uherský salám, ten jsem jedla naposledy, když ho přivezl Ludvík z Maďarska ze zasedání komise RVHP" u nás doma zlidověla. A musím říct, že ani při druhém zhlédnutí neztratil tento dvoudílný film nic ze své vtipnosti, aktuálnosti a atraktivnosti. Na tom má zasluhu především dobrý scénář (Pelantovi jsou prostě extratřída a všechno od nich se mi dosud líbilo, seriály "Ranč U Zelené sedmy" a "Hop nebo trop" řadím mezi své nejoblíbenější české seriály) a vynikající herecké výkony. Bohumil Klepl zde exceluje, stejně jako Petr Nárožný nebo hláškující Zita Kabátová. Ne, tohle není špatný film, tohle je naopak vysoce nadprůměrný český TV film, který patří k tomu lepšímu, co Česká televize po roce 2000 natočila. Je zde popsáno mnoho zajímavých českých vlastností a sonda do školství nebo zdravotnictví taky nebyla na závadu. Já nemohu jinak než udělit spravedlivých a plně zasloužených pět hvězd, protože tenhle film si to prostě zaslouží. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Trochu to odráží dnes už poněkud omšelé řeči o školství z konce minulého století...Docela i podbízivý seriál ať už se týká učitelů, podbízivý je i pro školáky, i pro veřejnost, vlastně pro každého. Výsledkem tedy jem, že stejně se nevím, k čemu takové seriály jsou. Krátký článek je významnější než několikahodinový seriál a hlavně - výrazně levnější. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Smyczek se spojení s Pelantovými zafungoval několikrát. A nezklamali ani s Jelenovými, jejichž všednodenní i sváteční příběhy okořenili vtipnými dialogy. "Představte si, že můj syn píše ve slově rohlik tvrdé y. Tvrdé rohliky - tvrdé y, měkké rohliky - měkké i.":-) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tady jsem snad poprvé viděl hrát Bohumila Klepla. Vybavuje se mi scéna, jak chtěl zbohatnout na těch nápojových automatech a jeden dal i do krematoria a pak říkal, že v zimě se zvýší tržby, protože se bude více umírat. Byl to vtipný seriál a moc se mi líbil. Doufám, že ho brzy zreprízují. ()

Britney75 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem tento seriál neviděla, až jsem nedávno náhodou na něj narazila a opravdu musím říct, že i když je to taková ta " blbost " pro pobavení, tak jsem se opravdu v některých momentech zasmála, Bohumil je úžasný herec, cokoliv zahraje, já mu to věřím .. doporučuji už jen tak, pro zasmání a uvolnění .. v dnešní době ( resp. po deseti letech od vysílání ) je to taková milá oddychovka :) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Sice je seriál plný klišé a předsudků, ale na druhou stranu také celkem vtipný. Situaci zdravotních sester a učitelů zlehčuje, protože nadnesený problém tvořící jádro příběhu je bohužel pravdivý a to dodnes. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příjemný a poklidný český seriál, který potěší klasickými rodinnými problémy, nepotěší neustálou snahou hlavního hrdiny o zbohatnutí za každou cenu. Nutno ale uznat, že Bob Klepl odehrál velmi dobrý part. Hudba: Petr Malásek PS: vysíláno také jako dvoudílní televizní film o celkové délce 162 min. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

K Bohumilu Kleplovi mám docela blízko, protože mi svým chováním i projevem připomíná mého strýce z Prahy. Jinak je to zase jedna z mála českých komedií, u kterých jsem se od srdce smál po celou dobu. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Lze sledovat celkem bez úhony. Tu je to trapné, tu vtipné, Klepl hraje celkem přijatelně a občas pronese trochu bez souvislosti "To jsem z toho jelen" (pro ty, co právě zapli televizní obrazovky). ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Příznačné, jak zrovna evropský filmový projekt je tolik o chudobě, asi jako předzvěst toho, na co se máme v nové socialistické evropě těšit... ()

Reklama

Reklama