Reklama

Reklama

Život v oblouznění

  • USA Living in Oblivion (více)
Trailer

Obsahy(1)

Co se může pokazit, to se pokazí. Půvabná pocta všem nezávislým filmařům... Americký filmař Tom DiCillo patří mezi přední zástupce nezávislého filmu. Začínal jako kameraman prvních celovečerních snímků Jima Jarmusche (Trvalá dovolená, Podivnější než ráj). Později se ale začal věnovat scenáristice a filmové režii. Debutoval autorskou hudební komedií Johnny Suede (1991) s Bradem Pittem v první větší roli. Své zkušenosti z natáčení nezávislých filmů následně zúročil ve svém druhém celovečerním snímku Život v oblouznění (1995). Jedná se o nápaditou černou komedii, která reflektuje komplikovaný proces vzniku nezávislého filmu. Hlavním hrdinou příběhu je mladý ambiciózní režisér Nick Reve, který se se svým filmovým štábem snaží natočit vysněný projekt. Jenže natáčení se rychle stává noční můrou, která se nese ve znamení nečekaných zvratů a pohrom. Nejen režiséra může děsit moment, kdy se napjatá atmosféra na place změní v peklo na zemi. Jenže kdo chce dělat film, ten musí umět čelit daleko výstřednějším situacím. V hlavní roli neurotického ctižádostivého filmaře zazářil Steve Buscemi, který už si předtím podobnou roli vyzkoušel ve filmu Průšvih (1991). Působivá komedie si rychle získala srdce všech milovníků nezávislého filmu a dodnes bývá považována za nejlepší snímek Toma DiCilla, který si na festivalu Sundance odnesl cenu za nejlepší scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Luxusní nezávislý film o tom jak se točí nezávislý film se skvělým Buscemim (tradičně) a spoustou neznámých, kteří hrají šílené pošuky a všechny spojuje jediné, vytvořit dobrý film. Bavil jsem se královsky, Buscemi to rozjížděl + scénář, který z každé postavy vycucal kopec komičnosti. Prostě pecka. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Bohužel dost velká nuda. Pár vtipů by se našlo, a jo, je fakt, že to asi takhle nějak u natáčení nízkorozpočtových filmů probíhá, ale jako točit o tom film, no nevim. Ale asi by to bylo jiný, kdyby to bylo vtipnější. Prostě, čekal jsem víc komedie, víc humoru. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Tomu sa hovorí za málo peňazí veľa muziky. Každou novou scénou film doslova rástol, scenár je spravený perfektne. A hlavne vtipne, bavil som sa náramne. Stevea Buscemi mám veľmi rád (veď sa pozná s Tarantinom!) a ani v tomto milom filmíku ma nesklamal. Krásna pocta (nie len) nezávislému filmu a jeho zapáleným tvorcom. ()

kapibara 

všechny recenze uživatele

...jedinečné,zábavné,originální a přínosné....navíc můj oblíbenec Steve Buscemi hraje rejžu...nemám co dodat....snad jen-není nad to,vidět tenhle film na plátně:) ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

20 minut čísté nudy, 70 minut husté filmové zábavy. Být ten zlom dřív, hodnocení by se posunulo určitě taky. Tom DiCillo jako režisér exceluje, jako scénárista si nenechává nic dlužen a jeho cit pro herce a vypointovanost nemá jen tak obdoby. 85% a být ženou, chtěl bych v pětatřiceti vypadat jako Catherine Keener;) ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Celkem podařený film. Obávám se ovšem, že napodruhé bude jeho sledování trochu nudné. Některé detaily jsou opravdu dokonalé(hlavně narážka na Lynchovo Městečko Twin Peaks). ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zábavný film a velmi zajímavý, co se týče pohledu na takové menší natáčení. Pro filmaře velmi povědomé :) ()

Mr.Mick 

všechny recenze uživatele

Posledných 5 sekúnd slávy ma dostali na plnej čiare a čakal som rovnako ako Buscemi a jeho partia so zatajeným dychom a dúfal v to najpodstatnejšie...ale nechcem spoilerovať tak každý milovník filmu má toto za domácu úlohu okamžite pozrieť a bez odvrávania! ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

Film na rozmezí tří a čtyř hvězd. Celkové hodnocení mi ale asi nejvíce pokazila repetitivnost, kde celý film koukáte na nervy ztrácejícího Buscemiho, kterej se snaží zavděčit všem, jen aby dotočil scénu. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Nedovedu si představit jiného herce pro hlavní roli. Steve Buscemi má ty nejlepší atributy pro to, koho bych si představoval jako totálně vydeptaného režiséra, který musí natočit scénu a do toho se mu pletou všemožné překážky. Je to tak akorát dlouhé (přece jen se to v některých pasážích už zbytečně pitvá v detailech) a ta radost z natáčení a situační komiky prýští každou vteřinou. Svěží komedie tvořená pro nás, filmové nadšence. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Až s tímto filmem mi konečně docvaklo, proč je Tom DiCillo tak opěvovaným nezávislým filmařem. Living In Oblivion je totiž špičkovým filmovým dílem, u kterého jsem se zasmál jako už dlouho ne. A DiCillo nezůstává jen u toho, že diváka pobaví. Chytře vygradovaný scénář a naprosto milimetrová režie včetně exkluzivně vypiplaných jednotlivých postav, kdy i mí ne zrovna oblíbení herci (James LeGros) doslova herně explodují. DiCillo diriguje svůj herecký koncert s takovou lehkostí a navíc skládá dokonalou poctu všem filmařům, kteří někdy začínali malými projekty, kdy jejich tým tvořili dva herci, kameraman, zvukař, borec na "speciální efekty" a 2 - 3 pohunci. Jednoznačně skrytý klenot - 100%. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Film o točení nezávislého filmu, mindrákoch režiséra i hercov, aby to nakoniec skončilo tak, ako je to správne. :) ()

Reklama

Reklama