Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trampoty pana Humbla jsou televizní adaptací románu předního českého spisovatele Vladimíra Neffa, který vyšel v roce 1967. Jeho hlavním hrdinou je pan Humbl, který si je neochvějně jist svými vysoce morálními kvalitami, ačkoliv ledacos svědčí o pravém opaku. Prostřednictvím inscenace je nám umožněno nahlédnout nejen do duše, ale i přepestrých osudů muže, který se během svého života setkal s několika politickými systémy a bylo jen na něm, jak se k nim postaví. Scénář, který je založen na příkrém rozporu mezi tím, jak vidí tento člověk sám sebe a jak ho vidí a hodnotí jeho okolí, má formu horečnatého snu, v němž hrdina stojí před pomyslným soudem těch, kterým tak či onak za svého života ublížil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Miroslav Donutil je jako malá česká krysa proplouvající různými režimy opravdu dobrý, zpracování jež je skutečně hodno své předlohy... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

...aneb život jedné kurvy. Zjednodušování a zevšeobecňování Čechů se od jisté doby vyhýbám, ale řekl bych, že v tomto případě se autorovi podařilo vše vystihnout celkem věrně. Jen nevím, zda to jméno je zvoleno dobře. I když...třeba Grebeníček by asi mnoho lidí nevydejchalo...i když nevím proč. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný televizní film, který ale trochu tlačí i na pilu. Je snad vinný jen pan Humbl? A co ti ostatní, co ho obviňují? Jak s nimi po stránce lidskosti naložil? Klíčem je možná úvod televizního filmu, kde stojí - Záleží vždy na situacích a jak se v nich lidský jedinec zachová, ne na době, společenském zřízení. Myslím, že je to tak. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné televizní zpracování vynikajícího Neffova románu o jedné takové svini, jakých mezi lidmi bylo a je stále nemálo... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

"Proti Humblům není obrany." Svatá pravda. Jsou všude, jsou nevykořenitelní a množí se jako plevel. Tohle byla velmi solidní nadčasová záležitost. Karla Humbla je možno potkat prakticky denně a všude, stejně jako šváb by zřejmě přežil i nukleární výbuch a ještě by na tom něco získal. Tento televizní film se tvůrcům opravdu povedl, Miroslav Donutil s Leošem Suchařípou podali skvělé výkony, i když devatenáctiletý Karel byl, jako člen nacistické bojůvky, už trochu mimo. Každopádně jsem film neviděl poprvé ani naposledy. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že už se podobné inscenace vesměs nenatáčejí. Tyto úsporné formáty nerozptylovaly zbytnými triky a jinými formalitami, ani samoúčelným megalomanstvím pro spoluobčany, kteří se vydali na náročnou evoluční stezku od člověka k opici. Humblové zásadně tvoří většinu společnosti a proto bych uvítal, kdyby bezcharakternost hl. protagonisty byla ještě podstatně rozostřenější; takto si každý postmoderní "svazák" připadá morálně nadřazený - ale možná právě v tom je ten největší vtip: Paradox děl s touto tématikou tkví v tom, že se vždy všichni Humblové ozvou, aby vyjádřili hlasitý despekt vůči Humblům. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Podle knižní předlohy se film liší tím, že se v noci v horečce panu Humblovy zjevují lidé, kterým ublížil, situace, které v daných chvílích a letech prožíval a jako žalobce vystupuje jeho nevlastní syn. Vše za přítomnosti soudce, který ho má nakonec odsoudit. Je to zvláštně pojaté a Miroslav Donutil v roli pana Humbla je dokonale bezpáteřní. Tahle klasika Vladimíra Neffa funguje parádně jako kniha, i jako tato televizní inscenace. Pan Humbl si dokázal poradit v každé situaci a v každém režimu za cenu vlastního prospěchu a vlastní spokojenosti. Neštítil se udávat lidi, převlékat kabáty, lhát a podvádět. Mistrně nechutný charakter, který Miroslav Donutil zahrál absolutně přesvědčivě. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Proti Humblům není obrany. 1) Při rozhodnutí soudu upřednostnil autor dramatický efekt před logikou či mravní integritou, ale celkové vyznění díla to neovlivnilo. 2) Nepřijde mi, že by pan Humbl si byl "neochvějně jist svými vysoce morálními kvalitami", jak uvádí oficiální text distributora. Spíš v jeho jednání vidím snahu omluvit vlastní činy a najít pro ně alespoň částečné morální opodstatnění. 3) 46letý Miroslav Donutil (Humbl) byl výborná volba. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Zdařilá studie slizkého hada, který našel velké zalíbení ve velmi částém svlékání kůže... Velký herecký part Miroslava Donutila. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Téma aktuální do kterékoli doby. Myslím, že mnozí Češi velice dobře chápou obě strany sporu. "Boží" soud je nestranný a spravedlivý, byť činy "souzeného" jsou maximálně pochopitelné. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Proti Humblům není obrany..." Až divadelně zpracované televizní drama o "sebezpytování" absolutně bezpáteřního člověka je především o výkonu Mirka Donutila. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Donutil i zbytek herců předvádí skvělé výkony. Zpracování je hodně divadelní, ale tady je to k dobru věci. Morální dno na zlatém podnose. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Oravdu skvělá záležitost. Až si budete říkat, co máte dělat, aby jste byli úspěšní jako"ti nahoře", tak tenhle film pro Vás může být inspirací. Ale normálnímu člověku se z hlavního hrdiny dělá špatně od žaludku. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Výborná televizní inscenace režiséra Viktora Polesného, v níž roli podlého a bezcharakterního prospěcháře skvěle ztvárňuje Miroslav Donutil. Pozpátku nezůstávají ani další zúčastnění, zaujme zejména postava Humblova tatínka, kterou skvěle podává nestor české filmové a televizní scény Leoš Suchařípa. Je pozoruhodné, jaká individua dokázaly minulé režimy vygenerovat a čeho všeho tito "lidé" byli schopni, jenom proto, aby si zachránili svou vlastní lacinou kůži, nebo aby získali nějaký profit na úkor těch druhých. Velmi mě tento televizní film zaujal, a osobně si myslím, že kdyby pan Humbl žil řekněme 100 let (pozn. ve filmu se uvádí, že se narodil v roce 1910), určitě by se neztratil se svými schopnostmi i charakterovými vlastnostmi i v době současné, např. v takovém Parlamentu by to pro něj dle mého soudu bylo jako dělané. Roli tohoto bezpáteřáka ztvárnil M. Donutil skutečně bravurně a společně s bakalářskou povídkou "Dobrá zpráva", kde ztvárnil zarytého komunistu, který věří v návrat do starých dobrých časů, považuji tyto 2 zmíněné role za jeho vrchol na poli TV tvorby. Samozřejmě zde byl ještě cyklus 3+1, ale tyto dvě role mají přece jenom daleko hlubší význam. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já neznám knižní předlohu, takže nevím, zda za ten pitomý způsob podání může přímo pan Neff, nebo si to jen scénárista upravil dle svého. Dobrá, námět je tímto naprosto zdrbán, a pro mne tím nepřijatelný. V každém případě mi to vadilo, takže jsem měl sníženou pozornost. Neskutečně v té temnotě pobavil dopis paní Hermíně Smolové. Pak se odněkud vynoří nějaká postava Piky či jak a já vůbec nepochápal souvislost. Asi jsem fakt nedával pozor. A protože mne zaujala až druhá půle filmu o komančích, dávám s bídou dvacet. ()

Reklama

Reklama